Bitcoin için İsviçre kadar elektrik harcanıyor

Cambridge Üniversitesi, her 30 saniyede bir yenilenen Bitcoin Elektrik Tüketimi İndeks'i yayımladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Cambridge Üniversitesi tarafından üretilen yeni bir çevrimiçi araç, Bitcoin’in neredeyse tüm İsviçre kadar enerji harcadığını gösterdi. Konunun uzmanlarından birine göre asıl büyük sorun, kripto paranın karbon ayak izi. Cambridge’in aracına göre Bitcoin şu anda yaklaşık 7 gigavat elektrik kullanıyor. Bu rakam, yedi adet Dungeness Nükleer Enerji Santrali’nin (İngiltere’nin Kent şehrinde yer alıyor) tek bir seferde üretebileceği kadar enerji anlamına geliyor.

Bitcoin yılda 22 megaton karbondioksit üretiyor

Bitcoin enerji uzmanı Alex de Vries, geçtiğimiz yıl Bitcoin’in elektrik kullanımını tahmin etmek için kullanılan benzer bir araç geliştirmişti. BBC News‘e konuşan Vries, “En önemli şey Bitcoin’in enerji tüketiminin karbon ayak izi. Yani Bitcoin üretmek için kullanılan elektrik kaynaklarının yaptığı salınım. Bu, enerji kaynaklarına bağlı olarak mekandan mekana göre değişiyor.” demişti. Alex de Vries’e göre, Bitcoin’in çok sayıda savunucusu olmasına rağmen Bitcoin ağının büyük bir enerji tüketim problemi var. Yılda 100 milyondan az finansal işlem yapılmasına rağmen Bitcoin ağı çok fazla enerji harcıyor. Dünya’daki tüm bankaların işlemleri bir araya konup karşılaştırılınca bile Bitcoin’in işlem başına harcadığı elektrik çok daha fazla oluyor.

Joule adlı bilim dergisinde yayımlanan bir araştırma, Bitcoin için kullanılan elektriğin yılda 22 megaton kadar karbondioksit ürettiğini gösterdi. Bu da neredeyse ABD’deki Kansas City’nin karbon ayak izi kadar yüksek.

Kaynak: BBC

Cambridge Üniversitesi tarafından üretilen yeni bir çevrimiçi araç, Bitcoin'in neredeyse tüm İsviçre kadar enerji harcadığını gösterdi. Cambridge'in aracına göre Bitcoin şu anda yaklaşık 7 gigavat elektrik kullanıyor. Bu rakam, yedi adet Dungeness Nükleer Enerji Santrali'nin (İngiltere'nin Kent şehrinde yer alıyor) tek bir seferde üretebileceği kadar enerji anlamına geliyor. Bitcoin enerji uzmanı Alex de Vries ise Bitcoin ile ilgili asıl sorunun kripto paranın karbon ayak izi olduğunu söylüyor. Joule adlı bilim dergisinde yayımlanan bir araştırma, Bitcoin için kullanılan elektriğin yılda 22 megaton kadar karbondioksit ürettiğini gösterdi. Bu da neredeyse ABD'deki Kansas City'nin karbon ayak izi kadar yüksek.

2 Yorum

  • Ya sanki klasik bankacılık sıfır karbon emisyonu ile yaşam döngüsünü sürdürüyor.

    On binlerce ofis, orada çalışan yüz binlerce çalışan, bunların işe gelip gitmek için kullandığı araçlar, bankanın sunucuları, parayı taşıyan araçları, milyonlarca insanın en basit bir işlem için saatlerce iş gücünden olması ve karşılığında yazıcıdan alınan çıktılar, atılan imzalar düşünülünce şu haberin hiçbir değeri yok.

    Aynısını elektrikli arabalar için de görmüştük birkaç ay önce. Yenilikçi ve devrimci olana alerjinin sinyalleri bu araştırmalar ve bu haberler. Büyük eller bir yere kadar müdahale edebilir, hangisinin daha kullanılabilir olduğuna yine kullanıcılar karar verecek.

  • bu carbon ayak izlerinde 3 değerlendirme seviyesi vardır. Scope 1,2,3. eğer scope 3 üzerinden yapıldıysa sizin bahsettiğiniz çalışanların araçları vs gibi salınımlar da hesaba katılır ama yine de size katılıyorum. bankacılığın ayak izini hesaplamak neredeyse imkansız. ezbere şablonlar üzerinden yapıldığı aşikar.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği