İsrailli araştırmacılar görünmezliği keşfetti

İsrailli araştırmacılar, üzerine konan nesneyi görünmez hale getiren 'görünmezlik pelerinini' teorik olarak geliştirdiklerini açıkladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İsrailli araştırmacılar, üzerine konan nesneyi görünmez hale getiren ‘görünmezlik örtüsünü’ teorik olarak geliştirdiklerini açıkladı.

Scientific Reports adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre, Negev Ben-Gurion Üniversitesi’nde çalışan bilimciler, ışığın yönünü değiştirerek bir çipin üzerine konan nesnenin görünmez hale gelmesini sağlayan yeni bir yöntem keşfetti. Araştırmacılardan Dr. Alina Karabchevsky, “Herhangi bir nesnenin üzerine konduğunda ışığın yönünü değiştirerek nesnenin görünmez olmasını sağlayan yapay bir madde, bir tür meta-yüzey geliştirdik.” diyor.

İnsan ve hayvanların görme yeteneği ışığın, gözlerin ve beynin etkileşiminden kaynaklanır. Nesnelerden gelen ışık boşlukta hareket edebildiği ve gözlerimize ulaşabildiği için görme işlemi gerçekleşir. Yani aslında gördüğümüz bütün nesneler gözümüze ışık yansıtır. Karabchevsky, “Çipin üzerindeki yapay madde, ışığın nesnenin etrafında kırılmasını böylece nesnenin görünmemesini sağlıyor.” dedi.

Halihazırdaki teknolojilerin geliştirilmesinde kullanılabilir

Karabchevsky, teorinin kırılma indisi 1,3 olan silindirik nano parçacıkları görünmez hale getirebileceğini söylüyor. Metal ve metal olmayan nesnelerin de bu teoriyle görünmez hale getirilebileceğini de ekliyor. Su, insan vücudundaki sıvılar ve teflonun da kırılma indisi 1,3 civarında. Araştırmanın bir sonraki adımı ise teoriyi kanıtlamak için bir prototip geliştirmek. Üniversitenin yaptığı açıklamaya göre geliştirilen çip, hayalet uçaklarda kullanılan ve radara yakalanmayan siyah boyanın, kamuflaj teknolojilerinin ve elektromanyetik kızılötesi salınımları en aza indirmek için kullanılan yüzey soğutma teknolojilerinin geliştirilmesinde kullanılabilir.

Kaynak: The Times of Israel

İsrailli araştırmacılar, üzerine konan nesneyi görünmez hale getiren 'görünmezlik pelerinini' teorik olarak geliştirdiklerini açıkladı. Araştırmacılardan Dr. Alina Karabchevsky, "Herhangi bir nesnenin üzerine konduğunda ışığın yönünü değiştirerek nesnenin görünmez olmasını sağlayan yapay bir madde, bir tür meta-yüzey geliştirdik." diyor. İnsan ve hayvanların görme yeteneği ışığın, gözlerin ve beynin etkileşiminden kaynaklanır. Nesnelerden gelen ışık boşlukta hareket edebildiği ve gözlerimize ulaşabildiği için görme işlemi gerçekleşir. Yani aslında gördüğümüz bütün nesneler gözümüze ışık yansıtır. Karabchevsky, "Çipin üzerindeki yapay madde, ışığın nesnenin etrafında kırılmasını böylece nesnenin görünmemesini sağlıyor." dedi. Karabchevsky, teorinin kırılma indisi 1,3 olan silindirik nano parçacıkları görünmez hale getirebileceğini söylüyor. Su, insan vücudundaki sıvılar ve teflonun da kırılma indisi 1,3 civarında. Araştırmanın bir sonraki adımı ise teoriyi kanıtlamak için bir prototip geliştirmek.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği