Buzullar tehlikeli bir süratle eriyor

Kuzey Buz Denizi'ndeki buzulların, şimdiye dek kaydedilen en düşük seviyeye kadar gerilediği ve bunun küresel ısınmanın en önemli habercisi olduğu açıklandı

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kuzey kutbu çevresinde bulunan Arktik Okyanusu (Kuzey Buz Denizi) buzul tabakası tarihte kaydedilmiş en küçük ikinci seviyeye ulaştı. Bilimciler bu durumun, küresel ısınmanın en açık sinyallerinden birisi olduğunu söylüyor.

ABD Ulusal Kar ve Buz Verisi Merkezi, geçtiğimiz cumartesi günü buzulların bu yazın en düşük seviyesine ulaştığını açıkladı. Buzul tabakası kapladığı 4,14 milyon kilometre alanla bugüne dek kaydedilmiş en düşük ikinci seviyede bulunuyor. 2012’de 3,39 milyon kilometrelik alanla tarihin en düşük seviyesine ulaşılmıştı.

sea-ice

Merkezin yöneticisi Mark Serreze, bu yılki buzul seviyesinin 2007 yılına göre yaklaşık 10 bin kilometre kare daha az olduğunu ancak bu iki rakamın birbirine çok yakın olması sebebiyle eşit sayılabileceğini söyledi.

Kötü gidiş devam ediyor

Bu yıl, tarihin en düşük seviyesine ulaşılmamış olsa bile düşüşün devam ettiği kanıtlanmış oldu. Serreze “Ortada durumun iyiye gittiğine dair hiçbir kanıt yok. Arktik bölgesinin küresel ısınmanın ön uyarı sistemi olacağını en başından beri biliyorduk. Bu yıl gördüğümüz manzara da bu görüşü destekliyor” şeklinde konuştu.

Bu yıl ulaşılan minimum değer, 1979-2000 yılları arasındaki ortalama değerden yaklaşık 2,56 kilometrekare daha küçük. Bu alan Alaska ve Teksas eyaletlerinin toplam büyüklüğü kadar. Türkiye’nin toplam yüzölçümünün yaklaşık 3,5 katı.

Serreze “Burada gördüğümüz şey çok büyük bir kayıp” diyor.

Yeni bir rejime giriliyor

Serreze bu yılın Arktik için olağandışı bir yıl olduğunu söylüyor. “Kışın seviyeler soğuk dönem için ortalamanın altındaydı. Daha sonra yazın normalden çok daha fazla fırtına oldu. Normalde bu fırtınaların ve bulutların bölgeyi soğuk tutarak buzulların erimesini engellemesi beklenir. Ancak bu yıl bulutlar da işe yaramadı.”

Serreze artık yazın nasıl bir hava durumu olduğunun buzul seviyesi için eskiden olduğu kadar önemli olmadığını belirterek artık yeni bir rejime girildiğini söylüyor ve 2030 yılına kadar Arktik’teki tüm buzulların erimesine şaşırmayacağını ifade ediyor. Böyle bir durum uluslararası güvenliği de tehdit edebilir.

Kaynak: CBC

Kuzey kutbu çevresinde bulunan Arktik Okyanusu (Kuzey Buz Denizi) buz tabakası tarihte kaydedilmiş en küçük ikinci seviyeye ulaştı. Bilimciler bu durumun, küresel ısınmanın en açık sinyallerinden birisi olduğunu söylüyor. 1979 ile 2000 yılları arasındaki ortalama buzul seviyesi, bu yılki seviyeye göre 2,56 milyon kilometrekare daha fazlaydı. Yani Türkiye'nin yüzölçümünün yaklaşık 3,5 katı büyüklüğünde buzul son 16 yılda eridi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği