Dünyanın en güvenli bilgisayarı

Dünyanın en güvenli bilgisayarı olarak tasarlanan ORWL, fiziksel yollarla içindeki verilere erişmeyi imkansız hale getiriyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yabancı istihbarat ajanlarının, takip etmek istedikleri kişilerin otel odalarına girip bilgisayarlarının hard diskini kopyaladığına dair çeşitli iddialar var. Bunlar belki sadece şehir efsanesi olabilir ancak bu iddiaların ortaya çıkış sebebi, kötü niyetli kişilerin bilgisayarlara fiziksel erişimi olduğunda veri çalmanın ne kadar kolay olduğunu bilmemiz.

Bu durumu değiştirmek için harekete geçen Design Shift adlı şirket, adını ünlü roman yazarı George Orwell’dan alan, ORWL adlı süper güvenlikli bilgisayarı geliştirdi. Crowd Supply adlı sitede başlattıkları kampanya ile hedefledikleri 25 bin dolarlık yatırımı toplayan ekip ORWL’ın üretimine başladı.

Sadece bir kül tablası boyutunda olan bilgisayar, izinsiz bir şekilde açılmaya karşı güvenli olacak şekilde tasarlandı. Örneğin, bilgisayarın dış kapağı birden fazla basınçlı kilit ve tel kafesle korunuyor. Eğer bilgisayar açılmaya çalışılırsa bir alarmı aktif hale getirerek bilgisayarın şifre anahtarını silerek SSD belleğin içindeki verileri erişilemez hale getiriyor. Şifre anahtarı bellekte değil, güvenlikli bir mikrokontrolörde saklandığı için bellekteki veriler sadece buradan gelen komutla okunabiliyor.

Tel kafes de benzer bir şekilde bilgisayara erişme teşebbüslerini gözlemleyerek böyle bir durumda şifre anahtarını silebilecek şekilde tasarlandı. Güvenlik işlemcisi ayrıca bilgisayarın konumuna göre de ayarlanabiliyor. Kullanıcı dilerse, bilgisayar belirli bir noktadan uzaklaştırıldığında tüm veri silinebiliyor ya da bilgisayar tamamen kilitli moda geçebiliyor. Şirket, bilgisayarın ATM cihazlarında kullanılan güvenlik teknolojisine benzer bir yöntem kullandığını belirtiyor.

Dondurmak da fayda etmiyor

ORWL’ı dondurarak güvenlik sistemindeki elektronları yavaşlatıp sistemi etkisiz hale getirebileceğinizi düşünüyorsanız tekrar düşünün. ORWL’ın mikrokontrolörü sıcaklığı da düzenli olarak kontrol ediyor ve ani değişimlerde alarmı devreye sokup şifre anahtarını siliyor.

RAM’in kapatıldıktan birkaç saniye sonra bile içindeki bilgiyi koruyabildiği biliniyor. Eğer RAM kapandıktan sonra basınçlı hava ya da sıvı nitrojenle dondurulursa, bu süre daha da uzatılabiliyor. Ancak ORWL bu yönteme de izin vermiyor çünkü anakarta lehimli olarak çalışan RAM, sökülmesi halinde başka bir bilgisayarda çalıştırılamıyor.

Bluetooth anahtarlık koruması

ORWL’ın sahibi, bilgisayarı açmak için güvenli NFC teknolojisi ve düşük enerjili bir Bluetooth anahtarlık kullanıyor. Bu anahtarlığı ORWL’ın üst kısmına bastırdıktan sonra bir şifre girilerek kullanıcı girişi tamamlanıyor. Eğer kullanıcı anahtarlığı alıp uzaklaşırsa sistem otomatik olarak kilitleniyor. Anahtarlık da ORWL’ın kasasına benzer yöntemlerle korunuyor ve açılmaya çalışılması durumunda kullanılamaz hale geliyor.

Cihazın iki adet USB-C girişi ve HDMI çıkışı da dışarıdan gelecek tehlikelere karşı korunmuş durumda. sistem harici cihazlar kullanılarak çalıştırılamıyor. Ayrıca anahtarlık belirli mesafenin dışına çıktığında USB girişleri kilitleniyor.

Etkileyici donanım özellikleri

Küçük boyutuna göre ORWL’ın donanımı da oldukça etkileyici. Intel’in Skylake işlemcilerini kullanan bilgisayarın iki farklı modeli bulunuyor. Bunlardan ilki Core M3 diğeri ise Core M7 işlemci kullanıyor. Her iki modelde de 8 GB RAM ve 120 ila 480 GB arasında değişen SSD bellekler sunuluyor. Eğer 120 GB bellekli Core M3 versiyonu seçerseniz bilgisayarın fiyatı 749 dolara (2 bin 230 lira), 480 GB bellekli Core M7 modelde ise 1099 dolara (3 bin 270 lira) geliyor. Bilgisayarın yanında Windows 10, Ubuntu LTS ya da Qubes işletim sistemlerini tercih edebiliyorsunuz.

Problemleri yok değil

ORWL’ın en ciddi eksiklerinden birisi ise tamamen taşınabilir bir çözüm sunmuyor oluşu. Kasa montunuzun cebine sığabilecek boyutta olsa bile yine de bir monitöre klavyeye ve fareye ihtiyacınız var.

Diğer bir problem ise bilgisayarın sadece fiziksel saldırılara karşı korunuyor olması. Kasa ne kadar güvenli olursa olsun, dikkatsiz bir kullanıcı internet üzerinden bilgisayara kötü amaçlı yazılımların girmesine engel olamayabilir. Bu da ORWL’ın kullanıcısına sahte bir güvenlik hissi verdiği düşüncesine yol açıyor.

Ancak ORWL zaten kullanıcılara her türlü saldırıya karşı koruma vaat etmiyor. İşin fiziksel boyutunu hakkıyla yerine getiren bilgisayara yöneltilecek sanal saldırılara karşı korunma sağlanması da kullanıcıya düşüyor. Ayrıca, bilgisayarı açan anahtarlık ve şifrenin tehdit ya da işkence gibi yollarla ele geçirilmesi durumunda ORWL’ın da yapabileceği bir şey yok.

Kaynak: PC World

Design Shift tarafından geliştirilen ORWL adlı, kül tablası boyutundaki bilgisayar, dışarıdan yapılacak tüm fiziksel müdahalelere karşı üst düzey koruma sağlıyor. Özel korumalı kasa zorla açılmaya çalışılırsa bilgisayar şifreleme anahtarını silerek içindeki verileri kullanılamaz hale getiriyor. Ayrıca bilgisayarın RAM'i de çıkarılıp başka bilgisayarlarda kullanılamıyor. Özel bir anahtarlıkla açılan bilgisayar, bu anahtarlık uzaklaştırıldığında otomatik olarak kapanıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği