İnsan bedeninden elektrik üreten materyal

İsviçre Federal Laboratuvarları'nda (EMPA) çalışan bir grup araştırmacı, insan bedeninden elektrik üretebilen yeni bir materyal geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İsviçre Federal Laboratuvarları‘nda (EMPA) çalışan bir grup araştırmacı, insan bedeninden elektrik üretebilen yeni bir materyal geliştirdi. Esnediğinde ve sıkıştırıldığında elektrik üretebilen ince ve esnek yapılı materyal, kalp pilinden kıyafete kadar birçok alanda kullanılabilecek.

Materyalin üretimi ‘piezoelektrik etki’ sayesinde mümkün oldu. Piezoelektrik etki, genellikle mekanik şekilde titreyen bir iğne yardımıyla plağı okuyan analog plakçalarlarda görülür. Piezoelektrik etki vasıtasıyla bu titreşimler, ses dalgası oluşturan elektriksel impulslara dönüştürülür. Aynı şekilde, EMPA araştırmacılarının ürettiği materyal de mekanik hareketlerin elektrik enerjisine dönüştürülmesi mantığını kullanıyor.

Piezoelektrik etki açısından önemli bir buluş

Dorina Opris ve meslektaşları sadece eşsiz bir materyal geliştirmekle kalmadı aynı zamanda piezoelektrik etki hakkındaki bilgilerimizin sınırlarını genişletti. Ekip, sadece kristallerde değil esnek materyallerde de piezoelektrik etki görülebileceğini ortaya koydu. Ne yazık ki bu ilginç materyalin üretimi pek kolay değil. Polar parçacıklar ve silikon birleştirilmeden önce zahmetli bir şekil verme sürecinden geçiliyor. Daha sonra piezoelektrik etki yaratmak için ince ve esnek yapıya güçlü şekilde elektrik uygulanıyor.

Stresten veya hareketten elektrik üretmek

İnce, esnek ve organik yapısı sayesinde materyal, elektronik cihazlardan ziyade insan vücudunda daha faydalı şekilde kullanılabilir. Bu yüzden kalp pili, basınç sensörü ve birtakım tıbbi cihazlarda kullanılması planlanıyor. Ayrıca giysi, kumanda düğmesi hatta giyen kişinin hareketlerinden elektrik üretebilen giyilebilir monitörlerde bile kullanılabilir. Yaptığı basın açıklaması sırasında materyalin potansiyel kullanım alanlarından bahseden Opris, “Materyal insan vücudundan enerji üretmek için bile kullanılabilir. Örneğin; kalbe yakın bir yere yerleştirerek elektrik üretilebilir.” dedi. Stresten ya da hareketten elektrik üretebilen bir materyal kulağa devrim niteliğinde geliyor. Stresin avantaja dönüşebileceği kimin aklına gelirdi ki?

Kaynak: Futurism

İsviçre Federal Laboratuvarları'nda (EMPA) çalışan bir grup araştırmacı, insan bedeninden elektrik üretebilen yeni bir materyal geliştirdi. Esnediğinde ve sıkıştırıldığında elektrik üretebilen ince ve esnek yapılı materyal, kalp pilinden kıyafete kadar birçok alanda kullanılabilecek. Materyalin üretimi 'piezoelektrik etki' sayesinde mümkün oldu. Piezoelektrik etki, genellikle mekanik şekilde titreyen bir iğne yardımıyla plağı okuyan analog plakçalarlarda görülür. Piezoelektrik etki vasıtasıyla bu titreşimler, ses dalgası oluşturan elektriksel impulslara dönüştürülür. Aynı şekilde, EMPA araştırmacılarının ürettiği materyal de mekanik hareketlerin elektrik enerjisine dönüştürülmesi mantığını kullanıyor. İnce, esnek ve organik yapısı sayesinde materyal, elektronik cihazlardan ziyade insan vücudunda daha faydalı şekilde kullanılabilir. Bu yüzden kalp pili, basınç sensörü ve birtakım tıbbi cihazlarda kullanılması planlanıyor. Ayrıca giysi, kumanda düğmesi hatta giyen kişinin hareketlerinden elektrik üretebilen giyilebilir monitörlerde bile kullanılabilir. Stresten ya da hareketten elektrik üretebilen bir materyal kulağa devrim niteliğinde geliyor. Stresin avantaja dönüşebileceği kimin aklına gelirdi ki?

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği