Yapay zeka destekli müzik eğitimi

PixelPlayer adlı yapay zeka bir videodaki farklı enstrümanları algılayabiliyor ve bunları piksel seviyesinde ayırt edebiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Pek çok amatör ve profesyonel müzisyen çalmak istedikleri şarkıları öğrenmek için YouTube’un başında aylar harcıyor. MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) bu süreci çok daha kolay hale getirebilecek bir yapay zeka projesi geliştirdi. PixelPlayer adlı yapay zeka bir videodaki farklı enstrümanları algılayabiliyor ve bunları piksel seviyesinde ayırt edebiliyor. Böylece dinleyici dilediği enstrümanın sesini dinleyebiliyor.

Yapay zeka örneğin bir blues parçasında gitar ve trompet kullanılan bir bölümü alıp, gitarın sesini artırabiliyor üflemeli çalgıları ise tamamen susturabiliyor. PixelPlayer 20 farklı enstrümanı algılayabiliyor ancak alto saksafonla tenor saksafon arasındaki farkı ayırt etmekte zorlanıyor. Daha fazla geliştirilirse bu yapay zeka güçlü bir ses düzenleme aracı haline gelebilir. Araştırmacılar bu aracın mühendislere eski konser kayıtlarının ses kalitesini artırmada yardımcı olabileceğini söylüyor.

Kaynak: The Week

MIT tarafından geliştirilen PixelPlayer adlı yapay zeka bir videodaki farklı enstrümanları algılayabiliyor ve bunları piksel seviyesinde ayırt edebiliyor. Böylece dinleyici dilediği enstrümanın sesini dinleyebiliyor. Yapay zeka örneğin bir blues parçasında gitar ve trompet kullanılan bir bölümü alıp, gitarın sesini artırabiliyor üflemeli çalgıları ise tamamen susturabiliyor. Araştırmacılar bu aracın mühendislere eski konser kayıtlarının ses kalitesini artırmada yardımcı olabileceğini söylüyor.

1 Yorum

  • Amatör enstrumanistler için fonksiyonel görünüyor fakat müzik içindeki farklı katmanları ayırt etmek bu eğitimin bir parçası dolayısıyla ciddi anlamda kulak körelmesine sebep olabilir.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği