Yapay zekanın sanat eserleri açık artırmada satılacak

Bir algoritma tarafından üretilen sanat eserleri, Ekim ayında New York'ta yapılacak bir açık artırmada satılacak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Obvious adlı şirket tarafından tasarlanan bir algoritma, yapay zeka yardımıyla 11 tane sanat eseri üretti. “Yaratıcılık insanlara özgü bir şey değildir.” düşüncesiyle yola çıkan ekip, haklı oldukları konusunda sanat dünyasını ikna etmeye başlamış durumda. Obvious Şubat ayında ilk sanat eseri Le Comte de Belamy’i 11 bin 430 Dolar’a satmıştı. Ekim ayında New York’ta düzenlenecek bir açık artırmada ise ilk kez büyük bir müzayede evinde tamamen yapay zeka tarafından yapılan sanat eserlerine yer verilecek.

Açık artırmada yapay zeka tarafından üretilen Le Comte, La Comtesse, Le Baron ve La Baronne de Belamy eserleri bulunacak. Bu tabloların hepsi hafif bulanık, 18. yüzyıla ait gibi görünen tablolar. Obvious bu eserleri oluşturmak için 2014 yılında Ian Goodfellow tarafından üretilen Üretken Çekişmeli Ağlar’ı (GAN) kullandı.

WikiArt adlı çevrimiçi sanat ansiklopedisinden 14.-19. yüzyıllar arasında üretilen 15 bin portreyi toplayan ekip, GAN algoritmasını bu portrelerle besledi. GAN algoritmalarının iki kısmı bulunuyor: üretici ve ayrıştırıcı. Üretici kısmı portrelerin ‘kurallarını’ öğreniyor. Örneğin; her şeyin iki gözü ve bir burnu vardır. Bu süreç yaklaşık 2 gün sürdü. Daha sonra bu kurallara dayanarak yeni eserler üretilmeye başlandı. Bu esnada ayrıştırıcının görevi, üretilen resimleri gözden geçirip hangi resimlerin veri setinden alınan ‘gerçek’ resimler, hangilerinin üretici tarafından üretilen ‘sahte resimler’ olduğuna karar vermekti.

Üretici ayrıştırıcıyı kandırmaya çalıştığında her bir başarısızlıkla birlikte bir şeyler öğrendi. Başarılı olduğunda ise süreç tamamlanmış, yeni bir eser üretilmiş oldu. Üretilen eser halihazırdaki 15 bin eserin bir kopyası ya da karışımı değil; tamamen orijinal bir eser. Obvious ekibi bu yeni sanat akımına “GAN-izm” adını veriyor.

Yapay zekanın yaptığı “sanat” mıdır?

Yapay zekanın ürettiği eseri ‘sanat’ olarak adlandırma konusunda bazı belirsizlikler olsa da Obvious ekibi eserlere gösterilen ilgi karşısında şaşkın. Konuyla ilgili felsefi soruların yanı sıra, yapay zekanın hızla gelişen kabiliyetleriyle ilgili tartışmalar genellikle iş kaybetme korkusu ve şüpheyi beraberinde getiriyor. Kimileri yapay zekanın tek bir tuşla yeni ve eşsiz eserler verme yeteneğinin sanata asıl değerini veren ‘nadirlik’ prensibine tehdit oluşturduğunu düşünüyor. Ancak pek çok insan yapay zekanın insan sanatçıların yerini alabilecek durumda olmadığına inanıyor. Obvious ileride üreteceği eserlere izlenimcilik, farklı kültürlerden örneklerle denemeler gibi çeşitli farklılıklar katmayı düşünüyor. Başlangıç için portre seçmelerinin sebebi ise sanat deyince insanların aklına genelde portre gelmesi.

Kaynak: Time

Paris merkezli Obvious adlı şirket, sanat eseri üretmek için yapay zekadan yararlanıyor. Yapay zekanın ürettiği ilk tabloyu Şubat ayında 11 bin 430 Dolar'a satan ekibin yola çıkış noktası; "Yaratıcılık insanlara özgü bir durum değildir." Ekim ayında New York'ta düzenlenecek bir açık artırmada ise ilk kez büyük bir müzayede evinde tamamen yapay zeka tarafından yapılan sanat eserlerine yer verilecek. Tabloların tümü hafif bulanık, 18. yüzyılda üretilmiş gibi görünen eserler. 14.-19. yüzyıllar arasında üretilen 15 bin tabloyla beslenen algoritma tarafından üretilen eserler tamamen orijinal. Obvious ekibi bu yeni sanat akımına "GAN-izm" adını verdi.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği