Yapay yumurtalıkta başarıya ulaşıldı

Bilimcilerin 3 boyutlu yazıcıda ürettikleri yapay yumurtalıklar sayesinde, kısır fareler sağlıklı yavrular doğurdu. Bu yöntem insanlarda da kullanılabilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bilimcilerin 3 boyutlu yazıcıda ürettikleri yapay yumurtalıklar sayesinde, kısır fareler sağlıklı yavrular doğurdu. Sentetik yumurtalıklar jelatin mürekkep kullanılarak ve içi foliküllerle doldurularak oluşturuldu. Testlerde, bir yumurtalığı ameliyatla alınan farelere yerleştirilen yapay yumurtalıklar bir hafta içinde kan dolaşımına uyum sağladı ve jelatin yapının içindeki gözeneklerde doğal yollarla yumurtalar gelişmeye başladı.

Özellikle kanser tedavisi gibi durumlarda çok fazla radyasyona maruz kalan kadınların yumurtalıkları üreme fonksiyonunu yitirebiliyor ya da ortaya çıkan hormonal bozukluklar sebebiyle hastalar düzenli olarak hormon ilaçları almak zorunda kalabiliyor. Yapay yumurtalıklar bu sorunları engellemek için uygun bir çözüm olabilir.

Araştırmayı gerçekleştiren Şikago Northwestern Üniversitesinden Teresa Woodruff “Bu yumurtalık biyoprotezinin geleceğin yumurtalığı olmasını umuyoruz. Projenin amacı genç kanser hastalarında doğurganlığı ve endokrin sağlığını geri kazandırmak.” diye konuştu.

Yedi adet farede uygulanan yöntemde, yapay yumurtalık yerleştiren farelerden üç tanesi yeni yavrular doğurdu. Bu yavrular annelerinin sütüyle normal bir şekilde beslendi ve daha sonra kendi sağlıklı yavruları oldu.

Alternatif tedavi yöntemi

Geçmişte doktorlar, kemoterapinin ardından genç hastaların daha önceden dondurulmuş yumurtalık dokularını kullanarak doğurganlığı geri getirmeyi başarmıştı. Ancak çocuklukta yumurtalık dokusu saklanmamış kişilerde bu tedavinin uygulanması mümkün değil. Bu hastalar için yapay yumurtalıklar çözüm olabilir.

Çalışmada yer alan Monica Laronda, henüz ergenliğe girmeden kanser tedavisi gören ve kemoterapi sebebiyle yumurtaları zarar gördüğü için ergenliğe girmesi için gerekli hormonları dışarıdan alması gereken küçük hastalarda da yapay yumurtalıkların işe yarayabileceğini belirtiyor. Laronda, bu tedavinin bir kızın ergenlikten yetişkinliğe ve doğal bir menopoz sürecine kadar tüm yaşamında yardımcı olabileceğini ifade ediyor.

Önceki çalışmalar

Aslında daha önce de fareler için yapay yumurtalıklar geliştirilmişti ancak bu son çalışma, 3D yazıcı kullanılarak üretilen ilk yapay yumurtalıkları kullandı. Aynı yaklaşımın insanlarda da işe yarayıp yaramayacağı henüz bilinmiyor çünkü insanlarda foliküller çok daha büyük ve çok hızlı büyüyor.

Hayvanlar üzerinde daha önceden yapılan deneyler, yumurtalık naklinin dişilerde doğurganlığı geri getirmenin yanı sıra ömrü uzatan ve daha aktif bir yaşlılık hayatı geçirmeye sebep olan etkileri bulunduğunu gösteriyor. Bu prosedürün sonuçlarının tam olarak anlaşılabilmesi içim daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Kaynak: The Guardian

Bilimcilerin 3 boyutlu yazıcıda ürettikleri yapay yumurtalıklar sayesinde, kısır fareler sağlıklı yavrular doğurdu. Sentetik yumurtalıklar jelatin mürekkep kullanılarak ve içi foliküllerle doldurularak oluşturuldu. Testlerde, bir yumurtalığı ameliyatla alınan farelere yerleştirilen yapay yumurtalıklar bir hafta içinde kan dolaşımına uyum sağladı ve jelatin yapının içindeki gözeneklerde doğal yollarla yumurtalar gelişmeye başladı. Özellikle kanser tedavisi gibi durumlarda çok fazla radyasyona maruz kalan kadınların yumurtalıkları üreme fonksiyonunu yitirebiliyor ya da ortaya çıkan hormonal bozukluklar sebebiyle hastalar düzenli olarak hormon ilaçları almak zorunda kalabiliyor. Yapay yumurtalıklar bu sorunları engellemek için uygun bir çözüm olabilir.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği