Ford’un otonom fabrika robotları

Ford'un geliştirdiği Survival adlı robot, içine bırakıldığı fabrikanın zemin haritasını çıkararak hiçbir yere çarpmadan fabrikada dolaşabiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Otonom araçlar üzerine çalışmalar devam ederken Ford, fabrikalarda parçaları hızlıca ve etkin bir şekilde taşıyabilen otonom bir robotu deniyor. Robot yollarda gördüğü engellere göre yolunu değiştirebiliyor ve işçilere başka işlerle uğraşabilecekleri günde toplam 40 saatlik fazladan vakit sağlıyor.

Avrupa’daki Ford fabrikalarında kullanılan ilk otonom robot olan bu robota, çevresine uyum sağlama yeteneği sebebiyle Survival (Hayatta Kalma) adı verildi. Robot eğer bir yolculuğu sırasında yolunu engelleyen bir şey görürse aynı yoldan bir sonraki geçişinde rotasını değiştirerek engellerden sakınabiliyor.

Fabrikanın haritasını çıkarıp ona göre hareket ediyor

Survival tamamen Ford mühendisleri tarafından tasarlandı ve üretildi. Robotun en akıllıca özelliklerinden biri de hiçbir ön kurulum gerektirmeden fabrikada çalışmaya başlayabilmesi. Robot kendisine gerekli bilgileri çalıştıkça öğreniyor. Ford Mühendislik Müdürü Eduardo Garcia Magraner “Robotu fabrika zemininin tamamını öğrenebilecek şekilde, algılayıcılarla donattık. Dolaşabilmesi için dışarıdan yönlendirilmeye ihtiyaç duymuyor. İlk kez çalışmaya başladığında işçilerin bir tür bilim kurgu filmindeymiş gibi hissettiklerini, robot geçerken durup onu izlediklerini görebiliyordunuz. Şimdi ise robotun onların etrafında çalışabilecek kadar akıllı olduğunu bildikleri için kendi işlerine bakıyorlar.” diyor.

Robot şu anda İspanya’nın Valencia şehrinde, Ford’un Kuga, Mondeo ve S-Max gibi modellerinin üretildiği Ford gövde ve presleme fabrikasında deneniyor. Robot yedek parçaları ve kaynak malzemelerini fabrikanın farklı bölgelerine taşıyor. Bir insan işçi için yorucu bir görev olabilecek bu iş robot için hiçbir zorluk yaratmıyor.

Lazerle yönünü buluyor

Ford’un prototip otonom araçları gibi Survival da LiDAR teknolojisi kullanarak çevresindeki nesneleri lazer ışınları aracılığıyla tespit ediyor. 17 farklı bölmesi olan bir otonom raf düzeni sayesinde Survival belirli parçaları belirli operatörlere götürebiliyor. Her bir çalışan robotun malzeme kataloğunun belirli bir bölümüne erişebiliyor.

Ford, Survival’ın işçilerin yerini almayacağını, sadece günlerini biraz daha ilginç hale getireceğini söylüyor. Otonom robot işçilere fabrikadaki daha karmaşık işlerle uğraşabilecekleri ekstra vakit sunuyor.

Garcia Magraner “Yaklaşık bir yıldır süren deneme aşamasında şimdiye kadar bir hata yapmadı. Ekibin değerli bir parçası haline geldi. Umarım kısa zamanda tam zamanlı şekilde kullanmaya başlarız ve kullanımını diğer Ford fabrikalarına da genişletebiliriz.” diye konuştu.

Kaynak: New Atlas

Otonom araçlar üzerine çalışmalar devam ederken Ford, fabrikalarda parçaları hızlıca ve etkin bir şekilde taşıyabilen otonom bir robotu deniyor. Robot yollarda gördüğü engellere göre yolunu değiştirebiliyor ve işçilere başka işlerle uğraşabilecekleri günde toplam 40 saatlik fazladan vakit sağlıyor. LiDAR teknolojisi sayesinde çevresini lazerler kullanarak algılayabilen Survival adlı robot, eğer bir yolculuğu sırasında yolunu engelleyen bir şey görürse aynı yoldan bir sonraki geçişinde rotasını değiştirerek engellerden sakınabiliyor. İspanya'daki Ford tesisinde bir yıldır denenen robot bugüne kadar herhangi bir hatalı işlemde bulunmadı.

1 Yorum

  • Bu konuda çalışan ve merkezi Ankara’da bulunan Milvus Robotics aynı yeteneğe sahip ürünler geliştirmiş durumda. Haberi olmayanların incelemesini öneririm.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği