Yapay zeka destekli silah üretimi açmazı

Binlerce Google çalışanı, Google'ın makine öğrenimi yazılımı için Pentagon'a özel erişim izni vermesini protesto ederek imza topladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

The New York Times‘ın haberine göre, aralarında onlarca kıdemli mühendisin de bulunduğu binlerce Google çalışanı, drone saldırılarının hedefini iyileştirmek için yapay zeka kullanan bir Pentagon programına destek verdiği için Google’ı protesto eden bir dilekçe imzaladı.

Dilekçe, Google’ın makine öğrenimi yazılımı için Pentagon’a özel erişim verdiğine dair çıkan haberlerin ardından ortaya çıktı.

Google CEO’su Sundar Pichai’ye hitap eden mektupta “Google’ın savaş işinde yer almaması gerektiğine inanıyoruz. Bu yüzden Project Maven’ın iptal edilmesini, Google taslağının halka duyurulmasını ve ne Google’ın ne de anlaşmalı tarafların bir daha savaş teknolojisi geliştirmeyeceğini belirten açık bir politika uygulamasını talep ediyoruz.” yazıyor.

Bu esnada, yapay zeka konusunda bir boykot olayı daha yaşanıyor. The Verge‘e göre, 50 kişilik bir yapay zeka araştırmacı grubu, Güney Kore’deki KAIST adlı devlet üniversitesini otonom silah geliştirme planları yüzünden boykot ediyor. Şubat ayında açıklama yapan üniversite, Güney Kore savunma şirketi Hanwha Systems ile birlikte ortak bir araştırma merkezi kuracağını duyurmuştu.

Üstelik bu anlamda başka çabalar da var. Örneğin Rus silah üreticisi Kalashnikov savaş robotları geliştiriyor. Bu ayın ilk günlerinde çıkan bir habere göre ise Çin silahlı otonom denizaltılar üretmeyi planlıyor. Otonom silahlar kolayca üretilebilir ancak bu silahları kullanmanın iyi bir fikir olup olmadığı etik tartışmalarla dolu bir konu. Şu anda otonom silahları yasaklayan herhangi bir örgütlü çalışma yok ve bu zamana dek otonom silahların üretimini durdurma konusunda çok az başarı elde edildi.

Kaynak: MIT Technology Review

Google'ın Pentagon'un drone saldırılarının hedefini iyileştirmek için yürüttüğü projeye destek vermesi üzerine binlerce Google çalışanı şirketin CEO'su Sundar Pichai'ye göndermek üzere bir mektup imzalayarak şirketlerinin savaş teknolojisi üretimine katkıda bulunmasını istemediklerini dile getirdi.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği