Yoksul ülkelere patentsiz ilaçlar

GlaxoSmithKline, az gelişmiş ve düşük gelirli ülkelerde, yerel üreticiler tarafından kendi ilaçlarının benzerlerinin yapılmasına izin verecek.
  • İngiliz ilaç devi GlaxoSmithKline, yoksul ülkelerde ilaçlarının patentini kullanmayacağını açıkladı.
  • Az gelişmiş ve düşük gelirli ülkelerde artık GSK ürünlerinin benzerleri yerel üreticiler tarafından üretilebilecek.
  • GSK ayrıca ileride piyasaya süreceği kanser ilaçlarını da düşük ve orta gelirli ülkelerde daha erişilebilir kılacak.

gsk

Dünyanın en büyük ilaç üreticilerinden GlaxoSmithKline (GSK) yoksul ülkelerde ilaçları için patentlerini kullanmayacağını açıkladı. Böylece bu ülkelerde yerel ilaç üreticileri, GSK’nın ilaçlarının daha ucuz benzerleri üretebilecek. Halkın daha geniş kesimine ulaşan ilaçlar sayesinde çok daha fazla hayat kurtarılabilecek. GSK açıklamasında bu uygulamanın En az gelişmiş ülkeler ve düşük gelirli ülkeler ile sınırlı olduğunu duyurdu.

Düşük orta gelirli ülkelerde ise GSK patentini kullanacak ancak düşük ücretli benzerlerine, küçük bir pay almak kaydıyla 10 yıl boyunca izin verecek. Bu izin, ülke ‘düşük orta gelirli’ kategorisinden çıksa dahi geçerli olacak. Diğer yüksek gelirli ülkelerde ise GSK, şu anda olduğu gibi ‘premium’ fiyatlarını uygulamaya devam edecek.

Organizasyonlar karardan memnun

GSK ayrıca, üzerinde çalışmakta olduğu kanser tedavisi ilaçları onay aldığında bunları da Medicines Patent Pool (İlaç Patent Havuzu) adlı organizasyonun lisansı ile üreteceğini açıkladı. Birleşmiş Milletler destekli bu organizasyon, HIV ve Hepatit C gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde daha kolay ulaşılabilir olması için mücadele veriyor. Her ne kadar MPP bu hastalıkların tedavisi konusunda elle tutulur başarılara ulaşmış olsa da kanser oranları her geçen gün artıyor. Bu yüzden GSK’nın aldığı karar, düşük ve orta gelirli ülkeler için büyük önem taşıyor. Dünya bankası verilerine göre Türkiye orta gelirli ülkeler kategorisinde yer alıyor.

Knowledge Ecology International (Uluslararası Bilgi Ekolojisi) adlı organizasyon ise bu haberin hoş karşılandığını ve sevinç verici olduğunu belirtirken, alınan kararın detaylarının önemli olduğunun altını çizdi. Organizasyon ayrıca Novartis, Roche, Bayer, Astellas ve BMS gibi diğer büyük ilaç şirketlerini de benzer bir hamle yapmaya davet etti.

GSK geçtiğimiz dönemde, yoksul ülkelerde pahalı ilaç sattığı ve alternatiflerin satılmasına engel olan tekel kuralları uyguladığı için bir çok insanın sebepsizce acı çekmesine ve ölmesine sebep olduğu gerekçesiyle suçlanmıştı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği