Japonya yardımcı savaş droneları

Japonya 2030'a kadar, savaş uçaklarının yanında uçup uçağın pilotundan komut alabilecek insansız hava araçları geliştirmeyi amaçlıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Japon Savunma bakanlığı, gelecekte üretmeyi planladığı, yardımcı rolde uçacak insansız hava araçlarını tanıttı. Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri (JASDF), filosuna iki yeni hava aracı çeşidi katmak istiyor. Bunlardan ilki, sıradan bir savaş uçağının yanında uçan ve pilottan komut alan bir yardımcı insansız hava aracı. Diğeri ise yüksek irtifada uçuş yapabilen ve sensörler yardımıyla füzeleri takip edebilen bir balistik füze savunma (BMD) hava aracı.

BMD’nin 2030 yılında hizmete girmesi beklenirken, savaş uçağının önünde uçup tehlikeleri önceden algılayacak sensörlü hava aracının önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde üretilmesi planlanıyor. Ayrıca savaş uçağına gönderilen füzelerin yönünü değiştirecek ya da kendisine doğru çekecek bir başka insansız hava aracının da yine 15-20 yıllık periyotta üretilmesi bekleniyor.

F-3 ile birlikte kullanılacak

Bir insansız hava aracının diğer hava araçları ile başarılı bir şekilde mücadele edebilecek şekilde programlanması oldukça güç olduğu için, çoğu ülke bu cihazları havadan zemine saldırı yapacak şekilde geliştirdi. Ancak Japonya bu insansız hava araçlarının diğer hava araçları ile uyumlu bir şekilde çalışabileceğinden emin gibi görünüyor. Japonya’nın hedefi bu hava araçlarını, henüz geliştirme aşamasında olan F-3 savaş uçakları ile birlikte kullanmak. Bu uçakların da 2027 yılına kadar üretilmesi bekleniyor.

1475607317-x-2-first-flight

F-3’ler, insansız hava araçlarına komut verebilecek şekilde geliştirilebilir. Bir bölgeyi incelemek ya da bombalamak için görevlendirilen insansız hava araçları daha sonra bu görevi en iyi şekilde nasıl yapabileceğine otonom olarak karar verebilir.

Uçaklardan çok daha çevik

Yardımcı insansız hava araçlarını programlamak için çok gelişmiş yapay zeka sistemleri gerekse de bir it dalaşı sırasında bir insansız hava aracına sahip olmanın büyük avantajları var. İnsansız araçlar, insan pilotların dayanamayacağı keskinlikte manevralar yapabilir ya da bir insan pilottan çok daha gelişmiş reflekslerle hareket edebilir. Drone’lar ayrıca gelen füzeleri manevralarla savuşturabilir ya da son çare olarak füzenin önüne geçerek kendisini feda edebilir. Ancak bu en son çare olacaktır çünkü bir insansız hava aracı büyük ihtimalle füzelere göre çok daha pahalıya mal olacaktır.

F-3 için ise yardımcı insansız hava araçları daha da faydalı olacaktır çünkü bu savaş uçağı daha fazla silah taşıyabilmek ve dayanıklılık adına manevra kabiliyetinden kısmen ödün verilerek geliştiriliyor. Bu uçak ve insansız hava araçlarını kullanma yöntemlerinden birisi, uçağın yanındaki iki insansız hava aracından birisinin sadece sensör diğerinin de sadece silah taşıması olabilir. Bir başka seçenek ise insanlı uçağın arkada bir kontrol dairesi görevinde kalıp önde duran birden fazla insansız hava aracını kontrol etmesi.

Balistik füze algılayıcı hava aracı ise muhtemelen silah taşımayacak. Bu hava aracının kızıl ötesi sensörler ve diğer algılama sistemleri ile balistik füze tehlikelerini bulup takip etmesi planlanıyor.

Motorlar 2019’da geliştirilecek

İnsansız hava araçları için enerji ve itki sistemlerinin geliştirilmesine 2019’da başlanacağı belirtiliyor. JASDF bu araçların yüksek manevra kabiliyetine sahip hayalet uçaklar olmasını ve kanatlarını katlayarak farklı şekillerde uçabilmesini hedefliyor. BMD tasarımı ise yüksek irtifada uzun mesafeler uçabilecek şekilde düz ve ince kanatlara sahip olacak. Japonya ayrıca uydu verilerine göre hareket edebilen dronelar da üretmek istiyor ancak mali açıdan öncelik diğer insansız hava araçlarına verilmiş durumda.

BMD tasarımı için hazırlanmış bir çizim
BMD tasarımı için hazırlanmış bir çizim

Japonya’nın gelişmiş hava savaşı sistemlerine olan ilgisi, Çin’in Güney Çin Denizi’nde ve bazı Pasifik bölgelerinde artan agresifliğinin üzerine ortaya çıktı. Eğer Japonya bu alanda çatışma yaşayacak olursa, gelecekte F-3 uçakları, yanlarında uçan dronlarla birlikte daha gelişmiş savaş yeteneklerine sahip olacak.

Kaynak: Popular Mechanics

Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri, 2027 yılında geliştirilmesi planlanan F-3 model savaş uçağının yanında uçup ona destek olacak insansız hava araçları geliştirmek istiyor. Bu insansız hava araçları üzerlerindeki sensörlerle savaş uçağına bilgi sağlayacak, hızlı manevra kabiliyetleri ile düşman füzelerini şaşırtacak ve gerekirse uçağı ve pilotu korumak adına kendisini feda ederek füzeyle çarpışacak.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği