Fotoğrafları harekete geçiren artırılmış gerçeklik uygulaması

Photo Wake-Up adlı proje, görsellerde yer alan sabit karakterleri hareketlendirerek fotoğraftan çıkıp koşuyormuş gibi görünmelerini sağlıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Akıllı telefonunuz, tabletiniz ya da artırılmış gerçeklik başlığınızı bir resme doğrultup, görüntüdeki figürün gözünüzün önünde canlandığını hayal edin. Bu işlem Apple’ın ARKit ya da Google’ın ARCore artırılmış gerçeklik teknolojileri sayesinde mümkün olabiliyor. Ancak bu uygulama genellikle birkaç tane seçili görselle kullanılabiliyor (reklam panosuna yerleştirilen reklam görselleri gibi).

Washington Üniversitesi ve Facebook araştırmacılarının geliştirdiği yeni uygulama ise çok daha kolay uygulanabiliyor. Photo Wake-Up (fotoğraf uyandırma) adını verdikleri proje, görsellerde yer alan sabit karakterleri hareketlendirerek içinde bulundukları fotoğraftan çıkıp koşuyormuş gibi görünmelerini sağlıyor.

Yani sonuçta birkaç güne 2019’a gireceğiz. Hala eski moda, sıkıcı, sabit görsellerle uğraşmayı kim ister?(!)

Her türlü insan görseliyle çalışıyor

Araştırmacılar “Bu çalışmanın ana katkılarından ilki tek kare fotoğraftaki insanları üç boyutlu olarak görmek ve hareketlendirmek için bir uygulama sunmak; ikincisi, kişinin karmaşık siluetini pozu değiştirilebilen bir vücut modeline dönüştürmek için deforme edebilen yeni iki boyutlu bükme yöntemi ile hareketlendirilebilen bir ağ örgüsü oluşturmak; üçüncüsü ise parçasal olarak kendini kapatma sorununu çözecek bir yöntem geliştirmektir. Benzer yöntemlerin en yeni versiyonlarını kendi çalışmamız ile karşılaştırıp çıkan sonuçları insan çalışmaları ile değerlendirdik. Ayrıca, kişiyi üç boyutlu ortamda farklı pozisyonlara sokma imkanı veren etkileşimli bir arayüz ve üç boyutlu kişinin fotoğraftan çıkıp gerçek dünyaya karışabildiği bir artırılmış gerçeklik düzeni oluşturduk.” diyor.

Videoda da görüldüğü gibi bu efekt fotoğraflar, posterler ve diğer sanat eserleri üzerinde başarıyla gösterildi. Şu anda araştırma hala erken bir aşamada ancak farklı ortamlarda insan figürlerini algılama konusunda başarılı olduğu aşikar. Bu figürler bir Picasso eserindeki kübik figürler ya da siyah beyaz bir fotoğraftaki kişiler olsa bile sistem bunları algılayabiliyor.

Araştırmacılar yazıda bu çalışmanın görsellerle etkileşim kurmanın yeni yollarını sunacağını söylüyor. Eğer benzer etkileşimler fotoğraftaki araçların yolda gitmesini, bulutların hareket etmesini sağlayabilirse birçok yeni imkan elde edilebilir. Tüm bu gelişmeler yepyeni bir çalışma ve eğlence alanının başlangıcı olabilir. Şimdiki haliyle de animasyonculara çok fazla vakit kazandıracağını tahmin etmek zor değil.

Kaynak: Digital Trends

Photo Wake-Up adlı proje, görsellerde yer alan sabit karakterleri hareketlendirerek fotoğraftan çıkıp koşuyormuş gibi görünmelerini sağlıyor. Bu artırılmış gerçeklik uygulaması sadece gerçek insan fotoğraflarında değil, duvardaki çizimlerde hatta modernist sanat eserlerinde yer alan insan figürlerinde bile kullanılabiliyor. Araştırmacılar bu projeyi daha da geliştirmek için çalışıyor ancak bu haliyle bile proje bir çok yeni çalışma alanına imkan sağlayabilir.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği