Yeni bir içerik ücretlendirme modeli: Gönüllü madencilik

Dijital medya platformu Salon, ziyaretçilerinin bilgisayarında kripto para üreten yazılım çalıştırarak alternatif bir gelir modeli deniyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Günümüzde yayıncı kuruluşların işi zor. Peki blok zinciri teknolojisi bu duruma çözüm bulsa nasıl olurdu?

Dijital medya platformu Salon da böyle düşünmüş olacak ki Çarşamba günü getirilen yeni bir özellikle okuyuculardan gelir elde etmeye başladı. Ancak bunu akla ilk geldiği gibi cazip bir abonelik modeliyle değil, ziyaretçilerin bilgisayarında kripto para madenciliği yapan yazılım çalıştırarak yapıyor.

Şu anda Salon.com adresine girdiğinizde (eğer bir reklam engelleyici kullanıyorsanız) iki seçenek sunan bir uyarı ekranıyla karşılaşıyorsunuz.

Reklam engelleme uygulamanızı kapatıp ilk seçeneğe tıklarsanız siteyi reklamlı şekilde görüntülüyorsunuz. Diğer seçenekte ise reklamlar engelleniyor ancak Salon’un bilgisayarınızın kullanılmayan gücünü kullanarak dijital para üretmesine izin vermiş oluyorsunuz. Cyberscoop çalışanları konunun biraz daha derinlerine inip Salon’un Coinhive kullanarak Bitcoin’e kıyasla daha fazla gizlilik sağladığı için genelde suçlular tarafından tercih edilen Monero dijital para birimini ürettiğini öğrendi.

Farklı bir gelir modeli

Buna girişen ilk site Salon değil. The Pirate Bay de 2017’de aynı şeyi denemişti. Ancak bir medya şirketinin ilk kez alenen böyle alternatif bir gelir modeli denediğini görüyoruz. Duruma eleştiriyle yaklaşan bazı kişilere göre buradaki asıl sorun, Salon’un sürecin nasıl işlediği konusunda net olmaması. Salon ziyaretçi sitede olduğu süre boyunca bilgisayarının işlem gücünün kullanılmayan kısmının kullanılacağını söylüyor. Ancak Attack of the 50 Foot Blockchain: Bitcoin, Blockchain, Ethereum & Smart Contracts kitabının yazarı David Gerard‘a göre durum tam olarak böyle işlemiyor. Gerard geçtiğimiz günlerde attığı bir tweet’te “Ortada ‘kullanılmayan güç’ diye bir şey yok. Salon’un yaptığı şey size masraf çıkartıyor ve bilgisayar sisteminizi yıpratıyor” dedi.

Aslında kripto para madenciliği pahalı bir iş. Şimdiye kadar bununla ilgili pek çok haber okuduk. Salon’un bu duruma değinmekten kaçınması önemli bir sorun. Nakit sıkıntısı çeken dijital medya şirketleri için gerçek bir çözüm önerisi getiren yeni bir kaynak modeli sunduğu için Salon takdir edilmeli ancak tamamen şeffaf olunmaması sorun teşkil ediyor.

Yayıncıların okuyucularının bilgisayarlarında kripto para madenciliği yapacağı bir yere doğru gidiyorsak okuyuculara olayın maliyeti hakkında bilgi verilmeli. Aksi takdirde Salon’un yaptığı şey kötü amaçlı yazılım çalıştırmaya giriyor.

Kaynak: Mashable

Günümüzde birçok dijital medya şirketi nakit sıkıntısı çekiyor. Devamlılık sağlayabilmek için sitelerinde reklam yayınlamaları gerekiyor. Ancak reklam engelleme uygulamaları bu durumu baltalıyor. Dijital medya markası Salon da bu duruma kendince farklı bir 'çözüm' getirmeye karar vermiş. Salon.com'a girdiğinizde (eğer reklam engelleyici kullanıyorsanız) bir uyarıyla karşılaşıyorsunuz. Sunulanlardan ilk seçeneği tercih ederseniz siteyi reklamlı şekilde görüntülüyorsunuz. Diğerini tercih ederseniz reklamlar engelleniyor ancak site bilgisayarınızın 'kullanılmayan' işlem gücünü kullanarak Monero dijital para birimini üretiyor. Bu noktada asıl sorun, Salon'un sürecin işleyişine dair net bilgi vermemesi. Kripto para madenciliği pahalı ve bilgisayarı yoran bir durum ve site bundan hiç bahsetmiyor. Eğer dijital medya şirketleri ziyaretçileri üzerinden para kazanmaya çalışacaksa okuyucular etraflı şekilde bilgilendirilmeli.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği