Google’ın yapay zekası DeepMind göz muayenesi de yapabiliyor

Google DeepMind tarafından geliştirilen yapay zekalı göz tarama cihazı 30 saniye içinde bir hastanın gözündeki hastalıkları tespit edebiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Google’ın yapay zeka girişimi DeppMind, göz hastalıklarına teşhis koyabilen bir prototip ürün geliştirdi. Cihaz bir hastanın retinasını tarayarak potansiyel sorunları gerçek zamanlı olarak belirleyebiliyor.

Retina taramasının ardından görüntüler DeepMind’ın algoritması tarafından inceleniyor. Bu inceleme ile birlikte cihaz detaylı bir teşhis raporu ve aciliyet skoru ortaya koyuyor. Tüm bu işlemler yaklaşık 30 saniye sürüyor. Prototip sistem birçok hastalığın teşhisini yapabiliyor. Bunlar arasında şeker hastalığı retinopatisi, glukom ve yaşa bağlı makula bozulması gibi hastalıklar da bulunuyor. En önemlisi de cihaz bu teşhisleri, en başarılı göz doktorları kadar isabetli şekilde yapabiliyor. Sistem Londra’da geçtiğimiz hafta halka açık bir etkinlikte test edildi. Cihazın ardında yatan araştırma, Nature Medicine dergisinin Ağustos sayısında yayımlanmıştı.

Amaç göz tedavisini kolay ve yaygın hale getirmek

Burada amaç, genel hekimlerin de göz alanında uzmanlaşmadan hastalarını muayene edebilmesini ve gerektiğinde bir göz doktoruna sevk yapabilmesini sağlamak. Sevkten önce de hastanın durumu hakkında bilgi edinip göz uzmanının teşhis ve tedavi işlerini kolaylaştırmak. Cihazın, hastanın durumunun ne kadar acil olduğunu belirleyebilmesi de hem doktorların işini kolaylaştırıyor hem de hastaya gerekli süre içinde müdahale edilmesine imkan veriyor.

Moorfields Göz Hastanesinden doktorlar tarafından geçtiğimiz üç yılda geliştirilen bu sistem için henüz bir onay başvurusu yapılmadı. Yani bu cihazın yaygın bir şekilde kullanılması pek yakın değil. Eğer onay alınırsa cihaz ilk olarak Moorfields hastanesinde ücretsiz olarak kullanıma sunulacak. 

Kaynak: Technology Review

Google'ın yapay zeka girişimi DeppMind, göz hastalıklarına teşhis koyabilen bir prototip ürün geliştirdi. Cihaz bir hastanın retinasını tarayarak potansiyel sorunları gerçek zamanlı olarak belirleyebiliyor. Retina taramasının ardından görüntüler DeepMind'ın algoritması tarafından inceleniyor. Bu inceleme ile birlikte cihaz detaylı bir teşhis raporu ve aciliyet skoru ortaya koyuyor. Tüm bu işlemler yaklaşık 30 saniye sürüyor. Prototip sistem birçok hastalığın teşhisini yapabiliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği