Hamilelik sürecinde beslenme ile fetüste otizm gelişmesi arasında bir ilişki olabilir mi?

Yapılan yeni bir araştırma otizmin olası bir sebebi üzerinde merak uyandırdı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bu yazı, konusunda uzman okurlarımızın yazılarına yer verdiğimiz konuk yazar programı kapsamında yayımlanmıştır. Siz de katkıda bulunmak isterseniz yazı paylaşım sayfamızı kullanabilirsiniz.

Konuk yazar: Beyza Alımcı

Central Florida Üniversitesi’nde yapılan ve Scientific Reports dergisinde Haziran 2019 sayısında yayınlanan bir araştırma, otizm ve insan mikrobiyomu arasında bağlantı kuruyor. Araştırmaya göre, paketli gıdaların raf ömrünü uzatmak için kullanılan yüksek dozlarda Propiyonik Asit, cenin beynindeki sinirsel gelişimi negatif yönde etkiliyor.

Beslenme ve otizm

Otizmi daha iyi anlayabilmek için beslenmenin incelenmesi bilim dünyasında yeni bir konu değil. Steve Silberman otizmle ilgili yazdığı yazılarda; çocukların otizm tedavisinde tetikleyici gıdaların ortadan kaldırılmasının, gıda alerjilerinin tedavisinin, vitaminlerin ve minerallerin megadollarının ve çocuğun mikrobiyomunu güçlendirmek için antifungal ve probiyotiklerin kullanılmasının yer aldığını dile getiriyor.

Hamilelikte annenin beslenmesi ve otizm

Bu yeni çalışma, alanda yapılan çalışmalara farklı bir fikir ortaya atıyor. Annelerin beslenmesi fetüste otizm gelişmesinin sebeplerinden biri olarak görülüyor. Böyle bir bilgi daha fazla desteklenirse, doğum öncesi anne bakımının önemi ile ilgili gelişmeler ortaya çıkabilir.

Otizm Spektrum Bozukluğu, nöro-enflamasyon ve gastrointestinal semptomlarla kendini gösteriyor. Spektrum, farklı seviyelerde bozulmuş sosyal iletişim seviyelerinin yanı sıra, çocuğun öğrenme sürecini ve başkalarıyla ilişki kurma yeteneğini engelleyen ve süregelen davranışlar içeriyor.

Otizm tanısı alan çocukların sayısı yıldan yıla artıyor, bu nedenle de otizm üzerine yapılan araştırmalara yönelmekte, sebeplerini anlamakta fayda var.

Kaynak: BigThink

Central Florida Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma insan mikrobiyomu ve otizm arasında bağlantı kuruyor. Paketli gıdaların raf ömrünü uzatmak için kullanılan yüksek dozlarda Propiyonik Asit, cenin beyninde sinirsel gelişimi azaltıyor. Beslenmenin cenin beyin gelişimindeki etkisini anlayabilmek için daha çok araştırmaya ihtiyaç var, ancak yetersiz beslenmenin etkilerini anlayabilmek için bu araştırma yeni bir gelişme.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği