İkinci Dünya Savaşı’nın ardından düzenlenen yeni anayasasında savaş uçağı üretmesi yasaklanan Japonya, bu tarihten beri sivil havacılık sektöründe de aktif olarak bulunmamıştı. Geçmişte bazı jet uçaklarının montajı için kullanılan fabrikaları bulunan Japonya, tamamen Japon yapımı bir uçak üretmeyeli çok uzun zaman oldu.
Ülkenin köklü endüstriyel imalat firmalarından Kato Manufacturing‘in başkanı Keiji Kato, “Uçaklar, roketler… Bunlar üretimin sembolüdür.” diyerek ülkede bu teknolojilerin geliştirilmesine verilen önemi dile getiriyor. Adı teknolojiyle daima yan yana kullanılan Japonya’da havacılık sektörüne yön verebilen bir uçak şirketi olmaması, bunu gurur meselesi olarak algılayan Japonları rahatsız ediyor.
Mitsubishi’ye devlet desteği
Benzer düşüncelere sahip olan Japonya yönetimi, ülkeyi sivil havacılıkta söz sahibi konumuna getirecek bir yatırım için, ülkenin ünlü sanayi firmalarından Mitsubishi ile anlaşma yaptı. Geçtiğimiz dönemde uzaya uydu gönderimi için roket üretimi yapan Mitsubishi, havacılık konusunda edindiği tecrübeyi uçak üretimine aktarmak istiyor. Uçakların üzerinde ‘Japonya’da üretilmiştir’ yazmasını arzulayan hükumet de bu girişime katkıda bulunuyor.
Yolcu uçağı üretiminde önemli bir yere sahip olmak amacıyla Mitsubishi tarafından gerçekleştirilen girişimin maliyetinin yaklaşık 1,5 milyar dolar olduğu hatta gecikmeler sebebiyle bu maliyetin daha da artabileceği ifade ediliyor. Japonya yönetimi, bu maliyetlerin yaklaşık üçte birini karşılamayı taahhüt eden imzaları attı.
Vatandaş vergisinin harcanmasına razı
Japon vatandaşların vergileriyle bu büyük riskin altına giren hükumet ise vatandaşlardan bu konuda destek görüyor. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Japonya’nın geliştirdiği ender uçaklardan birisi olan YS-11 adlı Mitsubishi modeli, ticari açıdan oldukça başarısız bir uçak olmasına rağmen ülkede büyük bir gurur kaynağıydı. Bu uçaklardan sonuncusu bir kaç yıl önce emekliye ayrıldığında, ülkede gazeteler ve televizyon kanalları pek çok nostaljik haberle bir devrin sona erişini bildirdi.
Roket üretimi konusunda uzmanlaşan Mitsubishi, az yakıtla çok yük taşıma konusunda ciddi bir deneyime sahip. Proje dahilinde üretilecek uçakların oldukça hafif olacağı ve günümüzdeki uçaklara göre daha az yakıt tüketeceği ifade ediliyor. Bunun, Japon uçaklarını sektördeki alternatifleri karşısında öne çıkaracağı düşünülüyor.
Yorumunuz: