Yüz tanıma teknolojisyle akıllıca mücadele

Berlinli sanatçı Adam Harvey, hayvanların kamuflaj yeteneğinden esinlenerek yüz algılama algoritmasını kandırmanın bir yolunu buldu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yüz tanıma teknolojisi hem ticari uygulamalar hem de güvenlik amacıyla sıkça kullanılmaya başladı. Amazon’un markette yüz tarayarak ödeme yaptıran teknolojisinden tutun, ABD polisinin 117 milyon Amerikan vatandaşını tanıyabilen bir yazılım kullanmasına kadar bu teknolojinin pek çok farklı uygulama alanı bulunuyor.

Berlinli bir sanatçı ise bu tarz uygulamaların mahremiyete müdahale ettiği görüşünde. Bu sebeple bilgisayar görüşü algoritmasını kandırmanın bir yolunu geliştiren sanatçı bu fikri hayvanların kamuflaj yeteneğinden esinlenerek bulduğunu belirtiyor.

Binlerce sahte yüz

HyperFace projesi ile Adam Harvey, binlerce ‘algoritmaya özel optimize edilmiş sahte yüz’ kullanıyor. Bu sahte yüzler algoritmanın yüzü doğru şekilde algılama skorunu düşürerek kafasını karıştırıyor. Bir başka deyişle, kıyafetlere ya da kumaş üzerine basılabilen bu örüntüler, görsel yazılımın ‘yüz’ olarak algıladığı tüm özelliklere sahip. Bunlardan binlercesi bir arada olunca algoritma aşırı yükleme sebebiyle hangi şeklin gerçek bir yüz olduğunu ayırt edemiyor.

Proje sayfasında “Eğer bir bilgisayar algoritması yüz görmeyi bekliyorsa, ona istediğini verin” diyor. Harvey “Bu fikri hayvanlar dünyasındaki sahte renklendirme özelliğinden esinlenerek buldum. HyperFace, insan vücudu ile içinde bulunulan ortam arasındaki figür-arka plan ilişkisini bilgisayar görüşü bağlamında yeniden canlandırmak üzerine bir proje” şeklinde konuştu.

Önceki çalışmanın devamı

Bu teknik konsept aslında Harvey’nin daha önceki projesi CV Dazzle‘ın bir uzantısı. O projede de Harvey saç ve makyaj tasarımları ile yüzün devamlılığını bozarak yüz tanıma yazılımlarının yüzü algılamasını engellemişti. Sanatçı “Bence bu proje, moda tasarımcılarının ve mimarların, insan vücutlarının görünür olması ya da bir bilgisayar yazılımı tarafından okunabilen bir dünyanın arka planı içinde yok olması konusuna daha farklı bir şekilde yaklaşmalarını sağlayabilir.” diyor.

Hamburg’da düzenlenen Kaos İletişim Kongresi’nde tanıtılan bu proje, Hyphen Labs için oluşturuldu ve 16 Ocak’ta Sundance Film Festivali‘nde gösterilecek.

Kaynak: Mashable

Yüz tanıma teknolojisi hem ticari uygulamalar hem de güvenlik amacıyla sıkça kullanılmaya başladı. Örneğin ABD polisi 117 milyon Amerikan vatandaşını tanıyabilen bir yazılım kullanıyor. Berlinli sanatçı Adam Harvey ise bu tarz uygulamaların mahremiyete müdahale ettiği görüşünde. Bu sebeple bilgisayar görüşü algoritmasını kandırmanın bir yolunu geliştiren sanatçı bu fikri hayvanların kamuflaj yeteneğinden esinlenerek bulduğunu belirtiyor. Bir kumaş ya da kıyafete basılı binlerce sahte yüz şekli sayesinde algoritmanın kafasını karıştıran Harvey böylece gerçek yüzün hangisi olduğunun anlaşılmasını engelliyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği