İlk hızyuvar kabini test edildi

Los Angeles merkezli Hyperloop One şirketi, ilk hızyuvar kabini testini gerçekleştirdi. Kapsül 8 metre civarında, alüminyum ve karbon fiberden üretildi.

Hyperloop One şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı ve kurucu ortağı Shervin Pishevar aşağıdaki videoda duyulan sesi ‘geleceğin sesi’ olarak adlandırıyor. Bu tuhaf uğultu, hızyuvarın çıkardığı ses. Sizi bir şehirden diğer şehre vakumlu tünellerle taşıyarak ulaşımda büyük aşama kaydetmeye hazırlanan Hyperloop One tarafından tasarlanan yüksek hızlı taşıma sisteminin çıkardığı ses bu şekilde.

Los Angeles merkezli şirket, geçtiğimiz hafta ilk kez kapsülü test edilen boru şeklindeki taşıma sistemi ile Elon Musk’ın hayalini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Test edilen kapsül, yaklaşık 8 metre uzunluğunda, alüminyum ve karbon fiberden üretildi ve bir otobüsü andırıyor. Fakat bu, oldukça hızlı bir otobüs. Nevada çölündeki 490 metrelik beton tünele yerleştirildiğinde, 3 bin beygir gücünden fazla bir elektrikle işleme sistemi kullanan kapsül beş saniye içinde, saatte 310 kilometre hıza ulaşabiliyor. Ayrıca Hyperloop One mühendisleri tüneldeki neredeyse bütün havayı boşalttı. Böylece hava basıncı, yaklaşık 61 bin metre yükseklikte karşılaşabileceğimiz basınçla eşdeğer hale geldi.

Yapılacak çok şey var

Shervin Pishevar, “Bu, hızyuvarın ticarileştirilmesinin başlangıcı olacak. Yaşam şeklimizi, çalıştığımız yerleri değiştirecek, Dünya’yı çok daha küçük bir yer haline getirecek ve şehirleri birer metro istasyonuna dönüştürecek.” dedi. Daha net konuşmak gerekirse, bu gelişme şirketin 2021 yılına kadar üç hızyuvar sistemini çalıştırma hedefi için oldukça önemli bir adım. Elon Musk, hızyuvar taşıma sistemlerinin yaklaşık 360 kilometrelik mesafeyi 30 dakikaya indireceğini söylüyor. Örneğin böyle bir taşıma sistemiyle İstanbul-Ankara arası mesafe yaklaşık 37 dakika sürer. Ya da Ankara’dan hızyuvar ile yola çıkan bir yolcu ülkenin herhangi bir şehrine 2 saatten kısa bir süre içinde varabilir.

Kuşkusuz ki bu çok büyük bir adım fakat daha kat edilecek uzun bir yol var. Hafta sonu yapılan test, konsept için güzel bir kanıt oluşturdu fakat asıl zor olan hızyuvarı çalıştırmak değil pratik hale getirmek. Hızyuvarın gerçekten kullanılabilmesi için müşterileri hava yolunu ya da yüksek hızlı trenleri tercih etmekten vazgeçirebilecek kadar ucuz olması gerekiyor. Sonra, insanların hızyuvara nasıl yerleştirileceği sorunu var. Ya da vakuma benzeyen özelliği kaybetmeden kargoların nasıl taşınacağı, istasyonların nasıl inşa edileceği, onların inşası için kamu idareleriyle nasıl anlaşmaya varılacağı vs. gibi ucu görünmeyen uzun bir liste var.

Başmühendis Josh Geigel, Hyperloop One’ın bütün bu zorlukları aşmak için çalıştığını belirtti. Hızyuvarların nasıl başarıya ulaşacağını kimse bilmese de en azından sesinin nasıl olduğunu öğrendik. Ürkütücü.

Kaynak: Wired, Inverse


2 yanıt

Yorumunuz: