Artırılmış gerçeklik için standartlar belirleniyor

P&G ve Caterpillar'ın da aralarında bulunduğu 65 şirket, üretimde kullanılacak artırılmış gerçeklik yazılım ve donanımları için bazı yönergeler belirledi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Lockheed Martin, Procter & Gamble ve Caterpillar‘ın da aralarında bulunduğu toplam 65 şirket, üretim amacıyla kullanılacak artırılmış gerçeklik yazılım ve donanımları için bazı yönergeler belirledi. Bu sayede gelecekte bu alanda geliştirilecek ürünlerin birbiriyle uyumlu olması amaçlanıyor. UI Labs ve Kurumlar için Artırılmış Gerçeklik Birliği (AREA), belirlenen yönergeleri salı günü açıkladı.

Yönergelere uygun ürün geliştirmek elbette mecburi değil ancak üreticiler arasında bir fikir birliği olması, artırılmış gerçekliğin daha geniş alanlarda kullanılmasını sağlayabilir. Yine de AREA, belirlenen yönergeler için ‘standart’ kelimesini kullanmadı. Bu yönergelere uymak hem üreticilerin ürünlerini daha geniş bir kitleye sunabilmesini sağlayacak hem de sektördeki kullanıcıların teknolojiye kolay adapte olmasını sağlayacak.

Sanal gerçeklikten farklı

Artırılmış gerçeklik teknolojisi, yeni verileri mevcut çevre üzerinde göstermesi bakımından sanal gerçeklikten ayrılıyor. Bir işçi artırılmış gerçeklik gözlüğü, ekipmanı ya da tablet kullanarak gerçek ve sanal dünyaların nasıl birleşeceğini görebilir. Örneğin bir havacılık çalışanı, sanal tasarımları uçağın kanadına yansıtarak deneyebilir. Bir ustabaşı, karmaşık bir montaj bandına eklenmesi gereken yeni parçaları görebilir.

Artırılmış gerçeklik donanımları için belirlenen yönergeler şu şekilde:

  • Cihaz bataryaları en az 12 saatlik ömre sahip olmalı ve eldiven giyerken beş dakikada değiştirilebilmeli.
  • En son, düşük enerji tüketimli Bluetooth ve Wi-Fi kablosuz iletişim standardı kullanılmalı.
  • Dahili hafıza en az 128 GB olmalı.
  • Artırılmış gerçeklik gözlükleri, ekipmanları ya da tabletler, hem dikey hem de yatay yönde en az 85 derecelik görüş sağlamalı.
  • Artırılmış gerçeklik cihazlarının web tarayıcısı desteği olmalı.
  • Artırılmış gerçeklik cihazlarının kumanda kontrolü ve ses kesme özelliği olan kablosuz mikrofon desteği bulunmalı.

Artırılmış gerçeklik yazılımları için ise şu yönergeler belirlendi:

  • Sadece bilgisayar mühendisleri ya da yazılım mühendisleri tarafından değil; yazılımdan anlamayan çalışanlar tarafından da öğrenilebilecek bir arayüze sahip olmalı.
  • Creo, AutoDesk, Siemens PLM, Catia, SAP Visual Enterprise ve STEP Files gibi 3D modelleme yazılımlarının giriş formatları desteklenmeli.
  • Çıktı uygulamaları akıllı telefonlar, tabletler ve hem çift mercekli hem de tek mercekli artırılmış gerçeklik gözlükleri ile kullanılabilmeli.
  • İçerik depolamasının 128 bit şifreleme ve iki aşamalı doğrulama desteği bulunmalı.
  • Giyilebilir baş ekipmanlarında, üretim çalışanı parmak uçlarını açıp kapatarak ekrandaki görüntüyü yakınlaştırıp uzaklaştırabilmeli. Aynı şekilde elleri bir araya getirip birbirinden ayırarak da zum işlemi gerçekleştirilebilmeli.
  • Çalışanlar, parmak uçlarını döndürerek ekrandaki 3 boyutlu içeriği döndürebilmeli.

Bunların dışında, küçük ve orta bütçeli işletmelerdeki çalışanlara yazılım desteği ve şeylerin interneti ile QR kodları, yakın alan iletişimi ve Bluetooth aracılığıyla veri aktarımı gibi konularda da bazı öneriler belirtildi. UI Labs ve AREA yeni belgelerin, üreticiler için performans ve verimliliği artırmak için tasarlandığını belirtti.

Kaynak: Computer World

Lockheed Martin, Procter & Gamble ve Caterpillar'ın da aralarında bulunduğu toplam 65 şirket, üretim amacıyla kullanılacak artırılmış gerçeklik yazılım ve donanımları için bazı yönergeler belirledi. Bu sayede gelecekte bu alanda geliştirilecek ürünlerin birbiriyle uyumlu olması amaçlanıyor. Yönergelere uygun ürün geliştirmek elbette mecburi değil ancak üreticiler arasında bir fikir birliği olması, artırılmış gerçekliğin daha geniş alanlarda kullanılmasını sağlayabilir. Yine de AREA, belirlenen yönergeler için 'standart' kelimesini kullanmadı. Bu yönergelere uymak hem üreticilerin ürünlerini daha geniş bir kitleye sunabilmesini sağlayacak hem de sektördeki kullanıcıların teknolojiye kolay adapte olmasını sağlayacak.

3 Yorum

  • Güzel bir haber .) Saolun paylaştığınız için..

    Son Paragrafta dikkatimi çekti internet of things “iot” şeylerin interneti yerine, Nesnelerin interneti olabilirmi :)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği