İklim değişikliği zenginle fakir arasındaki uçurumu derinleştirebilir

Yakın zamanda yayımlanan bir rapora göre Dünya, zenginlerin sıcak ve açlıktan kaçmak için para harcadığı, yoksulların ise sıkıntı çektiği bir ayrıma doğru sürükleniyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Aşırı yoksulluk ve insan hakları konusunda uzmanlaşan Philip Alston, “küresel ısınmanın etkileri sadece su, besin ve barınma gibi temel hakları değil, demokrasi ve hukukun egemenliğini de sarsacak.” diyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne sunduğu raporda “İnsan hakları yakın zamanda karşılaşacağımız ani değişikliği atlatamayabilir.” ifadesine yer veriyor. Ayrıca raporda iklim bilimini ‘açıkça bastıran’ Donald Trump ve Amazon yağmur ormanlarını madenciliğe açmaya söz veren Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da eleştiriliyor. Alston’ın iklim değişikliği ve yoksulluk hakkındaki raporu Cuma günü Cenevre’de resmi olarak sunulacak. Rapora göre iklim değişikliği krizinin en büyük etkisi, yoksulluk içinde yaşayanlar üzerinde görülecek. Bu kişilerin çoğu yeterli besin ve suya olan erişimlerini kaybedecek.

Yokluk, ırkçılığı ve zenofobiyi doğurabilir

Alston raporda “İklim değişikliği; kalkınma, küresel sağlık, yoksulluğun azaltılması gibi alanlarda kaydedilen son 50 yıllık gelişmeyi yok etme tehlikesi teşkil ediyor. Dünya nüfusunun en yoksul kısmı karbondioksit salınımının sadece yüzde 10’undan sorumlu olmasına rağmen gelişmekte olan ülkeler iklim krizinin getirdiği zararın yüzde 75’ini üstlenmek zorunda kalacak. Demokrasi, hukukun egemenliği, çok sayıda sivil ve siyasi hak da tehlike altında. Giderek artan eşitsizlik, yoksunluk gibi unsurlar ırkçı, ulusçu tepkiler doğuracak. Sivil ve siyasi haklara dengeli yaklaşmak iyice zorlaşacak.” ifadelerine yer veriyor.

2015 Paris İklim Değişikliği Anlaşması bile etkili bir çözüm değil

Alston’a göre iklim krizinin etkileri, bölünmeleri artıracak. Raporda bu konuya ilişkin “Zenginlerin aşırı sıcak, açlık ve çatışmadan kaçmak için para harcadığı, zengin olmayanların ise acı çekeceği bir ‘iklim apartheid‘ı görebiliriz.” deniyor. Raporda dikkat çekilen diğer bir nokta ise; uluslararası iklim anlaşmalarının etkisiz olması. 2015 Paris İklim Değişikliği Anlaşması bile Dünya’nın 3 derece (Dünya’da felakete yol açabilecek bir şey)  ısınmasını engellemeyi sağlayacak önlemler alamadı.

İklim değişikliği insan hayatını etkileyen bir konu olduğu için insan hakları meselesi olarak kabul ediliyor. Bu anlamda da hem hükumetlerin hem fosil yakıt şirketlerinin iklim değişikliği ve insan haklarını koruma konularında sorumlu şekilde hareket etmesi gerek.

Kaynak: The Guardian

Uzmanlık alanı aşırı yoksulluk ve insan hakları olan Philip Alston, Cuma günü Cenevre'de resmi olarak yayımlanacak bir rapor hazırladı. Rapor, iklim değişikliğinin sadece yiyecek, su ve barınma gibi temel ihtiyaçlarımızı etkilemeyeceğini, aynı zamanda demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi kavramlara zarar vereceğini öne sürüyor. Alston'a göre iklim değişikliği, beraberinde bir çeşit 'apartheid' (ayrım) getirecek. Yani zenginler para harcayarak aşırı sıcaktan, açlıktan veya çatışmalardan kaçabilirken parası olmayanlar bütün bunların getirdiği sıkıntıları çekmek zorunda kalacak. İklim değişikliği direkt olarak insan hayatını etkilediği için konunun insan hakları kapsamında ele alınması gerektiğini düşünen uzmanlar, hükumetlerin ve fosil yakıt şirketlerinin sorumlu şekilde hareket etmesi gerekliliğine dikkat çekiyor.

3 Yorum

  • Ormanlari çoğaltmak icin guzel bi fikrim var hemde bunu zenginler yapicak :)tek sorun bu fikrimi nereye ve kime açıçağım.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği