Artan nüfusa yeni yaşam alanları

Artan nüfus ile kalabalıklaşan şehirlerde yaşam alanı bulmak zorlaşıyor. Stratejik şehir planlaması ile yeni nüfusa yeni çözüm önerileri sunuldu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Artan dünya nüfusuyla gelen, sınırsız ihtiyaçlar ve buna karşılık sınırlı kaynaklarla dünya ekosistemi büyük zarar görüyor. 8 Ağustos 2016 tarihinde Dünya Limit Aşım Günü ile gezegenimizde kendisini bir sene içinde yenileyebilecek kaynakları henüz süresi dolmadan 8 ayda tükettiğimiz belirlendi. Hesaplamalara göre kaynak tüketiminde, şu anki nüfus ile bize dünya gezegeninin 1,6 katı gerekiyor.

Yeni nüfusu hem şehirlere sığdırmak zor oluyor hem de kaynakların yetmesi olası görünmüyor. Halihazırda devam eden Mars’ı kolonileştirme projesinin de yakın zamanda gerçekleşeceği söylenemez. Oysa ki, hızlı çözüm için başka gezegenlere odaklanmak yerine kendi gezegenimiz için iyileştirici kararlar almak şu sıralar daha doğru olabilir.

Stratejik şehir planlama için yeni yaklaşımlar

Nüfus politikaları ve kaynak tüketimi sorunları çözümünü Dünya üzerinde arayan Harvard Üniversitesi Tasarım Enstitüsü Araştırma Görevlisi Richard Forman ve Arizona Eyalet Üniversitesi Sürdürülebilir Bilimler Profesörü Jianguo Wu, şehir planlamacıları için çağrıda bulundu. Mevcut şehirlerimizin yanlış konumlandırıldığını, aksine tarıma elverişli arazilere insanların yerleştirilmesi gerektiğini öne süren iki akademisyen, yeni nüfus için Dünya’da yeni yerleşim alanları belirlediler. Aşağıdaki videodan söz konusu anlatımı izleyebilirsiniz.

Taze su kaynağı, tarıma yatkın toprak ve makul iklim koşulları göz önüne alındığında, nüfusa eklenecek yeni 1 milyar kişinin Dünya haritasında Okyanusya kıtasının kuzeyi, orta Güney Amerika ve orta Afrika gibi konumlar yer alıyor. Nüfus tarım arazilerine yerleştikten sonra ortaya çıkacak yeni iş kolları sayesinde hem işsizliğin önlenebileceği hem de geçim sorunlarının yaşanmayacağı tahmin ediliyor.

“Küresel düşünün, yerel davranın.”

Sunulan öneriler eğer yakın zamanda uygulanmak istenirse, ülkeler arası iş birliğine gidilmesi gerekiyor. Doğru zamanlama ve stratejik şehir planlama ile nüfus-kaynak dağılımında dengeye ulaşılabileceğine inanılıyor.

Araştırmayı yapan akademisyenlerin son önerisi ise, tüm toplumun ve özellikle şehir planlamacıların karar alırken küresel düşünüp yerel davranmaları gerektiği yönünde oldu.

Kaynak: Nature

Artan dünya nüfusu, sınırsız ihtiyaçlar ve sınırlı kaynaklarla dünya ekosistemini büyük zarara uğratıyor. Kaynakların tüketimiyle nüfus artışının doğru orantılı olması adına şehir planlama ile ilgili çalışan akademisyenler, dünya nüfusuna eklenecek yeni 1 milyar kişiyi, dünya üzerinde az insanın yaşadığı tarıma elverişli arazilere yerleştirmek istiyor. Yapılan yeni araştırma ile dünyanın birçok farklı bölgesi tarım ile geçinen yeni şehirlere dönüşebilecek durumda.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği