Avrupa Birliği devasa bir biyometrik veritabanı hazırlığında

Avrupa Birliği göçmenleri ve suçluları daha kolay takip edebilmek için birçok veritabanının birleşmesinden oluşan dev bir sistem kurmaya hazırlanıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Avrupa Parlamentosu geçtiğimiz hafta sınır kontrolü, göçmenlik ve kolluk kuvvetleri sistemlerini tek bir devasa biyometrik takip sistemine bağlayacak aranabilir bir veritabanı oluşturmaya onay verdi. Bu veritabanı Ortak Kimlik Havuzu (CIR) olarak bilinecek ve hem AB vatandaşları hem de diğer ülkelerin vatandaşlarının verilerini içeren 350 milyon kişilik bir altyapıya sahip olacak.

CIR hem kimlik bilgileri (isim, doğum tarihi, pasaport numarası vs.) hem de biyometrik veriler (parmak izi, yüz taraması) içerecek. Veriler tüm sınırlarda ve kolluk kuvvetlerinin yetkililerinde bulunacak. Sistemin ana görevi AB sınır ve kolluk kuvvetleri yetkililerinin işini kolaylaştırmak olacak. Farklı veri tabanlarını incelemek yerine tek bir sistem üzerinden daha hızlı bir şekilde arama yapılabilecek.

Birçok farklı sistem birleşecek

AB yetkilileri geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada “Yeni kuralların dahil olduğu sistemler arasında Schengen Bilgi Sistemi, Eurodac, Vize Bilgi Sistemi (VIS) ve üç yeni sistem: Avrupa Üçüncü Ülke Vatandaşları Suçlu Kayıt Sistemi (ECRIS-TCN), Giriş/Çıkış Sistemi (EES) ve Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) bulunacak” denildi.

CIR Avrupa Parlamentosunda 15 Nisan’da oylandı. İlk oylamada sınır ve vize kontrolleri 511’e 123 oyla kabul edildi. İkinci oylamada ise CIR polis ve adli iş birliği, iltica ve göçmenlik yasası 510’a 130 oyla kabul edildi. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi, insanların mahremiyet haklarını korumak ve yetkililerin bilgilere erişimini denetlemek için gerekli önlemlerin alınacağı sözünü verdi.

Biyometrik verilerin paylaşılmasına dair planlar yapılmaya başladığı zamandan beri mahremiyet savunucuları AB’yi eleştirerek CIR’ın oluşturulmasının AB’de Büyük Birader merkezli bir devlet veritabanı oluşturulması konusunda geri dönülmez bir noktaya gelineceğini söylüyordu.

Dünyanın en büyük takip sistemlerinden

CIR hazırlanıp kullanılmaya başladığında, Çin hükumetinin vatandaş veri tabanı ve Hindistan’ın Aadhar sistemi ile birlikte dünyanın en büyük insan takip veri tabanlarından biri olacak. ABD’de de Gümrük ve Sınır Muhafaza (CBP) ve FBI benzer biyometrik veritabanları kullanıyor.

Bu veritabanının varlığı kolluk kuvvetlerine göçmenleri ve suçluları takip etmek için daha iyi araçlar verme amacı öne sürülerek savunulabilir ama daima bu sistemin yavaşça genişletilerek herhangi bir suça bulaşmamış kişileri de (AB’de seyahat eden turistler gibi) içine alması riski bulunuyor.

Kaynak: ZDNet

Avrupa Parlamentosu geçtiğimiz hafta sınır kontrolü, göçmenlik ve kolluk kuvvetleri sistemlerini tek bir devasa biyometrik takip sistemine bağlayacak aranabilir bir veritabanı oluşturmaya onay verdi. Bu veritabanı Ortak Kimlik Havuzu (CIR) olarak bilinecek ve hem AB vatandaşları hem de diğer ülkelerin vatandaşlarının verilerini içeren 350 milyon kişilik bir altyapıya sahip olacak. CIR hem kimlik bilgileri (isim, doğum tarihi, pasaport numarası vs.) hem de biyometrik veriler (parmak izi, yüz taraması) içerecek. Veriler tüm sınırlarda ve kolluk kuvvetlerinin yetkililerinde bulunacak. Sistemin ana görevi AB sınır ve kolluk kuvvetleri yetkililerinin işini kolaylaştırmak olacak. Farklı veri tabanlarını incelemek yerine tek bir sistem üzerinden daha hızlı bir şekilde arama yapılabilecek.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği