Bedeninize kulak veren kulak cihazı: Canaria

Canaria, astronotlar uzay görevindeyken tıbbi değerlerinin kontrol altında tutulabilmesi adına üretilen bir kulak cihazı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Canaria, astronotların işlerine ara vermek zorunda kalmadan tıbbi verilerini ölçmelerini sağlamak ve uzay araçlarındaki karbondioksit torbalarının durumuna çare bulmak için üretilen bir cihaz. Cihaz, NASA tarafından düzenlenen Space Apps Challenge için üretilmişti. Canaria, günümüzde uzayda kullanılan giyilebilir teknolojilerin getirdiği kısıtlamalardan esinlenilerek üretildi. Kullanışsız uzay kıyafetleri hem günlük hareketleri zorlaştırıyor hem de mikroçipler kumaşa yerleştirildiğinde güneş ışımasına karşı hassas hale geliyor. Astronotların yaşamı araştırılırken, vücutlarındaki küçük bir bölgenin tasarımcılar tarafından göz kaçırıldığı fark edildi; kulak ve boyun.

Sadece uzay için değil

Cihazın adı, madenlere inerken yanlarında kanarya taşıyan madencilerden geliyor. Madende karbonmonoksit gibi zehirli gazlar birikmişse kanarya öldüğü için madenciler tehlikeyi önceden fark etmiş oluyor. Canaria da ortamdaki gazları ve kandaki oksijen seviyesini ölçebiliyor. Ayrıca astronotların biyometrisinin 7 gün 24 saat kaydedilmesini sağlıyor. Cihazın hem uzayda hem de Dünya’da kullanılması mümkün. Örneğin askeri görevlerde, acil yardım hizmetlerinde, madenlerde, hatta hastanede tedavi gören hastalarda bile kullanılabilir.

Kaynak: Canaria

Canaria, astronotların işlerine ara vermek zorunda kalmadan tıbbi verilerini ölçmelerini sağlamak ve uzay araçlarındaki karbondioksit torbalarının durumuna çare bulmak için üretilen bir kulak cihazı.  Cihazın adı, madenlere inerken yanlarında kanarya taşıyan madencilerden geliyor. Eğer madende karbonmonoksit gibi zehirli gazlar birikmişse kanarya öldüğü için madenciler tehlikeyi önceden fark etmiş oluyor. Canaria da ortamdaki gazları ve kandaki oksijen seviyesini ölçebiliyor. Ayrıca astronotların biyometrisinin 7 gün 24 saat kaydedilmesini sağlıyor. Cihaz sadece uzayda değil Dünya'da da askeri hizmetlerde, madenlerde, hatta hastanede tedavi gören hastaların verilerini sürekli olarak kontrol etmek için bile kullanılabilir.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği