Yeni füzeler kendi başına savaşacak

ABD Donanması için geliştirilen LRASM adlı yeni nesil akıllı füzeler düşük hızda ve irtifada otonom olarak hedef seçebilecek.

Haber Özeti

Tam Sürüm

ABD Deniz Kuvvetleri uzun zamandır göz ardı ettiği bir problemi çözmeye karar verdi. Soğuk savaş döneminden bu yana dünyanın en güçlü donanmasına sahip olduğu için gemilerindeki savaş sistemlerini güncellemeye çok da ihtiyaç duymayan kurum, hala 1977’den kalma Harpoon (Zıpkın) gemi savar füzelerini kullanıyordu.

Gerek diğer donanmaların ciddi bir tehdit oluşturmaması gerekse kara ve hava saldırılarına daha çok ağırlık verilmesi sebebiyle, gemiden gemiye saldırı sistemleri çok fazla ön planda tutulmamıştı. Bu probleme çözüm bulmak için Long Range Anti-Ship Missile (Uzun menzilli gemisavar füzesi) yani kısa adıyla LRASM üretildi.

Bu yeni füzenin en dikkat çeken özelliği yapay zeka ile donatılmış olması. Teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak hareket eden LRASM hedefini yok etmek için akla gelebilecek her yöntemi deniyor.

LRASM gemiden ateşlenmeden önce ulaşması gereken gemiye dair detaylı veriler kendisine iletiliyor. Düşman filosunun konumu, gemi sayısı ve mühimmatına göre kendisine bir rota çizen akıllı füze, süzülmek ve manevra yapabilmek amacıyla iki yana doğru küçük birer kanat açıyor.

Öncelikle düşman radarından saklanmak için çok yüksek irtifalara çıkan füzenin kontrolü bir süre boyunca fırlatıldığı gemiden sağlanıyor. Daha sonra uydu ile bağlantı kuran LRASM, GPS aracılığıyla takip ediliyor. Tüm bu süreç boyunca füzeye düşman filosuyla ilgili en güncel veriler yine bu sistemler üzerinden iletiliyor.

Yol üstünde fikir değiştirebiliyor

LRASM hedefe doğru ilk çizdiği rotada ilerlerken rota üzerinde bir tehlike fark ederse ya da tehlikeli bir alan olduğuna dair bilgi GPS üzerinden füzeye iletilirse kendisine derhal yeni bir rota çiziyor ve bu tehlikeli alana girmeyerek düşmanın radarlarından kaçmayı başarıyor.

Hedefe yaklaştığında birden deniz seviyesine inen füze, dalgalar sayesinde düşman radarlarından saklanarak, tespit edilemeden düşman gemisine yaklaşıyor. Rus ve Çin donanmalarının kullandığı füzelerin aksine LRASM hedefe kilitlendiğinde maksimum hızla ilerlemiyor. Hedefin tepki süresini kısıtlamak için yapılan bu hamle yerine LRASM hız kapasitesinin yarısından azını kullanarak acil durumlarda kendisine manevra imkanı sağlamış oluyor. Bu şekilde ilerlerken düşman filosunu tekrar gözden geçiriyor ve vurması gereken hedefe en çok zarar verebileceği noktayı tespit ederek oraya kilitleniyor.

ABD donanmasında yaygın olarak kullanılan Harpoon füzesi 1977 yılından kalma bir teknolojiyle yaklaşık 212 kilogramlık patlayıcı taşıyan bir savaş başlığına sahipken, LRASM bunun iki katından da fazla (453 kg) bir tahrip yeteneğine sahip.

ABD donanması ilk LRASM füzelerini 2017’de teslim almayı planlıyor. İlk etapta 24 adet sipariş edilecek olan füzelerden 2021’e kadar 464 adet satın alınması planlanıyor. Tanesi yarım milyon dolara satın alınacak olan füzelerin ABD savunma bakanlığına toplam maliyeti yaklaşık 700 milyon TL olacak.

ABD donanması 1977'den beri kullandığı anti-gemi füzeleri yenileniyor. Yeni füzeler hedefine fark edilmeden yaklaşabilmek için GPS ve yapay zekadan faydalanıyor. LRASM adı verilen sistem mevcut füzelerin iki katı patlayıcı taşıyabilecek.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği