İnsan sinirlerinden bin kat daha hızlı algılayabilen yapay deri üretildi

Singapur Üniversitesi'nde çalışan bir grup araştırmacı, protez organ kullanan bireylerin algı hissini değiştirebilecek nitelikte bir yapay deri geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Isı ve baskıyı hissedebilen yapay deri, insan sinir sisteminden bin kat daha hızlı şekilde sinyal gönderebiliyor. Bu yapay deri, gelecekte protez organ kullanan kişilerin yaşamını kolaylaştırmak ya da robotların çevrelerini hissetmelerini sağlamak amacıyla kullanılabilir.

Singapur Üniversitesi’nde çalışan Benjamin Tee ve meslektaşları tarafından üretilen yapay deri, baskıyı; eğilip bükülmeyi; ısıyı tespit edebilen fiziksel sensörlerden oluşuyor ve bir plastik katmanın içine yerleştiriliyor.

Sensörlerin hepsi tek bir tel kullanılarak birbirine bağlanıyor. Böylece derinin her bir noktasında ölçülenler aynı anda iletiliyor. Tee, “Elektronik sistemlerin çoğunda, sensörlerin her biri sırayla taranır. Bu da vakit alan bir süreç. Mesela bin adet sensörünüz varsa ve her bir sensörün taranması 1 milisaniye alıyorsa, tüm tarama işlemi 1 saniye sürer.” diyor. Bu yapay deri, insan derisindeki sinirlerden bin kat daha hızlı şekilde sinyal gönderebiliyor. Tee “Mesela bir fincan kahveye dokunduğumuzda, derimiz anında beynimize ve kaslarımıza elektrik sinyalleri gönderiyor. Bu bilgi, sinirler vasıtasıyla gönderiliyor. Her bir insanın vücudunda 150 bin kilometre uzunluğunda sinir var.” diyor.

Baş parmağında yapay deri denenen robotik el

Ekip, yapay deriyi robotik bir elin baş parmağında denedi. Derinin, robotun dökmeden kahve fincanını kavrama becerisini artırdığı görüldü. Tee, “Bu gelişme, tıpkı insanlar gibi robotların da bir bütün şeklinde vücut derisine sahip olabileceğine işaret ediyor. Ayrıca bu teknoloji, kişilere algılama hissini yeniden kazandırarak daha gelişmiş protezler üretmemizi sağlayabilir.” şeklinde konuştu.

Kaynak: New Scientist

Singapur Üniversitesi'nde çalışan Benjamin Tee ve meslektaşları, insan sinir sisteminden bin kat daha hızlı şekilde sinyal gönderebilen yapay deri geliştirdi. Bu yapay deri, gelecekte protez organ kullanan kişilerin yaşamını kolaylaştırmak ya da robotların çevrelerini hissetmelerini sağlamak amacıyla kullanılabilir. Ekip, yapay deriyi robotik bir elin baş parmağında denedi. Derinin, robotun kahve fincanını kahveyi dökmeden kavrama becerisini artırdığı gözlemlendi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği