Yıldızlar arası seyahat için yeni bir yöntem

Caltech araştırmacıları, nesneleri ışıkla hareket ettirebilmek için bir yöntem geliştirdi. Nesnenin yüzeyine çizilen bir desen, nesneyi dengede tutuyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsünden (Caltech) araştırmacılar, nesneleri sadece ışık kullanarak yerinden kaldırmak ve hareket ettirmek için bir yöntem geliştirdi. Ancak bu yöntem şimdilik sadece teorik. Araştırmacılar bu tekniğin ultra hafif uzay aracı yörünge kontrolü ve hatta uzay keşifleri için lazerle itilen ışık yelkenleri için kullanılabileceğini düşünüyor. Yani uzay aracını hareket ettirmek için yakıta ihtiyaç duyulmayacak. Dünya’dan gönderilen güçlü bir lazer ışını uzay aracını hareket ettirecek.

Caltech bilimcileri, ‘fotonla kaldırma ve itki yöntemi’ adı verilen bu sistemi, bir nesnenin yüzeyine oyma yöntemiyle çizilebilen karmaşık bir desen tasarlayarak oluşturdu. Konsantre ışık huzmesi bu oymalardan yansıyarak nesnenin kendi kendini stabilize etmesini sağlıyor. Desen, nesnenin sürekli odaklı lazer ışığının içinde kalmaya çalışmasını sağlıyor.

Optik cımbız teknolojisinin üzerine geliştirildi

Yeni araştırma için ilk adımın atılmasını sağlayan gelişme, güçlü lazer ışıkları ile mikroskobik nesneleri çekebilen ya da itebilen optik cımbız teknolojisiydi. Ancak bu teknikle sadece çok küçük nesneler mikroskobik uzaklıklara gönderilebiliyor. Yeni çalışmanın yazarlarından Ognjen Ilic bu konsepti basit ifadelerle şu şekilde anlatıyor: “Saç kurutma makinesini çalıştırıp yukarı doğru tutarsanız, üzerine de bir pinpon topu koyarsanız top, makineden gelen düzenli hava akışı sayesinde havada durabilir. Ama daha büyük bir top kullanırsanız ya da saç kurutma makinesini uzaklaştırırsanız bu yöntem işe yaramaz.”

Çalışmada Caltech araştırmacıları, ışık manipülasyonu işleminin teoride, mikrometreden uzay gemisi boyutuna kadar her boyuttaki nesnede çalışacağını söylüyor. Ancak bu teori henüz gerçek dünyada test edilmiş değil. Eğer gerçekten işe yaradığını görebilirsek bir uzay aracını en yakındaki yıldıza sadece 20 yılda gönderebiliriz.

Bu yöntemin yeni nesil uzay araçlarında bir itki tekniği olarak kullanılmasının oldukça ilgi çekici olduğunu belirten Prof. Harry Atwater “Bunu gerçekleştirmeye şimdilik uzağız ancak temel prensipleri deneme aşamasındayız.” diyor.

Kaynak: Futurism

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsünden (Caltech) araştırmacılar, nesneleri sadece ışık kullanarak yerinden kaldırmak ve hareket ettirmek için bir yöntem geliştirdi. Ancak bu yöntem şimdilik sadece teorik. Araştırmacılar bu tekniğin ultra hafif uzay aracı yörünge kontrolü ve hatta uzay keşifleri için lazerle itilen ışık yelkenleri için kullanılabileceğini düşünüyor. Yani uzay aracını hareket ettirmek için yakıta ihtiyaç duyulmayacak. Dünya'dan gönderilen güçlü bir lazer ışını uzay aracını hareket ettirecek. Bu yöntem mikroskobik nesnelerde, optik cımbız yöntemiyle kullanılıyor. Ancak araştırmacılar, nesnenin bir yüzeyine oyulacak bir desen ile nesnenin kendi dengesini sağlayabileceğini ve daima ışığın vurduğu alan içinde kalabileceğini söylüyor. Böylece bir uzay aracını en yakın yıldıza 20 yılda göndermek mümkün olacak.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği