Ay’da cep telefonsuz kalmayacağız

Gelecek sene Ay’da dolaşacak bir astronot akıllı telefonuyla evini arayabilecek. Ay’ın yüzeyine ilk telekomünikasyon altyapısı kurulmaya hazırlanıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Gelecek sene Ay’da dolaşacak bir astronot akıllı telefonuyla evini arayabilecek.[/inlinetweet] Çünkü Alman bir girişim şirketi Ay’ın yüzeyine ilk telekomünikasyon altyapısını kurmaya hazırlanıyor. Ay başında Google Lunar X Prize isimli yarışmaya katılan Part-Time Scientists (kısaca PT Scientists ) 2018 yılında, NASA’nın 1972’de gerçekleştirdiği son Apollo görevi Apollo 17’in indiği alana bir araç göndermek istiyor.

Şirket veri aktarmak için ise ‘uzun vadeli evrim’ adı verilen LTE teknolojisine, yani cep telefonlarındaki sisteme güveniyor. Ekibin Elektronik Departmanı Yöneticisi Karsten Becker, Space.com’a yaptığı açıklamada “Vodafone ile Ay’da LTE baz istasyonları inşa etmek için işbirliği yapıyoruz. Planımız Ay’a gidenlere mal ve hizmet sunmak,” dedi.

Verimlilik artacak

Ekip SpaceX ile 2018 yılı için bir anlaşma imzaladı. Buna göre Falcon 9’da ikincil yük olarak Ay’a ayak basacak PT Scientists bunu gerçekleştiren ilk özel kuruluş olmayı planlıyor. Falcon 9, ekibin uzay aracı Alina’yı, 42 bin kilometrelik en yüksek yörüngesine taşıyacak. Alina’nın sonrasında kendi başına devam etmesi planlanıyor. Apollo 17’in indiği yere gideceklerini belirten Becker ‘Alina’nın bir baz istasyonu işlevini göreceğini ve bu sistemin dünya ile iletişim kurulmasını kolaylaştıracağını’ düşünüyor.

Becker’e göre, PT Scientists, 2020 yıllarında ikinci bir görevde bulunmayı planlıyor ve bu da uzun süredir zorlu Ay ortamında var olacak LTE ağ tesisleri ile ilgili. Dolayısıyla ilk görevle ilgili olarak asıl beklenti, deneyim kazanmak. Çünkü Alina veya diğer taşıtların akşamları iyice düşen sıcaklıklardan ötürü Ay ortamına fazla dayanabilmesi mümkün görünmüyor. Şirket Ay’da bir yerleşim kurulması fikrine değinen Avrupa Uzay Ajansı ile yakın işbirliği içinde. Ajansın planı, tüm ulusların benzersiz becerileri ve uzmanlığı ile operasyonlara katkı sağlaması iken; girişim tarafında ise yerleşimle ilgili karşılaşılan problemlere etkin çözümler bulunması amaçlanıyor.

Verimlilik artacak

Becker’ın ilettiğine göre uzay taşıtı, güneş panelinden 90 watt enerji alıyorsa da bunun yarısı sürüşe gidiyor ve eskiden diğer yarısı da doğrudan Dünya’yla iletişim kurmak için modeme gidiyordu; fakat bu rakamlar LTE ile oldukça azalmış durumda. Ayrıca Dünya ile direkt iletişim kurulmadığı için araçtaki antenle ilgili bir sorun da kalmıyor. Ayrıca Alina, 100 kilo yük taşıma kapasitesine sahip olacak. İlk görev süresinde Alina, NASA’nın Ames adlı bir deneyinin yanı sıra üç kişinin yükünü de taşıyacak.

Kaynak: Space

Gelecek sene Ay’da dolaşacak bir astronot akıllı telefonuyla evini arayabilecek. Çünkü Alman bir girişim şirketi Ay’ın yüzeyine ilk telekomünikasyon altyapısını kurmaya hazırlanıyor. Ay başında Google Lunar X Prize isimli yarışmaya katılan Part-Time Scientists (kısaca PT Scientists ) 2018 yılında, NASA’nın 1972’de gerçekleştirdiği son Apollo görevi Apollo 17'in indiği alana bir araç göndermek istiyor. Şirket veri aktarmak için ise ‘uzun vadeli evrim’ adı verilen LTE teknolojisine, yani cep telefonlarındaki sisteme güveniyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği