Deepmind fiziğin temel kurallarını öğrendi

Google'ın yapay zekasını nesnelerle etkileşime geçmesi yolunda teşvik eden araştırmacılar, yapay zekanın fiziğin temel kurallarını keşfetmesini sağladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Google’ın yapay zeka ürünü DeepMind‘ı geliştiren ekip, Berkeley Kaliforniya Üniversitesi‘nden araştırmacılarla birlikte çalışarak yapay zekalı makinelere fizik kurallarını öğretmek için bir çalışma yürüttü. Daha önce fizik kurallarına dair herhangi bir bilgisi olmayan makineler, kendilerine verilen objelerle etkileşime geçerek kuralları keşfetmeye çalıştı.

Araştırma, çocukların gelişiminden ilham alınarak gerçekleştirildi ve yapay zekanın da insanlar gibi fiziksel objelerle etkileşime geçerek kütle, sürtünme ve yumuşaklık gibi özelliklerini keşfetmesi amaçlandı.

Derin yardımlı öğrenme yoluyla fizik deneylerinin gerçekleştirilmesinin öğrenilmesi adı verilen çalışma, son yapay zeka çalışmalarının makinelere karmaşık kontrol problemleri ve diğer işlem görevlerinde insanüstü performans kazandırmasına rağmen makinelerin hala fiziksel dünyayı anlama konusunda bir algıya sahip olmadığını gösterdi. Çalışmada bu sistemlerin küçük bir çocuğun sahip olduğu bilimsel sezgiye sahip olmadığı belirtildi.

Hangi nesne daha ağır?

Araştırmanın yöneticilerinden Misha Denil ve ekibi farklı sanal ortamlarda yapay zekayı bir dizi objeyi incelemek ve bunların özelliklerini belirlemekle görevlendirdi. ‘Daha Ağır’ adı verilen ilk simülasyonda yapay zeka, boyutları aynı olan ancak kütleleri farklı olan dört farklı objeyi inceledi. Sistemin hangi objenin daha ağır olduğunu tespit etmesi gerekiyordu.

Denil bu deneyi, “Nesnelerin rengi ya da boyutu, kütlesi konusunda herhangi bir bilgi vermediği için bu deneyde sadece bakarak bir sonuca varmak mümkün değildi.” şeklinde açıkladı.

Yapay zeka eğer en ağır nesneyi bulabilirse ödüllendiriliyordu. Yanlış cevaplarda ise olumsuz geri bildirimler veriliyordu. Bu destekleme tekniği ile yapay zeka, nesnelerin kütlesi ile ilgili bilgi edinmek için tek yöntemin onlarla etkileşime geçip nasıl tepki verdiklerini gözlemlemek olduğunu öğrendi.

Bu yapıda kaç blok var?

Kuleler adı verilen ikinci ortamda ise beş adet blok kule şeklinde dizilmiş ve bazı blokların görülmesi engellenmişti. Bu kez yapay zekanın, yine aynı destekleme tekniği sayesinde, kuleleri inşa etmek için kaç tane blok kullanıldığını tespit etmesi gerekiyordu. Çalışmanın sonunda yapay zeka, blokları yerinden kaldırıp kule şeklini bozarak kaç adet blok olduğunu tespit edebileceğini öğrendi.

screen-shot-2016-11-11-at-11-54-41

Bu araştırma ile ekip yapay zekanın pasif gözlemin ötesinde yöntemler kullanarak, önceden herhangi bir bilgisi olmadığı konularda da problem çözebileceğini göstermiş oldu.

Kaynak: The Stack

Google'ın DeepMind adlı yapay zekasını geliştiren ekip, Berkeley Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılarla iş birliği yaparak yapay zekaya fiziğin temel kurallarını öğretti. Herhangi bir fizik bilgisi bulunmayan yapay zekaya hepsi birbirine benzeyen nesneler gösterilerek hangisinin daha ağır olduğunu keşfetmesi istendi. Pasif gözlem yöntemiyle nesnelerin kütlesi hakkında bilgi sahibi olamayan yapay zeka nesnelerle etkileşime geçerek tepkilerini gözlemledi. Doğru yanıtlarında ödüllendirilen yanlış yanıtlarında ise olumsuz geri bildirimler alan yapay zeka bir süre sonra etkileşim yoluyla kütle tespit edebilmeyi öğrendi.

1 Yorum

  • Yapay zekanın ve robotik endüstrisinin bu gelişim aşamalarına şahit olmak beni heyecanlandırdığı kadar sonraki seviyelerde oluşabilecek güvenlik endişeleri de düşündürüyor. Biz, hep verilen görevi yapabilen, sınırını yine insanoğlunun belirlediği nesnelere alışmışken ya da alışıyorken, düşünebilen, yorum yapabilen bu şeylerin üst sınırına hakim olabilecek miyiz?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği