Genç kanı yaşlanma ile mücadelede işe yarayabilir

Fareler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, gençlerden alınan kan sinirsel gelişimi arttırıyor olabilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Genç insanların kanını yaşlıları canlandırmak için kullanmak, popüler ve eski bir fikir olarak özellikle film ve edebiyat gibi pop kültür ürünlerinde sıkça karşılaştığımız bir şey. Ancak günümüz bilimcileri yeni tespit edilen iki protein sayesinde böylesi bir naklin başarılı olabileceğini iddia ediyor.

New Scientist’e göre, Stanford Üniversitesi’nde çalışan bilimciler (bir gruptakiler iki haftalık, diğer gruptakiler 12 ila 15 aylık olmak üzere) iki ayrı fare grubundan aldıkları kanları, embriyonik kök hücreden türetilmiş insan beyni hücrelerine uygulamışlar ve sonuç olarak sadece daha genç grubun kanı sinirsel gelişimi artırmış.

Araştırma yeterli değil

Bu araştırma, gençleştiren kan transfüzyonlarının arkasındaki mantığı ortaya koymaya yardımcı oluyor. Sadece genç farelerin kanında bulunan THBS4 ve SPARCL1 isimli iki protein, laboratuarda yetiştirilen nöronların daha fazla dal ve iki kat daha fazla bağlantı oluşturmasına neden olmuş. PNAS dergisinde yayınlanan araştırmaya göre bu faktörlerin her ikisi de sağlıklı sinirsel gelişim belirtileri.

Ancak yine de bu, kan transfüzyonlarının tıbbi yararları olduğunu iddia eden kliniklerin haklı olduğu anlamına gelmiyor. Bir petri kabında kültürlenmiş bir nöron yığınını yaşayan bir insan beyniyle kıyaslamadan ve gençlerden yaşlılara kan aktarmanın işe yaradığına dair iddialarda bulunmadan önce bunun gibi çok fazla sayıda klinik deney yapılması gerekiyor.

Kaynak: Futurism

New Scientist'e göre, Stanford Üniversitesi'nde çalışan bilimciler (bir gruptakiler iki haftalık, diğer gruptakiler 12 ila 15 aylık olmak üzere) iki ayrı fare grubundan aldıkları kanları, embriyonik kök hücreden türetilmiş insan beyni hücrelerine uygulamışlar ve sonuç olarak sadece daha genç grubun kanı sinirsel gelişimi arttırmış. Bu araştırma, gençleştiren kan transfüzyonlarının arkasındaki mantığı ortaya koymaya yardımcı oluyor. Ancak yine de bu, kan transfüzyonlarının tıbbi yararları olduğunu iddia eden kliniklerin haklı olduğu anlamına gelmiyor. Gençlerden yaşlılara kan aktarımının işe yaradığına dair iddialarda bulunmadan önce bunun gibi çok fazla sayıda klinik deney yapılması gerekiyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği