Yeni bir araştırmaya göre, çocukların spor etkinlikleri seyrederken çok sayıda aburcubur reklamı görmesi, atletik beceriler ve sağlıksız yiyecekler arasında bağlantılar kurmalarına sebep olabilir.
Pazar günü Pediatrics dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 2-17 yaş arasındaki çocuklar tarafından en fazla seyredilen 10 spor etkinliği sırasında gösterilen reklamların çoğu çocuklar için zararlı. Araştırmanın öncüsü Marie Bragg “Son derece fit atletlerin inanılmaz fiziksel beceriler sergilediği spor etkinliklerinden sonra araya giren reklamlarda patates kızartmalarına, kızarmış tavuklara, şekerli içeceklere maruz kalınca ortada bir çelişki olduğunu düşündüm.” diyor.
“Sports Sponsorships of Food and Nonalcoholic Beverages” adlı çalışmada araştırmacılar, Birleşik Krallık ve Avustralya’da çocuklara gösterilebilecek ürünleri belirlemek için kullanılan Nutrient Profile Model’ı kullanarak yiyecek ve içeceklerin kalitesini değerlendirdi. Araştırmada Nielsen’ın 2015’de televizyonda gösterilen spor etkinlikleriyle ilgili seyirci verilerini kullanıldı.
Araştırmaya göre, PepsiCo 2011 yılında Amerikan Ulusal Futbol Ligi ile yaptığı 10 yıllık sponsorluk anlaşması sırasında yılda 90 milyon Dolar harcama sözü verdi. Hem Coca-Cola hem de McDonald’s ise Olimpiyat’lara sponsor olmak için yaklaşık 20 milyon Dolar ödedi. Bragg, reklamların spor etkinliklerini seyreden yetişkinlere ve çocuklara kafa karıştırıcı mesajlar verebileceğini söylüyor. Araştırmanın bir sonraki aşaması, çocukların spor etkinlikleri sırasında gösterilen sağlıksız ürünleri tüketmeye daha meyilli hale gelip gelmediklerini incelemek olacak.
Bragg “Bu reklamlar bir bakıma sporun bu ülkenin bir parçası olduğu ve aburcuburun bu parçanın tam ortasında yer aldığı mesajını veriyor. Bence bu çelişkili mesaj, özellikle de bu programları seyreden gençler arasında olmak üzere, obezite ve diyabet gibi hastalıklar açısından sorun teşkil ediyor.” diyor.
Aralarında Coca-Cola Co., PepsiCo Inc., McDonald’s Corp. ve General Mills Inc. gibi şirketlerin bulunduğu 18 şirket 12 yaşın altındaki çocuklara sağlıksız ürünler dayatmaktan kaçınmak amacıyla Çocuk Yiyecek ve İçecek Reklam Girişimi’ne (Children’s Food and Beverage Advertising Initiative) imza attı. Araştırmaya göre bu şirketlerin 10 tanesi en az bir spor organizasyonunun sponsoru.
Amerikan Ulusal Futbol Ligi konuyla ilgili henüz yorum yapmadı.
Yorumunuz: