Amerikan askerleri için geliştirilen üçüncü kol

ABD Ordusu askerlerinin ağır silahları taşımasına yardımcı olmak için yapay bir üçüncü kol geliştirmeyi planlıyor.

ABD Ordusu askerlerinin ağır silahları taşımasına yardımcı olmak için yapay bir üçüncü kol geliştirmeyi planlıyor. ABD Ordusu Araştırma Laboratuvarında (ARL) geliştirilen ve Third Arm (üçüncü kol) olarak adlandırılan cihaz askerlerin daha az yorulmasını ve daha yüksek isabetle atış yapmasını sağlayacak.

Sinemada kameramanların ağır kamera ekipmanını sarsmadan taşıyabilmesi için kullanılan ‘steadicam‘ sistemine benzeyen yöntem mekanik mühendisi Dan Baechle tarafından geliştirildi. Kompozit malzemelerden oluşan mafsallı bir iskelete sahip sistem silahın ağırlığını dağıtarak savaş alanında daha pratik şekilde hareket etmeyi sağlıyor.

Geliştirmeler devam ediyor

Baechle sistemi M249 ve M240 makineli tüfekleri ile test ettiklerini söylüyor. 12,2 kg ağırlığındaki M240B ile yapılan testlerde silahın ağırlığının askerin kollarından alınabildiği görüldü. Baechle’ye göre üçüncü kol hala prototip aşamasında ve kullanıcılardan gelen geri bildirimlerle cihazın üzerinde değişiklikler yapılacak. Örneğin, M4 tipi bir silahla yapılan son denemelerin ardından gelen düzenlemeler artık silahın daha yüksek isabet oranı ile kullanılabilmesine ve askerin bir koşunun ardından güvenli bir pozisyona doğru atlayabilmesine imkan sağlıyor.

Üçüncü kol ABD Ordusunun modernleşme programının bir parçası. Bu program dahilinde askerlerin yük taşıma, hareket etme, atış, iletişim, korunma gibi yeteneklerini artırmak için geliştirilen dış iskelet (exoskeleton) sistemleri de yer alıyor. Üçüncü kol şimdiden atış talimlerinde yerini aldı. Baechle cihazın daha ağır silahları taşıyabilmesi için geliştirmeler yapmak için çalışıyor.

Baechle “Bu cihaz ordunun gelecekte ulaşmak istediği hedeflerle uyumlu. Askerlerden, yükün vücutlarında dağılması konusunda yorumlar alıyoruz. Kimisi beğeniyor kimisi bize geliştirilebilecek noktaları söylüyor. Amacımız sadece cihazın işe yaraması değil, kullanan kişiye de iyi hissettirmesi.” diyor.

Kaynak: New Atlas


Yorumunuz: