Yılda 200 kitap okumak hayal değil

Küçük bir matematik hesabıyla ve sosyal medya bağımlılıklarımızdan kurtularak yılda iki yüz kadar kitap okumak mümkün.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Warren Buffet’a başarısının sırrı sorulduğunda kitapları işaret ederek “Her gün beş yüz sayfa kitap okumaya çalışın. Bilgi bu şekilde gelişmeye başlar. Zamanla birikir, tıpkı bileşik faiz gibi. Bunu herkes yapabilir, ama eminim ki birçok insan yapmayacaktır…” demişti.

Kitaplar size seyahat etmeniz için cesaret verir. Kitaplar size anlamsız gelen yaşamlarınızda sahip olmadığınız rol modeller ve kahramanlar tanıtır. Günde beş yüz sayfa kitap okumanın ya da yılda iki yüz kitap bitirmenin kolay bir şey olmadığı aşikar fakat küçük bir matematik hesabıyla ve doğru taktiklerle bunu başarmak mümkün olabilir.

Başlamadan pes etmeyin

“Günde beş yüz sayfa kitap okumaya çalışın.” tavsiyesini duyan herhangi bir insanın ilk tepkisi muhtemelen “Hadi canım! İmkansız.” olacaktır. Normal bir insan aynı şekilde “Vaktim yok ki.” ya da “Ben kitap okumayı sevmem.” gibi bahaneler sıralayacaktır. Şimdi küçük bir matematik hesabı yapalım. Sonucunda yılda iki yüz kitap okumanın çok da zor olmadığını anlayacaksınız. Tıpkı Buffet’in dediği gibi bunu herkes yapabilir ama çoğu insan yapmayacaktır.

Normal bir insan dakikada iki yüz ila dört yüz kelime okuyabilir. Ortalama bir kitaptaysa elli bin kelime bulunuyor. İki yüz kitaptaki kelime sayısı on milyon kelime eder desek bu da 417 saat ediyor. Yani iki yüz kitap okumak için yılda 417 saate ihtiyacımız var. Birçok insan bu sayıyı duyar duymaz, “Yapamam. İmkansız.” diye işin içinden sıyrılabilir fakat şimdi bir de 417 saatin hayatlarımızda neye tekabül ettiğine bakalım.

Ortalama bir insanın bir yılda sosyal medyayla uğraşarak geçirdiği süre 608 saat, televizyona bakarak geçirdiği süre ise bin 642 saat. Yani toplamda 2 bin 250 saatimizi pek de bir şey yapmayarak geçiriyoruz. Bu 2 bin 250 saati kitap okuyarak geçirseydik yılda binden fazla kitap bitirmiş olurduk. Bu şekilde bakınca yılda iki yüz kitap okumak pek de imkansız görünmüyor. Fakat birçoğumuz sosyal medyaya ya da televizyona bağımlı olduğumuzu kabul etmek istemiyoruz. Hesabı yapmak kolay, zor olan ise hayata geçirmek. Okumanın önemini hepimiz biliyoruz. Daha fazla okumamız gerektiğini de biliyoruz ama yapmıyoruz. Fakat daha fazla okumaya başlamamızı sağlayacak basit taktikler de var.

Çevre tasarımı yapın

Sosyal medya bağımlılık yaratacak şekilde tasarlandığı için sosyal medyadan uzak durmaya çalışmanın sigarayı bırakmaya çalışmak kadar zor olduğunu söyleyebiliriz. O yüzden eğer daha fazla kitap okumak istiyorsanız öncelikle ortamda dikkatinizi dağıtan şeylerden kurtulun ve kitapları kolayca erişebileceğiniz yerlere koyun. Örneğin akıllı telefonunuzun ana ekranına da e-kitap okuyucu uygulamalar koyabilirsiniz.

Her konuda okuyun

Tek bir konuya odaklanmak yerine her şeyden biraz biraz okumaya çalışın. İmkanınız olan her yerde okuyun ve Orhan Pamuk’un “Bir gün bir kitap okudum ve hayatım değişti.” cümlesini hiç unutmayın.

Kaynak: Quartz

Warren Buffet’a başarısının sırrı sorulduğunda kitapları göstererek “Günde beş yüz sayfa kadar okumaya çalışın. Bilgi bu şekilde birikmeye başlar.” Demişti. Küçük bir hesap yaptığımızda sosyal medyada ve televizyon izleyerek geçirdiğimiz sürenin yıllık olarak 2250 saat olduğunu bulabiliriz. Bu da demek oluyor ki sosyal medya ve televizyon bağımlılıklarımızın üstesinden gelebilirsek yılda iki yüz kadar kitap okumak kesinlikle hayal değil.

15 Yorum

  • Sosyal medya tüm hayatımızı esir aldı. Kitap okumak yerine artık ordan burdan önümüze düşenleri tüketir olduk. Bu da genelde yanlı içwrikler olduğundan kişisel gelişimimize katkıdan çok engel yaratıyor. Okumayı hiçbir zaman seven toplum olmadığımızdan en azından digitalde okur yazar olmamız bi nebze olsa iyi.

  • Bu işe sayfa sayısı ile bakarsak; yıllık 200 kitap okusak ort 200 sayfa olsa 40.000 sayfa olur. günde 5 sayfa oku 365×5=1825 sayfa eder. Yani sen kıyasla günde 5 sayfayla olsa herkes yapardı bunu.

  • Tv izleme ve sosyal medya zamanlarının toplamı 1250 saat yapıyor yalnız:)) 2250 değil. Yine de mümkün olduğunca okumak hem de dikkatli okumak lazım :)

  • Çeviri hatası yapmışsınız. Yazınızda bilim kurgu diye belirttiğiniz şey kaynak metinde kurgu olmayan metinleri kast ediyor.

  • Günde 500 sayfa ortalama 1,5 kitap yapar. 1 kitap 30 tl olsa 365 gün x 1,5 kitap x 30TL = yılda 16.425TL ayda 1.350 TL yuh! Ayda 2 kitap kafidir.

  • Sosyal medyanın iyi olduğu gibi tabi ki kötü yanları da var. İnsan gerçekten kendini geliştirmek, kitap okumak isterse zaten hayatını meşgul eden şeylerden uzak durur.

  • 2017 aralık ayında kendimce bir kitap okuma maratonu başlattım. 2018 aralık ayının sonuna kadar 61 kitap okumuşum. Bu kitapların bir çoğunu ( en az yarısını ) kütüphanelerden kalanın yarısını da eş dost ile takas ve ödünç alarak yaparak elde ettim. Bir kısımını da satın aldım. Öncesinde hiç kitap okumayan bir insanken resmen dünyam değişti ve bambaşka bir insan oldum. Bu süreçte alışkanlık kazanabilmek adına deneyimlediklerim ile ilgili bir yazım ise burada:

    https://www.linkedin.com/pulse/kitap-okuma-ali%25C5%259Fkanli%25C4%259Fini-nasil-kazanilir-kemal-emrah-%25C5%259Fahin/

  • Sayın Semih Sönmez,
    Sosyal medya ve tv ile geçirilen süre toplamının bu denli ağır olduğu olduğu bir süreçte, yılda 200 kitap okuma hedefi, yetişkinlerin kendisi için gerçekten yüksek bir bilinç, ebeveyn olarak ise çocuklarını yönlendirmek anlamında sorumluluk ve istikrarla üzerine gidilmesi gereken bir hedef bence.
    Ne yazık ki, üretim-öğrenme-araştırma gibi olgulardan çok, hazıra konma-tüketme ve yüzeysellik üzerine kurulmaya çalışılan yeni dünya düzeninde, bırakın yılda 200 kitabı, 10 yılda 200 kitap okutabilmek bile mucize gibi görünüyor.
    Bir okur olarak, nitelikli paylaşımınız için teşekkür ederim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği