Kanserin vücutta nasıl yayıldığına dair yeni bir keşif

Kanser hücrelerinin vücutta dolaşmasını sağladığı düşünülen, vücuttaki toplam sıvı hacminin beşte birini oluşturan bir ağ yapısı keşfedildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İnsan vücudunda yeni keşfedilen sıvı dolu kanallardan oluşan bir ağ, daha önce keşfedilmemiş bir organ olabilir. Bilimciler bu yapının, kanser hücrelerinin vücutta dolaşmasını sağladığını düşünüyor.

Bu buluş, rutin endoskopiler sırasında gerçekleştirildi. Yeni yöntemlerle hastaların bağırsak dokusunun içinde mikroskobik incelemeler yapabilen doktorlar şaşırtıcı sonuçlara ulaştı. Hastanın safra kanalını inceleyen bir ekip, sert ve katı bir doku tabakası ile karşılaşmayı bekliyordu. Ancak ekibin bulduğu şey garip ve açıklanamayan örüntüler oldu. Ekip, elde ettiği bulguları New York Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Patolog Neil Theise’e götürdü.

Theise aynı yöntemi kullanarak kendi burnunun derisinin altına baktığında benzer bir sonuçla karşılaştı. Diğer organlarda yapılan detaylı incelemeler, bu örüntülerin vücudun her yerinde bulunan kanallarda gezen bir sıvı tarafından oluşturulduğunu gösterdi.

Darbe emilimi

Theise, insan vücudundaki her bir dokunun bu kanallar tarafından sarılmış durumda olabileceğini ve bu kanalların bir organı oluşturduğunu düşünüyor. Ekibe göre, bu organ vücuttaki toplam sıvı hacminin yaklaşık beşte birini barındırıyor. Theise “Bu kanalların darbe etkisini azaltmada kullanıldığını düşünüyoruz.” diyor.

Bu organın geçmişte fark edilmemiş olmasının muhtemel sebebi, insan dokusunu işleme ve görüntülemede kullanılan geleneksel yöntemlerin, bu kanalların içinin boşalmasına ve ağın yapısını oluşturan kolajen liflerin çökmesine sebep olması. Bu sebeple kanallar, sıvı dolu yastıklar gibi değil, sert ve katı bir doku gibi görünüyordu.

Kanserin taşınması

Ancak bu ağ yapısı organları korumanın yanı sıra kanserin yayılmasına da yardımcı oluyor olabilir. Theise’in ekibi kanserli kişilerden alınan örnekleri incelediğinde, orijinal dokularından çıkan kanser hücrelerinin bu kanallara ulaştığını ve böylece direkt olarak lenf sistemine girdiklerini gördü. Theise “Bir kere girdiklerinde tıpkı bir su kaydırağındaymış gibi hareket ediyorlar. Tümör yayılımı mekanizması konusunda yeni bir pencere keşfettik.” diyor.

Theise ve iş arkadaşları şu anda bu yeni keşfedilen kanallardaki sıvının incelenmesinin kanserin erken teşhisinde kullanılmasına dair bir çalışma yürütüyor. Ayrıca bu organın ödem, bir tür karaciğer hastalığı ve diğer iltihaplı hastalıklarda rol oynaması ihtimali üzerinde duruluyor.

Kaynak: New Scientist

Bilimciler, insan vücudunda içi sıvı dolu kanallardan oluşan bir ağ keşfetti. Araştırmacılar bu kanalların darbe etkisini azaltma görevi gördüğünü düşünüyor. Ancak bu ağ yapısı organları korumanın yanı sıra kanserin yayılmasına da yardımcı oluyor olabilir. Ekip, kanserli kişilerden alınan örnekleri incelediğinde, orijinal dokularından çıkan kanser hücrelerinin bu kanallara ulaştığını ve böylece direkt olarak lenf sistemine girdiklerini gördü. "Tümör yayılımı mekanizması konusunda yeni bir pencere keşfettik.” diyen araştırmacılar şu anda bu yeni keşfedilen kanallardaki sıvının incelenmesinin kanserin erken teşhisinde kullanılmasına dair bir çalışma yürütüyor.

3 Yorum

  • Bu bahsedilen şey organları saran zarımsı ağ tabakası değil mi? Ben açıkçası onların bazı noktalarda birbirine bağlı olduklarını düşünüyordum. Ve lenf sistemiyle de direk bağlantı kurabilmeleri bu anlamda çok mantıklı. E haliyle organı saran bu zarımsı ağ üzerinden başka bir organın zarımsı ağına doğru ilerlemesi kanserin daha da kolaydır. Aynı düzlem üzerinde kayıyormuş gibi. Bunu geç farkettiklerini de düşünmüyorum açıkçası bilimin.

  • Bu tabakanın adı zaten stratum corneum değil miydi?deri direncinden sorumlu ve somatic sinir sistemiyle bağlı olduğunu zaten biliyorduk.

    • Olabilir, maalesef tıbbi terimler bilgim o kadar iyi değil. Eğer bahsettiğiniz şey organları da birbirine bağlayan bir zar tabakasıysa neden olmasın.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği