Fidye virüsüne karşı aşı üretildi

Bitdefender adlı antivirüs şirketi, bilgisayarınızı daha önceden saldırılmış gibi göstererek fidye virüslerinin bulaşmasını engelliyor.

Fidye virüsleri, bilgisayarınıza girdikten sonra bazı dosyaları şifreleyerek erişiminizi engelleyen ve sizden bu dosyaları açmak için para talep eden bir çeşit yazılım. Son dönemde gittikçe yaygınlaşan bu yazılımlar geçtiğimiz günlerde Almanya’da eleman arayan şirketleri hedef almıştı. Onun öncesinde de Apple’ın Mac bilgisayarlarına bulaşan ilk fidye virüsü gündeme gelmişti. Ciddi bir problem haline gelen bu virüslerden korunmak için yeni bir yöntem arayan antivirüs şirketi Bitdefender alışılmadık bir çözüm üretti. Şirket bilgisayarları fidye virüslerine karşı aşılayarak koruyor.

Fidye virüsüne maruz kalan kişilere, korsanlara kesinlikle para vermemeleri öğütleniyor. Ancak bazen acilen ihtiyacını olan dosyalara ulaşmanın en çabuk ve etkili yolu korsanlarla işbirliği yapmak oluyor. Örneğin Los Angeles’ta bir hastane yöneticisi, şirket bilgisayarlarına bulaşan fidye virüsünden en hızlı şekilde kurtulmak için korsanlara 17 bin dolar ödediklerini açıklamıştı. Peki korsanlar bu konuda ne kadar güvenilir? Parayı ödediğinizde dosyalarınızın geri verileceğinden emin olabilir misiniz?

Sözlerine sadıklar

İlginç bir şekilde bu yasa dışı kişiler iş etiğine oldukça bağlılar. Pek çok fidye virüsü mağduru, istenen parayı ödediğinde kendilerine dosyaları kurtarma konusunda çok yardımcı olunduğunu ifade ediyor. Hatta bu korsanlar, daha önceden fidye virüsü bulaşmış bilgisayarlara tekrar aynı virüsü göndermemek için, bilgisayardaki dosyaları etiketliyorlar. Böylece aynı kişi aynı virüsten iki kere mağdur olmamış oluyor. Korsanların bu ‘iyi niyetini’ suistimal eden (!) Bitdefender şirketi bilgisayarınızdaki dosyaları daha önceden saldırılmış gibi göstererek belirli fidye virüslerinin bilgisayara girmesine engel oluyor.

Locky, TeslaCrypt ve CTB-Locker gibi en ünlü fidye virüslerine karşı etkili olan sistem, sizi eski bir mağdur göstererek bir nevi virüse karşı bilgisayarınızı aşılamış oluyor. Fidye virüsü riskini önemli ölçüde azaltan bu sistem yine de garanti bir çözüm değil. Bu yüzden uzmanlar, bilinmeyen kaynaklardan gelen dosyaların açılmaması yönünde kullanıcıları uyarıyor. Ayrıca mutlaka bir antivirüs programı kullanılması tavsiye ediliyor. Virüslerden korunmak için işletim sistemi başta olmak üzere; Flash Player, Adobe Reader, Java ve Silverlight gibi eklentilerin de güncel olduğuna dikkat etmek gerekiyor.



Bir yanıt

Yorumunuz: