Ankara’dan: Telefonu kapı anahtarına dönüştüren uygulama

Ankara merkezli akıllı kilit girişimi Onlock'a konuk olduk ve kuruluşundan bugüne geçen süreci konuştuk.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Uzun yıllar emek verdiği dijital pazarlama ve e-ticaret alanlarından tanıdığımız Işıl Yılmaz Sümer, röportaj ve gözlemleriyle Dünya Halleri’ne bir Tunalı Hilmi, Cinnah, Pursaklar havası getirecek. Tabii yolu sık sık teknoparklardan, kuluçka merkezlerinden de geçecek ve bizi Ankara’daki teknoloji ve girişim ‘ortamlarından’ haberdar edecek.

İngilizcede çok kullanılan bir tabir var: “There is an app for that.” Türkçe meali, “bunun için bi’ uygulama var.Cümle içinde kullanınca şöyle oluyor:

“Karım beni terk etti.” “Bunun için bi’ uygulama var.”

“Sanırım işten kovuldum.” “Bunun için bi’ uygulama var.”

“Galiba anahtarımı evde unuttum.” “Bunun için bi’ uygulama var.”

Dünyadaki dijital dönüşümü ciddiye almayanlar ya da onun hızına yetişemeyenler bu tabirin sarkazm içerdiğini düşünebilir. Ama gerçek şu ki, evet, hepsi için birer uygulama var.

Nesneleri birbirine ve bize bağlayarak hayatımızı, araçlarımızı, tatil mekanlarımızı, iş yerlerimizi ve evlerimizi interaktif alanlara dönüştüren IoT (şeylerin interneti) uygulamalarından biri olan akıllı kilit sistemleri konusunda çalışan Onlock ekibinden Çağrı Mehmet Çalış, Dinçer Sözütök, Gökhan Tekir ile Bilkent Cyberpark’taki ofislerinde görüştüm.

Lafı dolandırmadan sorayım. Onlock nedir, ne işe yarar?

Dinçer: Bizim ürünümüz tak-çalıştır şekilde, EU-Type Silindir dediğimiz, Türkiye’de kullanılan kapı göbeklerine takılabilecek; fiziksel anahtarlık paylaşmak yerine cep telefonundaki mobil uygulama vasıtasıyla insanlara yetki paylaşabileceğiniz, kapınızı uzaktan da yönetmenizi sağlayabilecek bir IoT sistem aslında. Kısacası fiziksel anahtarı dijitale taşıyoruz, bu da size daha yönetilebilir bir kapı sağlıyor.

Çağrı: Kapı göbekleri genelde tek tip oluyor, o sebeple benzer anahtarlar kullanılıyor. Onlock bunların hepsiyle uyumlu. Dekoratif amaçlı olarak kilit etrafına eklemeler yapılmışsa belki müdahale etmek gerekebilir ama onun dışında, kapıların yüzde 90’ı ile uyumluluk sağlıyor.

Gökhan: İlk defa takan biri 13 saniyede kurulumu gerçekleştirebiliyor. Kurulumla ilgili hiçbir teknik bilgi gerektirmiyor. Diğer kilitlerden ayrıldığımız nokta da bu zaten. Bir mobil uygulama vasıtasıyla cihazla eşleştirme yapıyorsunuz. İsterseniz kapınızın önüne gelip uygulamadan açabilirsiniz, isterseniz uygulama ayarları içerisinden kapıya yaklaşınca ‘beni tanı’ diyerek kapının açılmasını sağlayabilirsiniz ve evden çıktıktan sonra kapının arkanızdan kilitlenmesini sağlayabilirsiniz.

Gökhan Tekir, Çağrı Mehmet Çalış, İsmail Baysal, Dinçer Sözütok

Sizi diğer akıllı kilit sistemlerinden ayıran şey ne?

Dinçer: Patentlediğimiz bir özellik sayesinde dünyadaki bütün kilitlerden ayrılıyoruz. Diğer akıllı kilit sistemleri kullanıcıdan ya kapı göbeğini ya da komple sistemi değiştirmelerini istiyor. Bizde öyle bir şey yok, önden anahtarla giriş yapılabilmesi için kullanıcının sadece bizim cihazı takması yeterli. Barel değişikliği ihtiyacımız olmayacak hiçbir zaman, çünkü arkada sürekli çalışan bir elektronik kart sistemimiz var.

Peki, bu fikir nasıl ortaya çıktı?

Çağrı: Tatillerimizin çoğunu birlikte geçiriyoruz. Gittiğimiz yerlerde de konaklamamızı Airbnb ile ev kiralayarak sağlıyoruz. Bu fikir yine böyle bir tatil sırasında, Airbnb ile kiralanan evde yaşanan olumsuz anahtar deneyimiyle çıktı.

Dinçer: Evet, şu an İtalya’da yüksek lisans yapan kurucu ortaklarımızdan İsmail Baysal ve Gökhan ile birlikte 2015 yazında Bodrum’da tatile gitmiştik. Airbnb’den site içerisinde bir ev kiraladık, ev sahibi Londra’da yaşıyormuş. Biz anahtarı sitenin bekçisinden alacaktık ama onu bulmakta zorlandık. Birkaç saat bekçiyi aradık, kaybolduk falan. Sonunda anahtarı alıp içeri girdik, tatilimiz bittiğinde de bu defa anahtarı iade etmekte zorlandık. Bu kötü tecrübeyle dönüş yolunda, zaten kendi aramızda konuştuğumuz “akıllı ev sistemleri ile ilgili bir şey yapsak mı” konusu yeniden açıldı ve kararımızı verdik, akıllı kilit yapacaktık.

O zaman bu akıllı kilit sistemi sizin zaten aklınızda olan bir şeydi…

Dinçer: Evet, yani konuşuyorduk ne yapabiliriz diye. Bu son yaşadığımız tecrübeyle de nihai kararımızı vermiş olduk. Temmuz sonunda TÜBİTAK’ın 1512 sermaye desteği çağrısı açıldı. Başvurduk, biraz sancılı bir süreç oldu ama desteği aldık ve hemen ardından Bilkent Cyberpark’ta kuruluşumuzu gerçekleştirdik.

Eşyalı kiralama, Airbnb tarzında sistemlere nasıl entegre oluyor?

Çağrı: Ev sahibi Onlock’ın mobil uygulamasından kalacak kişi için bir kod oluşturuyor. Kodun son geçerlilik tarihi kiracının evde kalacağı son gün olacak. O kadar süreyle yetki vereceksiniz, yetkisi bittiğinde eve giremeyecek. Bu sistemi emlakçılar için de sunuyoruz. Hatta onlara ürünü aylık kiralayabilecekleri bir yöntem de sunuyoruz. İnşaat firmalarına da doğrudan satışlar yapıyoruz. Kapı kilidi evlerin akıllı ev olması noktasında ilk basamak çünkü. Bunun dışında otellerle ve güvenlik firmalarıyla da entegrasyon konusunda görüşüyoruz.

Diyelim telefonumda internet yok, ben eve nasıl gireceğim?

Çağrı: Anahtarla gireceksiniz. Bu cihaz kapının arka kısmına takılıyor. Siz ön taraftan hiçbir şey görmüyorsunuz. Anahtarla kapıyı açabilirsiniz çok rahat. İsterseniz anahtarla girmesini bile engelleyebilirsiniz.

Yatırım sürecinizden de bahsedelim mi?

Dinçer: 2017 Mart’ta StartersHub’daki yatırım sürecine girip Nisan’da ÖnTohum yatırımı aldık. Şimdi de tohum yatırım turundayız. Amacımız sadece para almak değil aslında. Bize uygun bir yatırımcı olmalı, hem network’üyle hem de vizyonuyla. StartersHub’la çalışmamızın nedeni bizi yakından tanımaları ve ne istediğimizi bilmeleri. Bunun yanı sıra mentörlük partnerleri Arçelik Garaj’la birçok çalışma yapıyoruz. Onlock’ın ilk prototiplerini birlikte hazırladık. Bizim için birçok deneme yaptılar, üretim konusunda destek verdiler. Onların sayesinde üründe revizyon bile yaptık.

Ne zaman seri üretime geçiyorsunuz?

Çağrı: Önce B2B’de bir satış hedefimiz var. O taraftaki süreci tamamladıktan sonra seri üretime geçmeyi planlıyoruz. Şimdilik direkt satış tarafında bir pre-order sistemimiz var. İnternet sitemizde form üzerinden Onlock’a sahip olmak isteyenlerin bilgilerini alıyoruz. Üretim oldukça da gönderimini yapıyoruz.

Uzun vadede neler hedefliyorsunuz?

Gökhan: Onlock’ın uyumlu olduğu silindir kilitler neredeyse bütün dünyada kullanılıyor. Amerika dışında birçok ülkede kullanılan bir sistem. Yani, çok büyük bir pazardan söz ediyoruz. Dolayısıyla hedefimiz önce Türkiye’de sistemimizi valide etmek, sonra da Avrupa’daki fırsatları değerlendirmek.

Işıl Yılmaz SümerUzun yıllar İzmir’de dijital pazarlama ve e-ticaret alanında çalıştıktan sonra 2016’da Ankara’ya taşındı. Şimdilerde markalara dijital danışmanlık veriyor ve offline ve online tarafta içerik üretiyor. Boş zamanlarında zihnindeki Ankara imajını sarsacak insanlarla tanışıyor. Hayattaki en büyük zevki köpek balıklarıyla yüzmek.

Ankara'dan bildirmeye devam eden Işıl Yılmaz Sümer'in yeni konukları, akıllı kilit girişimi Onlock'ın kurucuları Çağrı Mehmet Çalış, Dinçer Sözütok ve Gökhan Tekir. Bilkent Cyberpark'tan dünyaya yayılmayı hedefleyen Onlock'ın kuruluş öyküsü ve gelecek planları.

4 Yorum

  • Bu tarz girişimlerin endişe verici kısmı ise güvenlik açığının keşfedilmesi. Eğer böyle bir güvenlik açığı ortaya çıkıp keşfedilirse, vay ev sahibinin haline. Yine de başarılı, tebrik ederim.

  • Renas’ın dediği gibi bu tür sistemlerdeki güvenlik açığı nedeniyle endişeli oluyorum. Ancak bu sistemi kıracak hırsız çok şükür bizim ülkemizde yok. O kapasitede olan hırsız da zaten benim evime tenezzül etmez.

  • Girisimcilige diyecek bir sey yok ancak bu fikir tamamen yurtdisi orneklerinden alinmadir ve yeni bir icat bulunmamaktadir. Patent olduguna da inanmiyorum zira internette “august lock” diye aratirsaniz bunun yillardir satista olan bir urun olacagini goreceksinizdir. Kickstarter’da da yillar once benzer urunler cikmisti ayrica.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği