Blok zinciri tabanlı kolektif beyin

Yapay zeka alanında öncü araştırmacılardan Ben Goertzel'in yapay zekayı küçük şirketlerden bireysel kullanıcılara kadar herkesin ulaşabildiği bir teknoloji haline getirecek bir projesi var.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yapay zeka konusunda öncü araştırmacılardan Ben Goertzel, insanlığın başına gelebilecek en iyi şeyin yapay zeka olduğu bir gelecek kurmanın yolunun yapay zekayı blok zinciri teknolojisi kullanarak açık, demokratik ve merkezsizleşmiş bir şekilde inşa etmekten geçtiğine inanıyor. Bu yüzden de SingularityNET üzerinde çalışıyor.

SingularityNET yapay zeka için kurulan merkezsizleştirilmiş bir platform. Goertzel ve ekibi, görüntü tanımadan doğal dil işlemeye kadar çeşitli yapay zeka algoritmalarının gerçek zamanlı olarak birbirleriyle etkileşim kurabilmeleri amacıyla blok zinciri temelli bir altyapı kurmak için çalışıyor. Sistem o anda hangi algoritmaların kullanıldığını takip etmeyi sağlayacak ve buna göre algoritmaları kullanılan geliştiricilere ödeme yapılacak.

Bir kullanıcının yapay zeka kullanarak tamamlanması gereken bir işi olduğunu varsayalım. Mesela bir robotun dans etmek üzere eğitilmesi gerekiyor. Kullanıcı bu görevi sisteme gönderecek, sistem de görevi farklı becerilerde uzmanlaşmış algoritmalara bölerek tamamlanmasını sağlayacak. Kullanıcının görevi tamamlamak için harcadığı token’ler de görev esnasında algoritmaları kullanılan geliştiricilere verilecek.

Goertzel, bu tarz bir platformun uygulamalı yapay zeka çalışmaları açısından kısa vadede daha demokratik ve kapsayıcı bir sektör yaratacağına inanıyor. 60 saniyeden kısa bir süre zarfında 36 milyon Dolar değerinde SingularityNET token’i satıldığı gerçeğini göz önünde bulundurunca Goertzel’in düşüncesine hak vermemek elde değil. Bu merkezsizleştirilmiş altyapının neredeyse bütün piyasalarda yüksek kaliteli, düşük maliyetli ve kullanışlı yapay zeka hizmetleri sunmak için en iyi yöntem olduğu ümit ediliyor.

Ancak Goertzel’in hayali bunun çok ötesinde.

Kolektif beynin doğuşu

Bu zamana dek yapay zeka alanında yaşanan büyük gelişmelerin çoğunun ‘sınırlı’ ve sadece belirli bir alanda uygulanabilen şeyler olduğunu gördük. Mesela gerçek bir usta gibi oyun oynayabilen bir algoritma genellikle başka bir şey yapamıyor. Ancak yapay zekanın geleceği, yapay zekanın ‘esnek’ olduğu ve herhangi bir beceriyi öğrenebildiği, insan zekasına yakın bir yapay genel zeka (AGI) şeklinde olacak. Goertzel, SingularityNET gibi blok zinciri projelerinin bizi o noktaya taşıyabileceğine inanıyor.

Goertzel kendisiyle gerçekleştirilen bir röportaj sırasında blok zincirinin karmaşık yapay zeka sistemi ağlarını çalıştırmak için kullanılabilecek merkezsizleştirilmiş bir yöntem olduğunu söylemişti. Tıpkı insan vücudunun merkezi bir denetleyicisi olmadığı gibi (beynimiz bile vücudumuzun bütün sistemlerini kontrol etmiyor, ayrıca beynin içinde de merkezi bir denetleyici yok), merkezsizleşmiş blok zinciri temelli bir ağ, denetleyici olmaksızın yapay genel zekanın koordine şekilde gelişmesine fırsat sağlayacak dinamik bir platform oluşturacak. Amaç ‘sınırlı’ yapay zekaları beyin gibi işleyebilen bütün bir sistem oluşturacak şekilde bir araya getirmek.

Blok zinciri teknolojisi üzerine yapay genel zeka inşa etmenin başka faydaları da var. Son yıllarda yapay genel zekanın nasıl güvenli şekilde kurulabileceğine dair hararetli tartışmalar var. Mesela Stephen Hawking’in teknolojinin muhtemel olumsuzluklarından ne kadar korktuğunu hepimiz artık az çok biliyoruz. Bu noktada yapay zekanın risklerini en aza indirgemek için neler yapabileceğimize odaklanmak gerekiyor. Blok zincirini yapay zeka güvenliği açısından kilit nokta olarak gören Goertzel “Öyle ya da böyle hiçbir şeyin garantisini veremeyiz ancak açık, şeffaf ve merkezsizleştirilmiş bir yaklaşımla iyi sonuçlar elde etme ihtimalimiz çok yüksek. Projemiz yapay zekayı küçük şirketlerden bireysel kullanıcılara kadar herkesin ulaşabildiği bir teknoloji haline getirecek.” diyor.

Kaynak: Singularity Hub

Yapay zeka çalışmaları yürüten Ben Goertzel ve ekibi SingularityNET adlı platform üzerinde çalışıyor. SingularityNET yapay zeka için kurulan merkezsizleştirilmiş bir platform. Ekip görüntü tanımadan doğal dil işlemeye kadar çeşitli yapay zeka algoritmalarının gerçek zamanlı olarak birbirleriyle etkileşim kurabilmeleri amacıyla blok zinciri temelli bir altyapı kurmak için çalışıyor. Sistem şu şekilde işleyecek; bir kullanıcının yapay zeka kullanarak tamamlanması gereken bir işi olduğunu varsayalım. Mesela bir robotun dans etmek üzere eğitilmesi gerekiyor. Kullanıcı bu görevi sisteme gönderecek, sistem de görevi farklı becerilerde uzmanlaşmış algoritmalara bölerek tamamlanmasını sağlayacak. Kullanıcının görevi tamamlamak için harcadığı token'ler de görev esnasında algoritmaları kullanılan geliştiricilere verilecek. Goertzel, SingularityNET gibi blok zinciri projelerinin bizleri yapay zekanın herhangi bir beceriyi öğrenebildiği, insan zekasına yakın bir yapay genel zeka (AGI) göreceğimiz bir geleceğe götüreceğine inanıyor. Projenin temel amaçlarından biri de yapay zekayı küçük şirketlerden bireysel kullanıcılara kadar herkesin ulaşabildiği bir teknoloji haline getirmek.

1 Yorum

  • olumlu ve katılımcı bir sistem oluşturulmuş olması ilerisi bakımından da umut veren bir durum. Dünyanın gidişine bakılırsa durum oldukça hızlanacağa benziyor.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği