Kaçınılmaz kuraklığa doğru geri sayım

Küresel ısınma, et tüketimi ve nüfus artışı sebebiyle önümüzdeki yıllarda Ortadoğu başta olmak üzere pek çok bölgede kuraklık bekleniyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Küresel ısınma sebebiyle gelecekte daha fazla kuraklık yaşanması bekleniyor. Et tüketimi de su tüketimini dolaylı yoldan etkiliyor. Hayvancılık için hem hayvanlara su verilmesi hem de hayvanlar için tarım ürünleri yetiştirilmesi gerekiyor. Bu da bitki tabanlı bir diyete göre çok daha fazla su tüketimi anlamına geliyor. Ayrıca Çin ve Hindistan gibi ülkelerin ekonomilerinin gelişmesi ile milyonlarca insanın orta sınıfa geçmesi ve daha fazla et tüketmeye başlaması bu durumu tetikliyor. Son olarak dünya nüfusu hiç olmadığı kadar hızlı artış gösteriyor. 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 9 milyarı bulması bekleniyor.

2009’da Yemen’de su kuyularının kurumaya başladığını ve bunun yerel halkın ayaklanmasına sebep olabileceğini ifade eden bir telgraf gönderen ABD Büyük Elçisi Stephen Seche birkaç yıl içinde ülkenin iç savaşa sürüklenmesini canlı canlı izledi. 2011 yılında ülkenin başkentinde devlet dairelerini basan yerel aşiret liderleri su hizmetleri binasını ele geçirmişti. Bu krizin ardından hükumet devrilmiş ve yeni bir hükumet kurulmuştu. Ancak bu değişiklikler ülkede iç savaş çıkmasına engel olmadı çünkü su sıkıntısı çözülebilmiş değildi.

Arap Baharı’nın sebeplerinden birisi

Aslında bu ayaklanmalara ilham veren Arap Baharı hareketinin öncesinde de dünya genelinde yaşanan tahıl kıtlığının gıda fiyatlarını yükseltmesi önemli rol oynamıştı. Tahıl kıtlığına sebep olarak da yine küresel ısınma ve kuraklık gösterilmişti. Yani 2013’te Orta Doğu’daki ülkelerin birer birer ayaklanmasına sebep olan hareketin sebeplerinden birisi de dünya genelindeki su sıkıntısıydı.

Elbette Orta Doğu’da tansiyonun bu kadar kolay tırmanmasının tek sebebi kuraklık değil. Yerel yönetimlerin güçsüzlüğü, işsizlik, dini farklılıklar, Irak ve Afganistan savaşları da Arap Baharı’nın bu kadar geniş kitlelere ulaşmasının sebeplerinden. Benzer bir kuraklık Kaliforniya’da yaşandığında ordu valiyi devirip yönetime el koymaya çalışmadı.

Arabistan için ABD’de tarım

Kuraklığın tarıma etkisi Suudi Arabistan örneğinde net bir şekilde görülebiliyor. Bizzat Kral Abdullah’tan gelen emir ile Suudi tarım şirketleri ABD’den toprak satın alıp, fazla su gerektiren tahılları orada yetiştirmeye başladı. ABD’de yetişen ürünleri Suudi Arabistan’a gönderen tarım şirketleri aslında ABD’den dolaylı olarak su ihraç etmiş oldu. Bu durum ABD’de yaşayan yerel halkı da etkiledi. Kendi su kuyularındaki suyun Suudi şirketleri yüzünden azaldığını belirten Arizona halkı pek çok kez yerel yönetime şikayette bulundu. Ocak ayında 300 kişinin katılımıyla La Paz County’de düzenlenen toplantıda bölge halkı şikayetlerini dile getirdi. Arizona Su İdaresi Başkanı Thomas Buschatzke, tarım faaliyetlerinin bölge halkına iş imkanı sunduğunu ve Arizona’ya vergi getirdiği için faydalı olduğunu savundu.

Suudi Arabistan'ın Arizona'da oluşturduğu tarım arazileri
Suudi Arabistan’ın Arizona’da oluşturduğu tarım arazileri

Dünyanın en büyük gıda ve su üreticilerinden Nestle’nin 2009’da yayınladığı rapora göre, artan nüfus ile birlikte 2025’e kadar dünya nüfusunun üçte biri susuzlukla karşı karşıya kalacak. İlk etkilenecek bölgelerin Orta Doğu, Hindistan’ın kuzeyi, Çin’in kuzeyi ve ABD’nin batısı olduğu belirtiliyor.

Son dönemde çok fazla dile getirilmese de dünyanın yakın gelecekteki en büyük problemlerinden birisinin su sıkıntısı olacağı tahmin ediliyor. Yemen'deki iç savaş ve Arap Baharı hareketini tetikleyen nedenlerden birisi de kuraklık nedeniyle yiyecek ve su kıtlığı çekilmesi. Suudi Arabistan'da susuzluğu engellemek için tarım ürünleri başka ülke topraklarında yetiştiriliyor.

4 Yorum

  • Suudi Arabistan ile yakın zamanda yapılan görüşmelerin(Anlaşmaların) içeriğinde olan detaylardan biri.

  • Deniz suyu kullanımı giderek artıyor. Örneğin İsrail şu an bile su ihtiyacının büyük bölümünü deniz suyu arıtımından elde ediyor. Tek sıkıntı enerji maliyetinin yüksek olması. Daha verimli teknolojilerin geliştirilmesi ya da enerji maliyetlerindeki genel bir düşüş bu yöntemi daha yaygın hale getirecektir. Su ihtiyacı artarsa teknolojik gelişme yönündeki baskı daha da artar kanaatindeyim. Yani iyimser senaryo da mümkün bu konuda.

  • mehmet bey biraz daha bilgi verir misiniz ? , israil deniz suyunu bir aralar moda olmaya yakın bir alet vardı kucuk bır kaptan su gecerken arıtılıyor ıdı öyle birşey mi ?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği