Açık kaynaklı ilk mikroişlemci

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nde, kaynak kodu ve tasarımı herhangi bir lisansla korunmayan, açık kaynaklı bir mikroişlemci geliştirildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yazılımların kaynak kodları ve donanım tasarımları genellikle meslek sırrı olarak saklanır. Ancak ETH Zurich‘ten (İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü) araştırmacılar, geliştirdikleri yeni mikroişlemcinin hem kaynak kodunu hem de tasarımını açık kaynak olarak kullanıma sundu. Kaynak kodunu, test programlarını ve mikroişlemci yapmak için gereken her şeyi www.pulp-platform.org adresinden indirebilirsiniz.

ETH Zurich profesörlerinden Luca Benin, “Sistemi açık kaynak yapmak diğer geliştiricilerin sistemi kullanma ve değiştirme özgürlüğünü artırıyor. Artık sıfırdan başlayıp açık kaynaklı bir donanım yapmak mümkün olacak. Yakın zamanda geliştirilen açık yazılımlı donanımların kullanımı, pazarlama hakları ve rekabet dışı kullanım şartları ile kısıtlanmıştı. Bizim sistemimizde ise lisans konusunda hiçbir kısıtlama yok.” diye konuştu.

Mikroişlemcinin gerçekleştirebildiği aritmetik komutlar da açık kaynaklı. Bilimciler, işlemciyi Berkeley, Kaliforniya Üniversitesi‘nde geliştirilen açık kaynaklı bir komut seti ile uyumlu yaptılar.

Akıllı saatler için ideal

PULPino adı verilen yeni işlemci, aşırı derecede düşük enerji tüketimi ile bataryayla çalışan cihazlar için tasarlandı. İşlemcinin adındaki PULP, ‘ultra düşük paralel enerji’ manasına gelen ‘parallel ultra low power’ın kısaltması. PULPino akıllı saatlerde, fizyolojik fonksiyonları ölçen sensörlerde ya da nesnelerin interneti için kullanılan sensörlerde kullanım için ideal.

puplino_smart_watch-770x384

Benini, laboratuvarda halen geliştirmekte oldukları bir akıllı saati örnek göstererek: “PULPino işlemciyi kullanarak geliştirdiğimiz bu akıllı saat kamera ve elektronik ekipmanla donatıldı. Çevreden gelen görsel veriyi analiz ederek kullanıcının nerede olduğunu tespit ediyor. Amacımız bir gün böyle bir akıllı saatin ev elektroniği cihazlarını kontrol etmesi.” şeklinde konuştu.

İsviçreli bilimciler kaynak kodu ve tasarımı açık kaynaklı olan bir mikroişlemci geliştirdi. Akıllı saatler ve nesnelerin interneti için ideal olan mikroişlemci ile artık herkes kendi cihazlarını geliştirebilir.

3 Yorum

  • Gelecek ilginç bir şekilde şekilleniyor. Gelecekte herkes evinde teknolojik aletler üretir hale gelecek herhalde. Bunun şirketlere ve ekonomik düzene yansıması nasıl olur?

  • Bundan önce bir çok açık kaynaklı işlemci vardı. Zaten ETH araştırmacılarininda ilk olduklarına dair bir iddiaları yok. Örneğin SUN opensparc projesi tape out edilip daha sonra açık kaynak yapılan ünlü bir proje.

    Bunları söylemişken az çok bu işlemcilerin içinde ne olduğu herkes tarafından biliniyor. Fakat çip üretmek henüz ucuz bir şey degil. Ama tape out edilen bir cipin kaynağı herkes için yararlı olacaktır, özellikle FPGA üzerinde çalıştırmak isteyenler ve simülasyon ile araştırma yapan bikiminsanlari için.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği