40 kişilik süpersonik uçak

ABD'li bir girişim olan Boom, saatte 2330 km hıza ulaşabilen 40 kişilik uçaklar üretmek için çalışıyor. İlk test uçuşu 2017'de.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Süpersonik (sesten hızlı) uçuşlar 2000’lerin başına kadar hayatımızdaydı. Concorde firmasının süper lüks uçuşlarını herkes ilgiyle takip ediyordu. Ancak her şey üst üste geldi. Bir Concorde uçağı kaza yaptı, İkiz Kuleler’e uçakla saldırı yapıldı ve ses hızını aşan uçakların çıkardığı sonik patlamalar problem yaratmaya başladı. Süpersonik uçuşlara rağbet azaldı ve sonunda hepsi rafa kaldırıldı.

Ancak hala kısa sürede aşılması gereken uzun mesafeler var. Mesela Türkiye’den ABD’ye aktarmasız uçuş yapan bir uçaktaysanız gününüzün yarısını havada geçirmeniz gerekiyor. Ne var ki çoğu insan, daha fazla para harcamaktansa uçakta iki kat fazla vakit geçirmeyi tercih ediyor. Haliyle, her güzergahta bir Concorde’u dolduracak kadar yolcu bulmak zor oluyor.

ABD’nin Denver eyaletinden Boom adlı bir girişim süpersonik uçuşları geri getirmek istiyor. Yolcu problemini çözmek için de uçakları sadece 40 kişilik yapmayı planlıyor. Yani şirket müşteri olarak tüm uzun mesafe yolcularını değil, sadece Business Class yolcularını ve çok acelesi olanları hedefliyor. Bu da projeyi daha uygulanabilir kılıyor. Uçuş maliyetini de bir Business Class bileti civarına düşürmeyi amaçlayan Boom bu sayede süpersonik uçuşları daha erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor.

İlk uçuş 2017’de

Proje şu anda hala geliştirme aşamasında. Boom’un kurucusu Blake Scholl, saatte 2330 kilometre hıza ulaşabilen uçağın ilk test uçuşunu 2017’nin sonunda yapmayı planladıklarını dile getirdi. Şirket şu anda tahta ve kartondan yaptıkları kokpit ve model uçak dışında elle tutulur bir şey üretmiş değil.

boom supersonic

Ancak bu durum kısa sürede değişebilir çünkü 11 kişilik ekipte NASA ve Lockheed Martin gibi havacılık alanında dünyanın öncü kuruluşlarında görev almış mühendisler ve tasarımcılar bulunuyor. Bu ekip sıfırdan başlayıp bir süpersonik uçak yapabilecek kapasitede. Ancak elinde bu proje için şimdilik 2.1 milyon dolar para bulunan ekip, test aşamasına geçince çok daha fazla paraya ihtiyaç duyabilir. Şu anda testleri simülasyonlar üzerinden sürdüren ekibin şimdilik öyle bir derdi yok.

Scholl, adını vermediği bir İngiliz şirketinin ürün hazır olduğunda 2 milyar dolarlık sipariş vermeyi teklif ettiğini söylüyor. Böyle bir anlaşma gerçekleşirse Boom başlangıçta ihtiyaç duyacağı para problemini de çözmüş olur.

Geçtiğimiz günlerde NASA’nın da süpersonik uçaklar üzerine çalıştığı açıklanmıştı. NASA kendi üreteceği uçağın test uçuşu için 2020 yılını hedef olarak belirlemişti. Eğer Boom 2017’de ilk test uçuşunu gerçekleştirirse bu süpersonik uçuş tarihi açısından da önemli bir adım olur.

Boom adlı girişim süpersonik yolcu uçuşlarını geri getirmeyi amaçlıyor. 40 kişilik uçaklarla süpersonik uçuşları Business Class fiyatına çekmeyi planlayan şirket ilk test uçuşu tarihi olarak 2017'yi gösterdi.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği