Flaş bellekteki yapay zeka: Fathom

Movidius'un bir USB bellekte çalışan yapay zeka modülü Fathom ile artık tüm elektronik cihazlar yapay zekaya sahip olabilecek.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Makine görüşü teknolojisinde dünya lideri konumunda olan çip üreticisi Movidius, pek çok geliştiricinin hayallerini süsleyen bir cihaz üretti. Fathom adlı, flaş bellek görünümlü cihaz takıldığı bilgisayarlara makine öğrenimi yeteneği kazandırıyor. Fathom sayesinde Linux tabanlı bilgisayarlar yapay sinir ağları geliştirebiliyor.

ABD’de Kaliforniya şehrinde faaliyet gösteren şirket, Fathom nöral programlama cihazı ile birlikte, Fathom derin öğrenme yazılım iskeletini de tanıttı. Bu iki teknoloji birlikte kullanıldığında, akıllı cihaz üreticilerine yapay zeka işlemlerini buluttan değil son kullanıcı cihazlarının içinden gerçekleştirme imkanı veriyor.

fathom

Bu adım yapay zekaya herkesin erişebilmesi için oldukça önemli. Devasa veri merkezleri, güçlü GPU’ları ile karmaşık makine öğrenimi problemlerini kolaylıkla aşabiliyorken, kullanıcı cihazlarına bu sonuçların aktarılması için yeterli bant aralığı bulunması her zaman uygulanabilir olmuyor.

Her bilgisayara yapay zeka

Fathom, kendi başına kullanılabilen bir cihaz değil. Bilgisayar takılarak kullanılan cihaz bilgisayara ek özellikler kazandırması için tasarlanmış. Fathom Linux tabanlı bir cihaza bağlandığında, o cihazın, dil anlama, görsel algılama ve örüntü tanıma gibi yapay sinir ağı fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlayacak.

Bu fonksiyonlar normalde çok fazla programlama gerektirdiği için Fathom şirketlere ve araştırmacılara, yapay zekaya sahip yeni nesil cihazları geliştirmeleri için oldukça fazla vakit kazandırmış olacak. Çünkü Fathom sayesinde, araştırmacılar yapay sinir ağlarını kendileri geliştirmek zorunda kalmayacak.

New York Üniversitesi bilgisayar bilimi profesörü Yann LeCun “Pek çok robot ve uçan mekanizma geliştirmiş birisi olarak Fathom nöral programlama cihazı gibi bir şeyi kullanabilmek için uzun zamandır bekliyordum. Fathom sayesinde artık büyük ya da küçük her robot son teknoloji ürünü yeteneklere sahip olabilir.” diyerek bu gelişmeden duyduğu heyecanı dile getirdi.

BONUS BİLGİ: Fathom, oldukça düşük enerji tüketimine sahip Myriad 2 VPU üzerinde çalışıyor. Myriad çipler Google’ın Tango Projesi‘nde ve Flir termal görüntüleme kamerasında da kullanılmıştı.

Çip üreticisi Movidius flaş bellek üzerinde çalışan nöral programlama cihazı Fathom'u ve derin öğrenme yazılım iskeletini tanıttı. Bu iki teknolojinin birlikte kullanılması ile kullanıcı seviyesindeki cihazlar son teknoloji ürünü yapay zeka yeteneklerine sahip olabilecek. Sıradan bilgisayarlara derin öğrenme yeteneği kazandıran teknoloji, dil anlama, görsel algılama ve örüntü tanıma gibi görevlerin gerçekleştirilmesini sağlıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği