İstanbul büyüklüğünde buz dağı oluşuyor

Antarktika’daki Larsen C buz kütlesini anakaradan ayıran çatlak hızla büyüdü. Şu anda kütlenin anakara ile sadece 20 kilometrelik bir bağlantısı bulunuyor.

Antarktika’da bulunan Larsen C adlı buz kütlesini anakaradan ayıran çatlak geçtiğimiz aylarda gitgide büyüdü. Şu anda yaklaşık 5 bin kilometrekarelik buz kütlesini sadece 20 kilometre uzunluğunda bir bağlantı sabit tutuyor. 350 metre kalınlığı bulunan kütlenin önümüzdeki aylarda koparak okyanusa sürükleneceği tahmin ediliyor.

Önceki parçaların devamı

1995’te kopan Larsen A kütlesinin ardından bölgeyi takibe alan araştırmacılar 2002 yılında Larsen B kütlesinin de ani çöküşünü izlemişti. O dönemden bu yana takip edilen Larsen C kütlesi ise yavaşça bölünüyordu. Ancak Aralık ayında gerçekleşen büyük bir çatlak, kütlenin kopuşunu birden hızlandırdı. Sadece birkaç hafta içinde yaklaşık 20 kilometre büyüyen çatlak sebebiyle artık Larsen C’nin kopmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Çatlağın yıllar içinde ilerlemesini gösteren tablo

Anakaradan ayrılması durumunda Larsen C, bugüne dek kaydedilmiş en büyük 10 buz dağı arasına girecek. Kütle neredeyse İstanbul şehri ile aynı boyutta. Uzmanlar bu buz kütlesinin okyanusa sürüklenmesi ve erimesi durumunda tüm dünyada deniz seviyesinin 10 santimetre artacağını belirtiyor. Ancak kütle sürüklendiği sürece böyle bir artışın gerçekleşmeyeceği belirtiliyor.

İklim değişikliğinden kaynaklanmıyor

Kopmanın sebebi ise coğrafi hareketler. Araştırmacılar iklim değişikliğinin bu kopmada önemli bir rol oynamadığını ancak kopmayı hızlandırmış olabileceğini belirtiyor. Yine de iklim değişikliğinin bu olaydaki etkisine dair herhangi bir kanıt olmadığını belirtmek gerek.

Bu parçanın da kopması ile bölgede hareketliliğin daha fazla artması ve yeni parçaların da kopma tehlikesiyle karşı karşıya kalması konusunda araştırmacıların endişeleri bulunuyor. Daha fazla parçanın kopması uzun vadede deniz seviyesinin tehlikeli oranda artmasına sebep olabilir.

Kaynak: BBC


Bir yanıt

Yorumunuz: