Havayolu şirketleri orta koltuk tasarımını değiştiriyor

Uçak yolculuklarında orta koltukta oturan kişinin konforunu artırmak amacıyla yeni bir uçak koltuğu geliştirildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bir havayolu şirketi çalışanı yıllar önce “Havayolu seyahatlerinde adalet olmaz.” demişti. Çünkü uçağa bindiğimizde üç yolcudan biri saatlerce orta koltukta oturmak zorunda oluyor. Üstelik ortadaki koltuğun fiyatı koridor ya da pencere tarafındaki koltuğun fiyatından daha az değil. Böyle bir uygulama kulağa pek de adil gelmiyor.

Bu düşünceyle yola çıkan bir şirket, S1 adı verilen yeni bir uçak koltuğu geliştirdi. Geçtiğimiz ay ABD Federal Havacılık İdaresi’nden (FAA) onay alan bu yenilikçi koltuk, 2020 yılının sonuna dek ismi açıklanmayan bir havayolu şirketine ait 50 uçağa yerleştirilecek.

Molon Labe Seating şirketinden altı kişilik bir ekibin ürettiği S1, son beş yıldır geliştirilme aşamasındaydı. En fazla birkaç saatlik uçuşlarda kullanılması planlanan S1, koridor ve pencere kenarındaki koltuklara kıyasla biraz daha kısa ve geride. Genişliği de 7 cm kadar daha fazla. Böylece orta koltukta oturan yolcunun vücudu sıradan orta koltuklara kıyasla biraz daha rahat olacak.

S1’in tasarımı, uçak yolculuklarında yaşanan dirsek kavgalarını da sonlandıracak gibi duruyor. Çünkü koridor ve pencere kenarındaki yolcular dirseklerini kolçağın ön tarafına koyarken yapısı gereği biraz arkada duran orta koltuktaki yolcu kolçağın arka tarafını kullanmış olacak. S1’i ilginç ve kullanışlı kılan bir diğer detay ise uçağa binme veya inme aşamalarında koridor tarafındaki koltuğun orta koltuğun önüne doğru kayabilmesi. Böylece koridor genişlemiş oluyor ve yolcular uçağa daha hızlı binip inebiliyor.

Şirket S1’in yanı sıra uzun uçak yolculuklarında kullanılmak üzere S2 ve S3 modelleri üzerinde çalışıyor. Bu modelleri önümüzdeki yıllarda uçaklarda görmemiz mümkün.

Kaynak: Fast Company

Molon Labe Seating şirketi, beş yıllık bir çalışmanın ardından S1 adı verilen yeni bir uçak koltuğu geliştirdi. Birkaç saatlik uçuşlarda kullanılması planlanan S1, koridor ve pencere kenarındaki koltuklara kıyasla biraz daha kısa ve geride. Genişliği de 7 cm kadar daha fazla. Böylece orta koltukta oturan yolcunun vücudu sıradan orta koltuklara kıyasla biraz daha rahat olacak. S1'in tasarımı, uçak yolculuklarında yaşanan dirsek kavgalarını da sonlandıracak gibi duruyor. Çünkü koridor ve pencere kenarındaki yolcular dirseklerini kolçağın ön tarafına koyarken yapısı gereği biraz arkada duran orta koltuktaki yolcu kolçağın arka tarafını kullanmış olacak. S1'i kullanışlı kılan bir diğer detay ise uçağa binme veya inme aşamalarında koridor tarafındaki koltuğun orta koltuğun önüne doğru kayabilmesi. Böylece koridor genişlemiş oluyor ve yolcular uçağa daha hızlı binip inebiliyor. Geçen ay ABD Federal Havacılık İdaresi'nden (FAA) onay alan bu yenilikçi koltuk, 2020 yılının sonuna dek ismi açıklanmayan bir havayolu şirketine ait 50 uçağa yerleştirilecek.

1 Yorum

  • Sadece bir koltukta diyoruz. Bir koltuk lan! 6 kişi 5 yıl üzerinde çalışıyor. İşler öyle göründüğü gibi kolay değil. Ve her başarının arkasında nasıl da bir emek söz konusu. 3 gün için 4 deneme yapıp
    insanlığa hizmet ya da zenginlik yolculuğuna ara verenlere bu yazı okutulmalı. 6 kişi 5 sene. Diyecek çok da bir şey yok.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği