G 20 zirvesinin odağı okyanus kirliliğiydi

Plastik atıklar her yıl birçok deniz canlısının yaşamını yitirmesine sebep oluyor.
Dünyanın en büyük 20 ekonomisi, okyanuslardaki plastik atıkların azaltılması için anlaştı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

16 Haziran Pazar günü Japonya’nın Karuizawa kasabasında buluşan G-20 çevre bakanları, okyanuslardaki plastik birikmesine karşı ortak mücadele için anlaştı. Bu karar, Orta Doğu’da iki tankere yapılan saldırılar sonucu petrol fiyatlarının artmasına yönelik tartışmaların da büyük yer kapladığı, iki gün süren toplantılar sonrası verildi.

Arjantin, Avustralya, Brezilya, İngiltere, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye ve ABD’nin katıldığı, Japonya’nın merkezindeki Karuizawa kasabasında yapılan buluşma sonrası yayınlanan bir bültende şöyle yazıyordu: “Başta plastik ve mikro plastik sebepli olmak üzere deniz kirliliği, deniz ekosistemleri, geçim kaynakları, balıkçılık, turizm ve denizcilik gibi endüstriler ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri göz önüne alındığında acil eylem gerektiren bir konudur”.

Toplantının eş başkanlarından Japonya Çevre Bakanı Yoshiaki Harada, anlaşmayı bu ayın sonunda yapılacak G-20 liderleri zirvesinden önce edinilen “büyük bir başarı” olarak nitelendirdi. Harada yaptığı konuşmada, “Bu tür küresel sorunlara çözüm aramaya devam edeceğiz” dedi.

ABD aynı fikirde değil

Bakanlar, özel sektörde hükümetlerin desteğiyle yapılacak ‘’önemli hamleler’’ vasıtasıyla çevresel koruma ve ekonomik büyüme adına “erdemli bir döngü” üzerine odaklanmanın önemini vurgularken; ABD’nin Paris İklim Anlaşmasından ayrılacağını duyurması ve sera gazı emilimlerini düşürmek adına söz vermeyi reddetmesi örneğinde olduğu gibi, bazı katılımcı ülkeler aynı fikirde değildi.

Bunun üzerine topantı; ABD dışındaki ülkelerden  iklim değişikliğinin kuraklık, sel ve yükselen deniz seviyesi gibi etkilerini hafifletmek için ortalama küresel sıcaklıklardaki artışı 2 C’nin altına düşürmeyi hedefleyen anlaşmayı tam olarak uygulama yönündeki vaatlerini tam olarak uygulama talebini yineledi.

Plastik artık üzerine yapılan tartışmalar daha olaysız geçti ve bakanlar bu meseye acil çözüm bulmak üzerinde anlaştılar. Buna göre uluslararası çerçevede her ülke, konuya dair kendi attıkları adımları raporlayacak ve denizlerin plastik atıklardan temizlenmesi konusundaki tecrübeleri de kendi aralarında paylaşacak.

Hem insan hem hayvan sağlığı tehlike altında

Okyanuslardaki plastik atıklar yunuslar ve deniz kaplumbağaları başta olmak üzere en çok hayvanları etkiliyor. Deniz canlılarının yediği ya da vücutlarına dolanan plastik atıklar hayvanların ölümüne sebep olabiliyor. Ayrıca balıkların yediği beş milimetreden küçük mikro plastikler de balıkları insan tüketimi için zehirli hale getiriyor. Eğer tedbir alınmazsa, gelecek on yılda okyanuslardaki atık oranının ikiye katlanacağı düşünülüyor.

Kaynak: Asia Nikkei

16 Haziran Pazar günü Japonya’nın Karuizawa kasabasında buluşan G-20 çevre bakanları, okyanuslardaki plastik birikmesine karşı ortak mücadele için anlaştı. Japonya'nın merkezindeki Karuizawa kasabasında yapılan buluşma sonrası yayınlanan bir bültende şöyle yazıyordu: “Başta plastik ve mikro plastik sebepli olmak üzere deniz kirliliği, deniz ekosistemleri, geçim kaynakları, balıkçılık, turizm ve denizcilik gibi endüstriler ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri göz önüne alındığında acil eylem gerektiren bir konudur”. Buna göre uluslararası çerçevede her ülke, konuya dair kendi attıkları adımları raporlayacak ve denizlerin plastik atıklardan temizlenmesi konusundaki tecrübeleri de kendi aralarında paylaşacak.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği