Irkçılığımızı makinelere de bulaştırdık

Jüri üyesi olarak yapay zekanın görev aldığı bir güzellik yarışması düzenleyen araştırmacılar, yapay zekaya beyaz tenlilerin daha güzel olduğunu öğretti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Güzellik yarışmaları aslında estetik algısına hitap etmesi gerekse de çoğu zaman işin içine politika da karışıyor. Örneğin ABD’de 1983‘e kadar düzenlenen güzellik yarışmalarında siyahi bir katılımcı birinci seçilmedi.

İnsanların ‘en güzel’ olanı seçerken kendi görüşlerini bir kenara bırakıp objektif olmaları neredeyse imkansız. Ancak güzellik yarışmasının jürisi yapay zeka olursa durum çok daha farklı olabilir. En azından Beauty.ai yapımcıları böyle düşünüyordu. Ama görünen o ki ırkçı düşüncelerimizi makinelere de bulaştırdık.

Yapay zeka da ırkçı çıktı

Tüm dünyadan katılımcıların gönderdiği 600 bin ‘selfie’ arasından en güzel kişileri seçmesi istenen Beauty.ai adlı yapay zekanın seçtiği 44 kişinin çoğunluğu beyazlardan oluşuyor. 44 kişilik listede sadece 6 adet Uzak Doğulu ve bir adet Afrikalı bulunuyor. Diğer tüm adaylar Avrupa ve Kuzey Amerika’dan.

Ancak yapay zekanın beyaz tenlileri kayırması tesadüfi bir durum değil. Beauty.ai ‘güzellik’ gibi bir kavramı olmayan bir makine. Bu kavram, derin öğrenme adı verilen bir yöntemle yapay zekaya öğreniliyor. Bunun için de makineye önceden sınıflandırılmış fotoğraflar sunulması gerekiyor. Bu fotoğrafları sınıflandıran kişilerin ‘güzel’ ve ‘çirkin’ tanımlarına göre makinenin güzellik algısı da şekilleniyor.

Yetersiz örnekler sonucu etkiledi

Derin öğrenme aşamasında araştırmacıların çoğunlukla beyaz tenli kişilerin fotoğraflarını kullanması, makinenin beyaz tenli olmayı, güzel olmak için bir ön şart olarak algılamasına sebep oluyor. Bu sebeple güzelliği belirlerken yüzün simetrisine, yüzdeki kırışıklıklara ya da kişilerin yaşlarını ne kadar gösterdiklerine bakması gereken yapay zeka, ten rengini de bu kategoriler arasına alıyor.

1472847200462374

Ayrıca bu güzellik yarışmasının genellikle beyazların yaşadığı bölgelerde duyurulmuş olması da adayların çoğunlukla bu bölgelerden çıkmasına sebep oldu. Yarışmaya başvuranların yüzde 75’i beyaz, yüzde 7’si Hintli yüzde 1’i ise Afrikalıydı. Haliyle sonuçlarda daha fazla beyaz katılımcı seçildi.

İlk ırkçı teknoloji bu değil

Bu durum aslında teknoloji dünyasında bir ilk değil. İlk üretilen video kameralar sadece beyazlar tarafından kullanıldığı için beyaz tende en iyi sonucu verecek şekilde ayarlanıyordu. Bu sebeple siyahi oyuncuların yüzü neredeyse seçilemeyecek kadar karanlık görünüyordu. Benzer bir şekilde, fotoğraf çekildiğinde gözü kapalı çıkan kişileri belirleme özelliği olan kameraların, uzak doğulu kişileri çekik gözleri sebebiyle, gözü kapalı olarak algıladığı görülmüştü.

İnsan elinin değdiği her alanda olduğu gibi teknoloji geliştirme konusunda da bu tarz hatalar, yanlış kararlar olabiliyor. Yüz tanıma ve buna göre karar alma özelliği konusunda geliştirilecek tüm yapay zeka uygulamalarında kullanılmak üzere, her milletin  eşit şekilde temsil edildiği veri tabanları hazırlamak, bizim ön yargılarımızla şekillenen algıların, makinelere aktarılmasını engellemek açısından büyük önem taşıyor.

Katılmak isterseniz; bir sonraki güzellik yarışması Ekim ayında gerçekleşiyor. Katılımcıların akıllı telefonlarına Beauty.ai uygulamasını indirmesi gerekiyor. Yarışmada makyaj, gözlük ve sakal yasak.

Kaynak: Motherboard

Beauty.ai adlı yapay zeka programı, bir grup insan arasından 'güzel' olanları seçmek için geliştirildi. Bunun için yapay zekaya, 'güzel' ve 'çirkin' olarak sınıflandırılmış fotoğraflar gösterildi. Ancak fotoğrafların çoğu beyaz tenli kişilerin fotoğrafı olduğu için Beauty.ai beyazlığı güzelliğin bir şartı olarak algıladı. Daha sonra 600 bin kişinin katılımı ile düzenlenen güzellik yarışmasında 44 finalist seçen yapay zeka, sadece 6 Uzak Doğulu ve 1 Afrikalıyı finalist olarak belirledi. Diğer finalistlerin tamamı beyaz tenliydi.

2 Yorum

  • Fotoğrafı işleyen bu tarz yapay zekalar için ışık ve kameraya bakış açısı çok önemlidir. Dikkat edilirse fotoğraflarda herkesin yüzleri cepheden görünüyor. Irkçılık kısmına gelecek olursak bence burada ışık devreye giriyor ve beyaz tenli olanların yüz hatları her türlü arkaplanda belirginleşiyor. Bunu esmer tenli birisi olarak söylüyorum ki maalesef insanın beyni de aynı çalışıyor ve ışığı daha iyi yansıtan, açık arkaplanda dahi vücut hatları belirginleşen beyaz tenli insanların daha güzel olduğu algısı oluşuyor. Program sadece yüz hatlarına bakıyor fakat bizler saç ve kıl rengini de değerlendiriyoruz; dolayısıyla ten ve saç (ve hatta göz) rengi açıldıkça güzellikte artıyor.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği