Avrupa teknoloji yarışında geride kalıyor

Avrupa'nın teknoloji yarışında geri kaldığını öne süren Ortak Avrupa Yıkıcı Girişimi adlı grup, acil hükümet önlemi için çağrıda bulunuyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

“Avrupa, gelecek teknolojileri küresel savaşında geride kalmayı göze alıyor.” Avrupa’nın en parlak zihinlerinden oluşan Joint European Disruption Initiative (Ortak Avrupa Yıkıcı Girişimi) adlı grup, Google, Apple, Facebook ve Çin’in yapay zeka şirketleri teknolojide üstünlük elde etme yarışında hızla ilerlerken Avrupa’nın geride kalmayı göze aldığını söylüyor. Grup, acil hükümet önlemi için çağrıda bulunuyor.

Uzun yıllar Çin’de çalışan ve Ağustos ayında JEDI’ı kurmak için lobi oluşturan yatırımcı Andre Loesekrug-Pietri “Önemli olan hız. Yenileşmede hız, uygulamada hız, akıllı düzenlemede hız. Hızı belirleyen olduğunuz zaman kuralları da belirleyen olursunuz. Eğer Avrupa şu anki ritmini değiştirmezse konunun dışında kalacak.” diyor.

JEDI, bir an önce temel araştırma projeleri için 1,2 milyar Dolar’lık bir Pan-Avrupa fonu kurulmasını talep ediyor. Grup, çabalarını ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı DARPA’yı (İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı) örnek alarak biçimlendirmek istiyor.

Avrupa çok yavaş

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Avrupa’nın yeni teknolojilere yetişme konusunda daha fazla çabalanması gerektiğini sıkça dile getiriyor. Ancak Macron’un ofisinden iki yetkili, Avrupa’nın anlaşılması güç meclis yapıları, bürokrasisi ve yavaş işleyen karar verme mekanizması yüzünden JEDI gibi bir faaliyetin şekillenmesinin aylar süreceğini söyledi.

JEDI üyesi ve Fransız güvenlik ve biyometri şirketi Idemia’nın Genel Başkan Yardımcısı Marwan Lahoud kendisiyle gerçekleştirilen bir röportajda “Girişimler iyi ancak şu anda projeler ya ulusal ölçekte yapılıyor ve küçük çaplı oluyor ya da AB ölçeğinde yapılıyor ve karar verme süreci çok yavaş işliyor.” dedi.

Avrupa Birliği’nin Ufuk 2020 (Horizon 2020) Yenilik Fonu’nun bir projeyi gözden geçirmesi sekiz ay sürüyor ve temel araştırmalar için fon vermiyor.

Macron’un çabaları yeterli değil

Fransa, Macron geçtiğimiz Mayıs ayında resmi olarak göreve başladığından beri teknoloji konusundaki isteklerini sık sık dile getiriyor. Bu hafta, Fields Madalyası (Matematiğin nobeli olarak görülür) kazanan Cedric Villani liderliğinde, yapay zekanın gelişimini desteklemek ve fonlama sürecini canlandırmak için bir plan açıklanacak.

Cumhurbaşkanı’nın ofisi, Perşembe günü açıklanacak yapay zeka strateji planının “Güney Kore ya da Finlandiya’yla kıyaslanabilir” ölçekte bir yatırım ortaya koyacağını ve bu paranın genel bütçe ve halihazırdaki yenilik fonundan alınacağını açıkladı. Pazar günü gazetecilere açıklama yapan Élysée Sarayı, Fransa’nın İnternet Devrimi konusunda birçok şey kaçırdığını ancak yapay zeka alanında büyük rol oynayabileceğini belirtti.

Teknoloji meraklısı Macron, Avrupa’nın karşı karşıya olduğu ticaret tehditlerin ve teknolojik güçlüklerin farkında. Ocak ayında üç günlüğüne Çin’e giden ve Asya devlerinin teknolojik gelişmesini gözlemleme fırsatı bulan Macron, Avrupa’nın daha hızlı hareket etmesi gerektiğini söylemişti. Ancak Macron ve Avrupa’nın teknoloji konusundaki hızı Loesekrug-Pietri için yeterli değil.

Élysée Sarayı, Avrupa Birliği yürütme kolunun yıkıcı araştırma girişimi kurmasını sağlamak için çalışmalar yürütüldüğünü de söyledi. Fransız bilimci Bruno Sportisse tarafından yönetilen başka bir proje, 2018’in sonuna kadar bir Avrupa fonu oluşturulması için çalışacak.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Fransa Cumhurbaşkanı’na bir sayfalık bir belge gönderen JEDI, DARPA tarzı bir fon kurulması konusunda ısrarlarını dile getirdi. Bu DARPA tarzı fonun “kullanıma hazır ya da ticari yeniliklere değil de biyoteknoloji, enerji, kuantum bilişim, yapay zeka ve siber güvenlik alanlarındaki gelecek nesil teknolojilere” odaklanması planlanıyor. Sunulan belgede “Bürokratik işlem, komisyon, rapor yok. Fonun yatırımlar için ‘maksimum kıvraklık’ sağlaması gerek.” ifadesine yer verildi.

Kaynak: Bloomberg

Siber güvenlik, yapay zeka gibi çeşitli konularda Avrupa'nın en başarılı isimleri sayılan kişiler tarafından kurulan JEDI (Ortak Avrupa Yıkıcı Girişimi), Avrupa'nın teknoloji konusunda geride kaldığını ve bir an önce temel araştırma projeleri için 1,2 milyar Dolar'lık bir Pan-Avrupa fonu kurulması gerektiğini öne sürüyor. Avrupa, bürokrasisi ve yavaş işleyen karar verme mekanizması yüzünden teknoloji konusunda yavaş ilerliyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a bir belge sunan JEDI, oluşturulacak fonun bürokratik işlem, komisyon ve tebliğ gibi işlemler olmaksızın yatırımlar için "maksimum kıvraklık" sağlaması gerektiğini belirtti.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği