Felçli hastalar beyin dalgalarıyla senfoni besteledi

Londra'da konuşma ve yürüme kabiliyetini yitirmiş felçli hastalar, sadece beyin sinyalleri aracılığıyla bir senfoni besteledi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Beyin bilgisayar arayüzü olarak adlandırılan teknoloji, beynimizdeki nöronların hareketini bilgisayar ortamına aktararak, birbirimizin zihnini okuyabileceğimiz bir gelecek hayal etmemize olanak sağlıyor. Henüz bu teknolojiye ulaşamamış olsak da EEG teknolojisinin kullanımı ile hareket etme ya da konuşma yeteneği bulunmayan felçli hastaların -müzik gibi- farklı yöntemlerle iletişim kurmasını sağlıyor.

Plymouth Üniversitesi Disiplinlerarası Bilgisayarlı Müzik Araştırmaları Merkezi, dört felçli hastanın sadece beyinlerini kullanarak aynı anda beste yapmasını sağladı. EEG teknolojisi ile görsel korteksleri ölçülen hastalar, ekranda gösterilen dört farklı müzik parçasından birini seçti ve onu düşündü. Seçimler müzisyenlerin önündeki ekrana yansıtıldı ve bu seçimler o anda yaylı çalgılarla çalındı.

Diğer hastalara yardımcı olabilir

Bu çalışma sadece sanat amacıyla yapılmadı. Bilimciler bunun gibi yöntemler kullanılarak hareket ve konuşma yeteneği olmayan hastaların kendilerini çok daha kolay ifade etmesini sağlamak istiyor.

The Paramusical Ensemble adı verilen ekip ‘Activating Memory’ adlı senfonisini Londra Kraliyet Zihinsel Engelliler Hastanesi‘nde verdiği konserde, halkın beğenisine sundu. Bu etkileyici performansı aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:

Kaynak: Fusion

Plymouth Üniversitesi Disiplinlerarası Bilgisayarlı Müzik Araştırmaları Merkezi tarafından gerçekleştirilen çalışmada, felç sebebiyle konuşma ve hareket etme yeteneklerini kaybetmiş hastalar, EEG aracılığıyla ölçülen beyin dalgalarını kullanarak bir senfoni besteledi. Önlerine sunulan dört nota dizesinden birini seçen dört hastanın seçimleri o sırada yaylı enstrümanlarla çalındı ve ortaya etkileyici bir senfoni çıktı.

https://vimeo.com/143363985

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği