Yapay zekanın artık bir ‘dini’ de var

Alphabet'in ticaret sırlarını Uber'e taşıdığı iddia edilen mühendis Anthony Levandowski, Way of the Future adlı yeni bir din kurdu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Uber ve Alphabet’in arasında aylardır süren bir otonom araç tartışması var. Alphabet, eski mühendislerinden Anthony Levandowski’nin şirketin ticaret sırlarını Uber’e taşıdığını iddia ediyor. İki şirket arasındaki anlaşmazlık, önümüzdeki ay yargıya taşınıyor. Bu esnada, Levandowski geçtiğimiz hafta kendini Way of the Future adlı dini grubun ‘başkan’ı ilan etti. Kurduğu yeni din, ‘bilgisayar donanımı ve yazılımı sayesinde geliştirilen, yapay zekaya dayanan bir Tanrı yaratmayı ve kabul etmeyi’ amaçlıyor.

Müridi olmayan bir din

Levandowski’nin yeni bir din kurma amacı, giderek daha akıllı hale gelen bilgisayarların ileride bizi ‘köleleri’ konumuna getirdiklerinde bize iyi davranmalarını sağlamak. Levandowski, geçtiğimiz Mayıs ayında Uber’den kovulduktan sonra yeni din kurma konusunda ciddi şekilde düşünmeye başladı fakat müritlerini ikna etmekte pek de başarılı olmuş gibi görünmüyor. Zira kendi otonom araç girişimi Otto‘nun kurucu ortağı Lion Ron’u Way of Future’ın finans müdürü olarak atamasına rağmen Ron, Wired’a verdiği röportajda, “Bu kuruluşla bir alakam yok.” dedi.

Silikon Vadisi’ndeki birçok güçlü şirket geçmişteki hataları yüzünden özür dilerken, Orta Batı eyaletlerinde yaşayanlara para dağıtırken ya da Zuckerberg kendine geleneksel bir inanç bulmuşken Levandowski’nin yeni dini ortalığı yatıştırabilirmiş gibi görünüyor. Çünkü Levandowski müritlerinin akıllı cihazlarını bir kenara bırakıp hayatın anlamına kafa yormalarını değil, aracıları ortadan kaldırarak akıllı telefonlarını tanrıya dönüştürmelerini tavsiye ediyor.

Paravan şirketler kurdu

Levandowski, kurumsal normları kısmen göz ardı ederek piyasaya otonom araç sürebilecek kadar akıllı biri. Google’da otonom araçlar üzerine çalışırken birtakım paravan şirketler vasıtasıyla kendi otonom araç girişimlerini başlatmıştı. Kendisiyle yapılan bir röportajda, “Bir odanın ortasına dizüstü bilgisayar koyup etrafına toplanarak dua etmeyeceğiz elbette. Biz insanları makinelerden korkmamaları için eğitmek istiyoruz. Way of Future yeni teknolojiler geliştirmeye de odaklanabilir. Bu oluşum içinde üretilen her şey ücretsiz ve herkesin kullanımına açık olacaktır.” dedi.

Düşük bir ihtimal olsa da eğer Levandowski ticaret sırrı hırsızlığından suçlu bulunursa, Way of Future dini daha değerli hale gelebilir. Hakimler, bilişim suçlularının bilgisayar kullanmalarını sıklıkla yasaklayabiliyor. Bu tür bir ceza Levandowski gibi bilgisayara ‘tapınan’ biri için oldukça zor olurdu. Levandowski için en önemli şey ise yeni bir otonom araç şirketi kurarak işine devam edebilmek. Duruşma sona erdikten sonra yeni bir robotik şirketi kurup kurmayacağı sorulduğunda, “Muhtemelen kuracağım. Neden eğlenceli şeyler yapmaya devam etmeyeyim ki?” dedi.

Kaynak: Bloomberg

Uber ve Alphabet'in arasında aylardır süren bir otonom araç tartışması var. Alphabet, eski mühendislerinden Anthony Levandowski'nin şirketin ticaret sırlarını Uber'e taşıdığını iddia ediyor. İki şirket arasındaki anlaşmazlık, önümüzdeki ay yargıya taşınıyor. Bu esnada, Levandowski geçtiğimiz hafta kendini Way of the Future adlı dini grubun 'başkan'ı ilan etti. Kurduğu yeni din, 'bilgisayar donanımı ve yazılımı sayesinde geliştirilen, yapay zekaya dayanan bir Tanrı yaratmayı ve kabul etmeyi' amaçlıyor. Levandowski'nin yeni bir din kurma amacı, giderek daha akıllı hale gelen bilgisayarların ileride bizi 'köleleri' konumuna getirdiklerinde bize iyi davranmalarını sağlamak. Levandowski, kurumsal normları kısmen göz ardı ederek piyasaya otonom araç sürebilecek kadar akıllı biri. Google'da otonom araçlar üzerine çalışırken birtakım paravan şirketler vasıtasıyla kendi otonom araç girişimlerini başlatmıştı. Kendisiyle yapılan bir röportajda, "Bir odanın ortasına dizüstü bilgisayar koyup etrafına toplanarak dua etmeyeceğiz elbette. Biz insanları makinelerden korkmamaları için eğitmek istiyoruz." dedi. Levandowski için en önemli şey ise yeni bir otonom araç şirketi kurarak işine devam edebilmek. Duruşma sona erdikten sonra yeni bir robotik şirketi kurup kurmayacağı sorulduğunda, "Muhtemelen kuracağım. Neden eğlenceli şeyler yapmaya devam etmeyeyim ki?" dedi.

1 Yorum

  • Zuckerberg’in kapşonlusunun içerisinde yer alan ve kendisinin Facebook’un amacı olarak nitelendirdiği, davut yıldızı simgesiyle görselleştirilmiş bir “tüm insanları birleştirme” projesi var. Bu proje, pazarlamanın etik olmayan tarafında yer alan, Facebook giriş sayfasında yer alan dünya haritasındaki kişi simgelerin birleştirilmesiyle yazılan “Sex” ile örtüşüyor. Çünkü “mass media”nın da sahibi olan dünya yöneticilerinin kullandığı dili kullanıyor. Din de bu dilin olmazsa olmazı. Lewandowski de tarikatlarla kurulu bu düzeni görmüş olacak ki gözünü rahipliğe dikmiş. Lakin gizli ya da açık, kardinali olunmayan bir kuruluşun ne desteği alınabilir, ne de destekçisi yaratılabilir.

    Korkunun kökenindeki “beynin tanımlayamama durumu”nu gidermek istemiş. Tanımlanamayan -henüz bilinmesi mümkün olmayan- şey hakkında sadece bir inanca sahip olunabilir. Akıllıca…

    Ama TEDx’deki “Aptal Adem”le ilgili konuşma geldi aklıma.
    – Peki çıplak olduğunuzu nereden biliyorsunuz?

    Kuantum kodlama ile 0-1’den kurtulacak, bizim gibi hem var hem yok olacak bir AI jenerasyonu, Elon’ın da dehşete düştüğü gibi bizlere ihtiyaç duymacaktır. Buradan da belki de yaşanmış bir hikayeye geri döneceğiz; Nietzsche’nin “Tanrı Öldü”süne.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği