Akciğer kanserine yoğunlaşan cerrah robot

Akciğer kanseri teşhisi ve tedavisine odaklanan Monarch Platform, yakın zamanda FDA'dan onay aldı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Frederic Moll, 1982 yılında ilk kez bir laparoskopi (ince bir teleskopun göbek deliğinden karın içine sokularak karın içi organlarının görüntülenmesi prensibine dayanan ameliyat) ameliyatına yardımcı olduğunda genç bir cerrahtı. Moll ilerleyen zamanlarda daha ziyade tıbbi cihazlarla ilgilenmeye karar verdi.

Şu anda 66 yaşında olan Frederic Moll, en çok cerrahların kullandığı büyük robotik cerrahi sistemi da Vinci ile tanınıyor. En çok satılan cerrahi robot olan bu cihaz, dünya genelinde binlerce hastanede laparoskopik cerrahide kullanılıyor ve yaklaşık 2 milyon Dolar’a satılıyor. Bu cihazın başarısı, Moll’un 1995 yılında kurduğu Intuitive Surgical adlı şirketin yaklaşık 50 milyar Dolar’lık bir pazar değerine sahip olmasını sağladı. Moll’un çalışmaları sayesinde günümüzde robotik cerrahi yaygınlaşmış durumda ancak Moll, işlerin hala cerrahların eline bağlı olduğu için daha da iyileştirilmesi gerektiğine inanıyor. Moll, gücünü makine öğrenimi algoritmalarından alan ve otonom şekilde çalışan robotların basit tıbbi prosedürleri gerçekleştirme kapasitesi olduğuna inanıyor. Bunu kanıtlamak için yedi yıl sessiz sedasız çalıştıktan sonra Moll artık bir sonraki büyük adımı atmaya hazır.

Moll’un yeni robotu Monarch Platform’un uzun, mavi birer boru bağlanmış iki kolu var. Bu sayede doktor, hastanın vücudunun derinliklerinde kamera ve diğer cerrahi araçları yönlendirebiliyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) 22 Mart’ta, Monarch Platform’un doktor kontrolündeyken akciğerler üzerinde kullanılabileceğine dair onay verdi. Akciğer kanseri teşhisi ve tedavisinde kullanılacak robot, bir kumanda aygıtı vasıtasıyla elle de kontrol edilebiliyor.

Moll, akciğer kanserine odaklanmasının iki sebebi olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, akciğer kanseri dünya genelinde yılda 1,7 milyon insanın ölümüne neden olan en ölümcül kanser türü ve tıbbi robotlar için en iyi tecrübe sahası bu.

Şu anda dünya üzerindeki hiçbir tıbbi düzenleyici tamamen robotik cerrahi uygulanmasına izin vermiyor. Bu yüzden Monarch Platform’u denerken robotu doktorlar kullanacak. Doktor şüpheli tümörle karşılaştığında bir iğne yardımıyla doku örneği alabilecek. Hassas tıbbi tedavileri otomatikleştirme çabaları konusunda dikkatli olunması için pek çok sebep olsa da, bazı cerrahlar bu fikre şimdiden alışmış görünüyor. Washington Üniversitesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Alexander Chen “Başlangıçta olaya şüpheli yaklaştım. Ancak robotu bir kadavra üzerinde test ederken Monarch bana geleneksel yöntemlere kıyasla daha fazla kontrol imkanı sağladı ve akciğerlerin daha derinlerine erişebildim.” dedi.

Monarch’ın ne kadar verimli olacağını sadece zamanla görebileceğimizi de söyleyen Chen “Robotun etkisini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Fakat bu robot, uzun zamandır karşılaştığımız en yenilikçi şey ve beni heyecanlandırıyor.” dedi.

Kaynak: Bloomberg

Gücünü makine öğrenimi algoritmalarından alan ve otonom şekilde çalışan robotların basit tıbbi prosedürleri gerçekleştirme kapasitesi olduğuna inanan Frederic Moll, buna duyduğu inancı yakın zamanda FDA'dan onay alan Monarch Platform ile kanıtlamak istiyor. Moll'un yeni robotu Monarch Platform'un uzun, mavi birer boru bağlanmış iki kolu var. Bu sayede doktor, hastanın vücudunun derinliklerinde kamera ve diğer cerrahi araçları yönlendirebiliyor. Monarch Platform, yeryüzünde her yıl 1,7 milyon insanın ölümüne neden olan akciğer kanserine odaklanacak. Hedef, akciğer kanseri teşhisi ve tedavisi yapmak olacak. Şu anda dünya üzerinde hiçbir tıbbi düzenleyici tamamen robotik cerrahi uygulanmasına izin vermediğinden robot şimdilik bir kumanda aygıtı vasıtasıyla doktorlar tarafından kontrol edilecek.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği