Arjantin kürtajı serbest bırakmayı reddetti

Arjantin Senatosu Çarşamba günü yapılan oylamada, 14 hafta öncesinde kürtajın yasal olması önerisini 38 oya 31 oyla reddetti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Arjantin Senatosu Çarşamba günü yapılan oylamada, 14 hafta öncesinde kürtajın yasal olması önerisini reddetti. Bu karar bölgedeki kürtaj hakkı savunucuları için büyük bir darbe oldu. Yasayı savunan ve karşı çıkan yüz binlerce aktivist, kötü hava koşullarına rağmen oylama öncesinde Buenos Aires’teki devlet binaları önünde gösteriler düzenledi.

Yasanın kabul edilmesini isteyen gruplardan bazıları, sonuçların açıklanmasının ardından sinirlenerek çevreyi ateşe vermeye ve polisle çatışmaya başladı. Yasa karşıtları ise çok mutluydu. Bir aktivist Reuters’a yaptığı açıklamada “Bu oylama Arjantin’in hala aile değerlerini savunan bir ülke olduğunu gösterdi.” şeklinde konuştu.

Bazı senatörler fikir değiştirdi

Senato’da yaşanan tartışma maratonunun ardından gerçekleştirilen oylamada 38 hayır 31 evet oyu çıktı. Oylamaya katılamayan iki senatörden birinin hamileliğinin son aylarında olduğu belirtildi. Yasa tasarısı daha önce alt meclisten az bir oy farkıyla geçmişti. Kürtaj hakkı taraftarları üst mecliste de benzer bir sonuç çıkmasını ümit ediyordu. Ancak bazı senatörler oylamadan kısa bir süre önce fikirlerini değiştirdiklerini ve bu haliyle yasayı kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Papa Francis’in memleketi Arjantin’de Katolik Kilisesi’nin gücü bu yasanın reddedilmesinde önemli bir rol oynadı. Ülkenin kırsal kesimlerinin yasa değişikliğine kesinlikle karşı olduğu biliniyor.

Arjantinde kürtaja sadece tecavüz vakalarında, fetüsün engelli olduğu anlaşıldığında ya da hamilelik annenin hayatını tehdit ediyorsa izin veriliyor. Ancak insan hakları grupları, ülkede her yıl 500 bin kadar yasa dışı kürtaj işleminin gerçekleştirildiğini tahmin ediyor. 2017’de 43 kadın yasa dışı kürtaj işlemleri sırasında yaşamını yitirdi.

Tartışmalar esnasında hakaretler duyuldu

Çarşamba gecesinden Perşembe sabaha kadar mecliste devam eden tartışmalarda her iki taraf da oldukça ateşli görünüyordu. Öfke anında hakaretler de duyuldu. Başkan yardımcısı Gabriela Michetti’nin Cambiemos Senatörü Luis Naidenoff’a hakaret ettiği ve ‘tepemi attırma’ anlamında bir küfür ettiği belirtildi.

Oylama tüm Latin Amerika’dan aktivistler ve insan hakları grupları tarafından yakından izlendi. Bu bölge kürtaj konusunda dünyanın en kısıtlayıcı bölgesi olarak biliniyor. Sadece Uruguay ve Küba’da kürtaj tamamen suç olmaktan çıkarılmış durumda.

Bu yasa tasarısı reddedilmiş olsa bile aktivistlerin reform çabasına devam etmesi bekleniyor. Önümüzdeki yıl, güncellenmiş bir yasa tasarısı daha Senato’ya sunulabilir.

Kaynak: Vice

Arjantin Senatosu Çarşamba günü yapılan oylamada, 14 hafta öncesinde kürtajın yasal olması önerisini 38 oya 31 oyla reddetti. Bu karara sinirlenen kürtaj hakkı yanlıları polisle çatıştı. Mecliste de durum farksızdı. Alevli tartışmalar sırasında bazı senatörlerin birbirlerine hakaret ettiği duyuldu. Arjantin'de kürtaj sadece tecavüz ve sağlık sorunları sebebiyle yasal olarak gerçekleştirilebiliyor. Ancak her yıl en az 500 bin yasa dışı kürtaj işlemi yapıldığı düşünülüyor. Geçtiğimiz yıl 43 kadın yasa dışı kürtajlar sırasında yaşamını yitirdi. Oylamanın reddedilmesinde Katolik Kilisesi'nin önemli payı olduğu düşünülüyor.

2 Yorum

  • Kürtaja karşıyım, çünkü artık bir canlının oluşum süreci başlamıştır, bu da kürtajı bir cinayet sebebi haline getirir.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği